Goran Bregović – koncert u Areni 2018.

новембар 3, 2018
goran bregovic

Goran Bregović, jedini dobitinik Grammy nagrade sa naših prostora, prirediće spektakl u Beogradu koji neće zaostajati za njegovim koncertima koje održava svuda u svetu po najvećim i najprestižnijim dvoranama, već naprotiv – to će biti jedan od njegovih najboljih koncerata. Dovoljno je reći što će mu se na bini pridružiti Simfonijski orkestar RTS-a kao i prijatelji i saradnici iz njegove bogate karijere.

U okviru koncerta Goran će imati i promociju njegovog aktuelnog albuma „Tri pisma iz Sarajeva“ gde će mu biti gosti na violini Zied Zouari iz Tunisa, Gershon Leizerson iz Izraela i Mirjana Nešković iz Beograda. Koncert će trajati preko 2 i po sata i biće to spektakl kakav Beograd zaslužuje.

KADA: Subota, 15. Decembar 2018, 20:00

GDE: Štark Arena

Adresa: Bul. Arsenija Čarnojevića 58 Beograd Srbija

Cene karata:

Nivo 200 – I Kat. Od 3.200,00 RSD

Nivo 200 – II Kat. Od 2.800,00 RSD

Nivo 400 – I kat. Od 2.000,00 RSD

Nivo 400 – II kat. Od 1.600,00 RSD

Loža Od 15.000,00 RSD (slanje zahteva: callcenter@eventim.rs)

Goran Bregović – ličnost bez granica

Goran Bregović  rođen je 22. marta. 1950. Čuveni je bosanskohercegovački muzičar i tekstopisac, frontmen Bijelog dugmeta, jedne od najpopularnijih rok grupa u Jugoslaviji. Od 2011 živi u Sarajevu.

Bregović je svirao violinu u muzičkoj školi, ali je u drugom razredu izbačen sa obrazloženjem da je netalentovan. Njegovo muzičko obrazovanje se svelo na ono što su mu pokazivali drugovi sve dok mu majka nije kupila prvu gitaru. Potom Bregović upisuje umetničku školu, ali ga majka ubrzo ispisuje. Majka ga upisuje u saobraćajnu školu i, kao kompromis, dopušta mu da nosi dugu kosu. Po prelasku u novu školu Bregović se pridružuje školskom bendu Izohipse kao bas gitarista. Međutim, izbačen je i iz ove škole (ovog puta zbog lošeg ponašanja). On tada upisuje gimnaziju i pristupa gimnazijskom bendu Beštije (opet je svirao bas-gitaru). U njegovoj šesnaestoj godina napušta ga majka i Goran se mora brinuti sam za sebe svirajući narodnjake u kafani u Konjicu, radeći na gradilištu i prodavajući novine.

Na nastupu Beštija primetio ga je Željko Bebek i pozvao da svira bas gitaru u njegovoj grupi Kodeksi, što je Goran prihvatio. Počinje faza sviranja po napuljskim klubovima, traganje za žanrom i raznim uticajima kako Bebeka, tako i Milića Vukašinovića.

Bijelo dugme i vreme posle njega

Kultna rok grupa Bijelo dugme postaje jedna od najpopularnijih grupa tadašnje Jugoslavije krajem 70-tih i polovinom 80-tih godina prošlog veka, a Bregović postaje neosporni vođa i jedini stalni član grupe za celo vreme njenog postojanja.

Kako je vreme Bijelog dugmeta prolazilo tako je i Bregović ulazio u svet filmske muzike.
Jedan od prvih projekata je bio film Emira Kusturice Dom za vješanje (1989.) koji se postigao veliki uspeh (i film i muzika iz filma). Bregović i Kusturica nastavljaju saradnja i na Kusturičinom sledećem filmu – Arizona Drim snimljenom 1993. (zanimljivo da je Bregovićevu muziku izvodio američki roker Igi Pop). Sledeći njegov projekat, muzika za film Kraljica Margo Patrisa Šeroa opet postiže veliki uspeh, a film je dobio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. Sledeće godine Zlatna palma osvaja Kusturičin Bila jednom jedna zemlja za koji je Bregović komponovao muziku.

Pitanje autorskih prava

Bregovićeva muzika donosi ciljano mnoge južnoslovenske i romske teme u svojim okvirima. Ova muzika je svojevrsna fuzija popularne muzike i tradicionalne polifone muzike sa Balkana, tangom i duvačkim orkestrima. Vrlo popularan u istočnoj Evropi, Bregović je nekoliko puta optuživan za krađu originalne romske i narodne muzike sa Balkana i za njeno prerađivanje i prisvajanje autorstva.
Ovde bismo mogli polemisati o tome koliko je Bregovićev pristup aranžmanima zapravo doprineo razvoju i popularizaciji čitavog regionalnog melosa. Mišljenja su podeljena, ali uživanje u ovoj muzici je neosporno i širi se globalno.

Počasni građanin Buenos Ajresa, Atine, Praga i Tirane, dobitnik Vatikanove nagrade za duhovnu muziku i nosilac francuskog Ordena viteza umetnosti, paralelno sa koncertima sa „Orkestrom za svadbe i sahrane“, nastupao je i na turneji „Ko ne poludi, taj nije normalan“ povodom 40. rođendana „Bijelog dugmeta“. Održao je više od 40 koncerata,mnoge skoro i sa Alenom Islamovićem i Mladenom Vojičićem Tifom,a nastupao je i aktivno nastupa zapravo i dalje širom sveta.

Boraveći u Beogradu, Erik Klepton ga je pozvao da se upoznaju, a pre no što je napustio svoj apartman u Beogradu, posetio ga je i u njegovom studiju.

Kaže za sebe da je srećković. Pošto su mu otac i majka bili komunisti, a tata i vojno lice, pa je bilo i obavezno da bude komunista, dok je mama bila komunista jer je bila oficirska žena. U takvim okolnostima, obe babe, i ona sa katoličke tatine strane i ona sa pravoslavne mamine, bile su religiozne. I tako se desilo da su ga obe, krišom od roditelja, krstile u katoličkoj i pravoslovnaj crkvi.

Rok opera u Beogradu

Smatra da naša srpska truba ne emituje ništa manje energije od električne gitare. Njegova veza sa trubom je i zato što njegov trubački orkestar ne proizvodi samo muziku, već on proizvodi i malo ludila. Takvo smo podneblje, ako nema malo ludila, onda ni muzika nije dovoljna.

Za sebe kaže da mu je sudbina da bude kompozitor. Verovatno se svako ljudsko biće upita šta je njegov posao na ovom svetu, ima li neku misiju i da li njegov život ima nekog smisla. A po njemu je smisao određen time što radite. Svoje zanimanje definiše kao pisanje muzike, kao što je nečije zanimanje da popravlja cipele, da predaje deci u školi, da piše za novine. Ali svako od nas hoće da zna šta je njegov zadatak na ovom svetu, u tom kratkom periodu koji se zove život. Kompozicija je upravo njegov.

BELANO Kontakt

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste posetili ovaj spektakl i tražite smeštaj u Beogradu ili stan u centru grada kako biste proveli vreme oko koncerta sa porodicom, ili u paru, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj na Novom Beogradu ili se opustite uz dobru muziku, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.