HAJMO NA MALDIVE: Vodič za smeštaj i aktivnosti!

фебруар 2, 2022
hajmo na maldive

I dok nas u čuvenoj pesmi šarmantni pevač poziva na put u planine ne bi li zaštitio svoju ljubavnu vezu, a mi se uvijamo u dodatne šalove i pingvinski hodamo po zaleđenom trotaru, sve više razmišljamo o nekim toplijim pejzažima i što daljim destinacijama.

Želite da presečete hladni talas kupanjem u toplom moru, prijatnom suncu i egzotičnim koktelima, pa i da obogatite vezu romantičnim sadržajima (što našeg pevača najviše muči)? Zaboravite na planine, Maldivi su pravo mesto za vas!

Maldivi – raj na zemlji

Kažemo Maldivi i na pameti nam je pusto ostrvo sa plamama, morem, suncem i peskom. Međutim, malo ljudi zna da se Republika Maldivi sastoji od 1.192 prelepa tropska ostrva raspoređena u dvostruki lanac od 26 atola korala koji su široko rasprostranjeni na oko 90.000 kvadratnih kilometara. To čini Maldive jednom od najrasprostranjenijih zemalja na svetu. Oko 26 masivnih atola uglavnom su grupisani na severni i južni deo, a glavni grad Male se nalazi tačno u sredini.

Maldivi su takođe država sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, sa maksimalnim i prosečnom visinom tla između 2,4 i 0,75 metara nadmorske visine. Više od 80 odsto kopna zemlje sastoji se od osetljivih ostrva koralnih grebena koji se uzdižu manje od jednog metra nadmorske visine. Zemlja je niska i preti joj oparnost od potapanja zbog podizanja nivoa mora. Ova opasnost od nestanka, čini posetu Maldivima urgentnom, zbog čega se veliki broj turista odlučuje za nju.

Za posetu Maldivima takođe nema klimatskih ograničenja. Iako se mogu posetiti tokom cele godine, preporučuje se period suvog monsuna koji traje od novembra do aprila! Može li idealnije?

Smeštaj na Maldivima

Maldivi su prvenstveno prepoznato kao romantično mesto za odmor i uživanje, iako pružaju mnogo više od plaže, tirkiznog mora i sitnog peska. Bungalovi stvoreni po meri turista koji se usecaju duboko u lagune, malena ostrva koja pružaju privatnost, skrivene lagune koje čekaju da budu otkrivene – sve je to podiglo turizam na visoki nivo.

Mnogi hoteli na Maldivima su proširili svoju ponudu koristeći maksimalno prirodne blagodeti kojima su okruženi. U većini ćete moći da uživate u jedinstvenim romantičnim večerama na plaži, bioskopskim projekcijama na otvorenom u prisustvu zvezdanog neba, u otvorenim bazenima i savršenoj usluzi.

Maldivi su jedna od najtraženijih destinacija za venčanja i medeni mesec, zbog čega većina smeštaja ima u ponudi i organizaciju ovog „jednom u životu“ događaja.

Najpoznatiji tip smeštaja na Maldivima su čuvene vile na vodi, koje su visok podigle nivo ugostiteljstva i pokazale dokle ugađanje svim čulima može da ide. Ima li ičega lepšeg od savršenih pejzaža kojima ste okruženi,  privatnog bazena na otvorenom, tobogana kojim se spuštate direktno u bistro, tirkizno more?

Smeštaj a Maldivima se razlikuje i po tome što je u rizortima dozvoljena upotreba alkohola. Rizorti se nalaze na jednom ostrvu i prisustvo lokalnog stanovništva nije moguće. Smeštaj u hotelima je moguć na ostrvima gde je naseljeno i lokalno stanovništvo, pa su mogući izleti i upoznavanje meštana. Na ovim ostrvima u hotelima konzumiranje alkohola nije dozvoljeno.

Aktivnosti na Maldivima

Posetite Maldive i ako ne razmišljate samo o plaži, plivanju i krstarenjima. Bogati podvodni svet pruža prilike za mnoge avanture i uzbuđenja. Po tome su Maldivi nadaleko poznati. Čak i kratko ronjenje sa običnim maskama pružiće vam spektakularne prizore na jata riba, korale i bebe ajkule. Veći smeštaji organizuju obuku i ronjenje sa bocama koje je nezaboravno iskustvo jer vas upoznaje sa onim što nigde na planeti nećete videti.

