Gletovanje – najbolja priprema zidova pre bilo koje dekorativne tehnike

март 21, 2023
gletovanje i krečenje

Molerski radovi moraju da obuhvataju i poslove oko pripreme zidova pre krečenja jer će se samo tako postići savršen krajni rezultat. Gletovanje je sasvim sigurno jedna od najvažnijih tehnika uz pomoć koje se zidovi izravnavaju pa oni postaju glatki, a samim tim se mnogo lakše boje i lepše izgledaju.

Ovaj tekst je tu da pruži informacije od prvih koraka pripreme glet mase pa do nanošenja i završne obrade zida za najbolji izgled svake prostorije. Nastavite sa čitanjem.

Kako se sastavlja i nanosi glet masa?

Glet masa je praškasta materija  koja se sastavlja sa vodom i nanosi na zid koji zahteva završni sloj ravnanja i glačanja. Odlična je materija koja lako i jednostavno pokriva pukotine, udubljenja, hrapav zid…i na jednostavan način, svaki put, donosi dobar krajnji rezultat.

Pre početka gletovanja važno je zidove očistiti od prašine, nečistoća i masnoće, a zatim na zid naneti prajmer kao pripremu za glet masu.

Gletovanje se nanosi u 2 do 3 sloja, u zavisnosti od problema na zidu gde se svaki sledeći put glet masa pravi ređa da bi pokrila ostale neravnine. Glet se nanosi u tankom sloju, čeka se da se osuši oko 12 časova, a onda se šmirglanjem skida višak i zid tako ravna. Isti postupak se ponavlja, a već nakon drugog nanošenja se najčešće dobija željeni efekat i zid je spreman za bojenje.

Ista smesa se koristi i kod mašinskog i kod ručnog gletovanja, a manje količine se uvek troše pre svakog krečenja kada moler pokriva sitna oštećenja i naprsnuća pa zid izgleda fenomenalno, kao da nepravilnosti nije ni bilo.

Glet masa – cena

Jedna od velikih prednosti je to što kada je u pitanju glet masa cena je pristupačna pa materijal ne utiče puno na cenu koštanja molerskih radova. Pakovanja su različite kilaže tako da se može kupiti količina koja je neophodna za konkretan posao.

U prodaji se može pronaći i gotova glet masa. Cena je takođe povoljna, a majstorima je posao značajno olakšan. I ovde su raspoložive različite količine, od 1kg pa do preko 15kg tako da se mogu gletovati čitavi zidovi ili popunjavati samo manja oštećenja.

Predlog majstora za besprekoran izgled zidova

Stručnjaci preporučuju da se jednom, najbolje pre useljenja, zidovi potpuno izgletuju i plafoni u prostorijama. Posao će oduzeti nekoliko dana, izazvaće puno prašine i prljavštine, ali će se uraditi kompletno gletovanje prostora za najbolji izgled i dobijanje glatke površine koja se lako boji.

Na ovaj način se i štedi dosta jer se kasnije samo saniraju sitna oštećenja i tragovi koji se pojavljuju na zidovima pa je kasnije manje posla oko nanošenja glet mase, a zidovi su estetski lepi.

Glet masa je neophodan deo svakog krečenja jer jedini omogućava da se lako i brzo izravna završni sloj maltera i zid učini glatkim. On će potom zauvek ostati takav i svakom tehnikom izgledati savršeno bilo da se boji, koristi neka savremena dekorativna tehnika ili tapete.

Ova smesa je odlična i za profesionalne radove, ali i za sve one koji samostalno izvode popravke, lako glet masu sastavljaju i nanose pa je prijatelj svakog majstora i ima primenu na najrazličitijim mestima.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.