Takođe, na Maldivima se nalazi i najveći podvodni restoran Ithaa, u kome posetioci mogu da borave i posmatraju šta se dešava u okeanu iza providnih akrilnih zidova. Itaa na lokalnom Divehi jeziku znači „majka bisera“, što je naziv koji mu jako pristaje – gosti tokom boravka posmatraju morske vrste u prirodnom okruženju, ali sa bezbednog rastojanja. Posebno su zanimljiva duga krstarenja tokom kojih možete da posmatrate bezbrojne skokove delfina i prisustvujete njihovoj igri.

Smeštaji koji su vam na raspolaganju imaju u ponudi mnoge atrakcije za sve uzraste. Zbog svega ovoga, Maldivi su preporučljivi za porodice sa decom, koje ćete svakako tokom posete viđati na ostrvu.

Veliki rizorti i bungalovi i vizuelno se uklapaju u prirodni ambijent (ušuškani su u zelenilo ostrva), ali i sadržajima čine da dani bukvalno prolete za čas. Bez obzira da li su to morske atrakcije ili zabava na plaži u vidu raznih sportova, biće vam zabavno i dinamično. Veća ostrva možete da istražujete na razne načine. Brodići će vam omogućiti spoljašnji uvid u lagune, useke i obale, dok mnogi hoteli imaju na raspolaganju bicikle za unutrašnje otkrivanje ivožnju po ostrvu. To je prelepa avantura jer su neka ostrva bogata vegetacijom, pa ćete imati utisak kao da se vozite kroz bogate, nenaseljene predele koje baš vi treba da otkrijete.

Veliki broj ostrva (njih oko 1000) nije naseljeno pa su čak mogući i piknici i celodnevni boravak na nenaseljenim ostrvima, što je još jedna razlog više da posetite Maldive.

Za ljubitelje surfa Maldivi su pravo mesto. Tirkizna voda i savršeni talasi čine Maldive idealnom i neistraženom destinacijom za surfere koji su u dobroj kondiciji. Najbolji period za surfovanje na Maldivima je između marta i oktobra, najveći talasi su u junu, julu i avgustu.

Šta ćete naučiti na Maldivima

Maldivi su ostrvska zemlja koja se prostire na oko 298 kilometara kvadratnih i danas ima oko 400.000 stanovnika. Etnički identitet stanovnika Maldiva je mešovit. Najraniji doseljenici su verovatno bili iz južne Indije i sa Šri Lanke. Ti doseljenici su imali jezički i etnički karakter indijskog potkontinenta i nama su danas poznati kao etnički Divehi ili jednostavno Maldivci. Većina Maldivaca su sunitski muslimani. Nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva su stekli 1965. godine, mada i danas pripadaju grupi Komonvelta.

Dominantne privredne grane na Maldivima su turizam i ribolov. Najveća industrija je turizam koji čini 20% BDP, što je i razumljivo ako znamo da Maldive godišnje poseti oko milion turista širom sveta. Drugi vodeći sektor je ribolov. Najviše se lovi tuna, koja se potom izvozi u Šri Lanku i Indiju.

Maldivi su parlamentarna republika, sa predsednikom na čelu vlade i šefom države. Predsednik je na čelu izvršne vlasti i imenuje vladu koju odobrava Narodni Medžlis (parlament). Nakon uvođenja novog Ustava 2008. godine, direktni izbori za predsednika države odvijaju se svakih pet godina, sa limitom od dva mandata za bilo kog pojedinca. Zgrada parlamenta se nalazi u Male-u, a tu borave i narodni poslanici iz cele zemlje

Maldivska hrana nije raznovrsna i zasniva se na ribi, voću i ljutom kariju. Jedina šansa da probate “pravu“ maldivsku kuhinju je u glavnom gradu Male, gde kafe-restorani u ponudi imaju grickalice ili brzu hranu koja je izuzetno jeftina i obilna.

U rizortima se obično nalazi između jednog i 10tak restorana internacionalne kuhinje. u zavisnosti od veličine rezorta i nivoa luksuza. Preporučujemo vam da probate morske specijalitete (tunu, hobotnicu), kavabu (to su pohovane grickalice od pirinča, tune, kokosa I začina) i obavezno sai (to je maldivski čaj, specijalitet mesta).

Sve što možete poželeti na jednom kvalitetnom i luksuznom odmoru, nalazi se ovde. Tirkizno more, bogat podvodni svet koji impresionira i početnike i iskusne istraživače, toliko sitan pesak da ćete svuda ići bosi, nestvarni pejzaži, romantični zalasci sunca… Povrh svega jedno divno, diskretno i gostoljubivo osoblje koje ćete primetiti samo ukoliko vi to želite.

Ne oklevajte da rezervišete put iz snova, skrojen po vašoj meri i osmišljen tako da Maldive pamtite zauvek.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.