Filmstreet 2019. Festival filma na ulicama Beograda

август 28, 2019
filmstreet 2019

Deveti po redu Filmstreet održaće se ona više lokacija u Beogradu. Svečano otvaranje je održano u Studentskom parku od 20:30 časova gde će biti prikazan prošlogodišnji bioskopski hit „Južni vetar“.

Ove godine sve posetioce očekuje 23 filma svetske kinematografije i 2 predstave pod otvorenim nebom na različitim i atraktivnim lokacijama u Beogradu.

Bioskop na otvorenom je ove godine za posetioce i ljubitelje kinematografije pripremio 23 projekcije klasika, svetskih ostvarenja i najnovijih blokbaster hitova. Svi zainteresovani će projekcije moći pogledati u poznatim beogradskim parkovima kao što je Studentski park, Kalemegdan i Tašmajdan, ali i na drugim lokacijama po gradu kao što su Cvetni trg, Kosančićev venac i Dorćol.

.

Na ovim mestima, ljubitelje filmova će ugostiti Šerlok Holms, Meri Popins, ali i popularna ostvarenja sedme umetnosti poput filmova „Dunkirk“, „Inseption“ i „Devojka sa tetovažom zmaja“.

Do sada je u okviru Filmstreet festivala filmske umetnosti u Beogradu prikazano više od 250 filmova i to na pedesetak gradskih lokacija. Za razliku od prethodnih godina, ovog leta organizatori su pripremili žanrovske, tematske vikend blokove projekcija.

Filmstreet – zabava na otvorenom u vrelim letnjim noćima

Filmstreet je popularni letnji bioskop na otvorenom koji dugi niz godina zabavlja stanovnike i turiste Beograda, kao i goste apartama u Beogradu koje imamo čast da ugostimo u našim Belano apartmanima i koji dolaze u neki od naših stanova na dan ili više dana.

Urbani trendovi nametnuli su donekle taj koncept izlazaka na ulice, a oni kao takvi koriste uličnu umetnost kao način izražavanja. Parkovi i promenade postaju bioskopske sale koje spremno čekaju zaljubljenike u sedmu umetnost, kako kažu u Turističkoj organizaciji Beograda. FilmStreet u Beogradu nudi alternativu klasičnom bioskopu, dok istovremeno ljude poziva da vreme provode u prirodu, parkovima ili pored reke.

Koncept putujućeg bioskopa u Beogradu

Ideja iza filmskog festivala se zasniva na “putujećem bioskopu” namenjen je publici svih uzrasta, a sam koncept otvorenih bioskopa predstavlja jedan sve prisutniji svetski trend. Ako pogledamo brojne evropske prestonice, od projekcija podno drevnih zidina zamka Monžuik, preko pariskih parkova, do elegantnih projekcija na krovovima londonskih višespratnica, ulice, trgovi, zidovi i zidine postale su platna za izraz postojeće ili premijerne umetnosti posebno tokom vrelih letnjih dana.

Tako i Beograd kao jedna metropola i glavni grad ulazi u red evropskih gradova i lokaliteta punih mogućnosti i potencijala koji tokom vrelih meseci pruža osveženje u vidu čuvenih filmskih klasika i poznatih dela takozvane “sedme umetnosti”. Posetioci su tako u mogućnosti da u vedrom i otvorenom ambijentu uživaju u Beogradu.

Festival FilmStreet – od urbane gerile do mainstream festivala

Festival FilmStreet počeo je kao gerilski pokušaj da se projekcija kultnog filma “Kazablanka” prikaže u bašti kafea Centrala. Velik odziv koji je privukao ljubitelje zlatnog doba Holivuda i ostvarenja koje je zapečatilo epski status Hemfrija Bogarta, navelo je organizatore na ideju da je budućnost festivala dugoročna.

Broj posetilaca je tokom godina rastao, a lokacije ovog outdoor bioskopa su počele da “osvajaju” ceo grad. U okviru festivala FilmStreet u Beogradu je do ove godine prikazano više od 250 filmova, a sam poduhvat predstavlja svojevrsnu borbu protiv trendova koji nameću HBO i Netflix, a koji se tiču masovnog “konzumiranja” filmskog sadržaja preko multimedijalnih platformi.

Festival FilmStreet je filmsku ponudu uklopio sa ukusima publike, ali i okruženja. To znači da su filmovi birani tako da publiku zainteresuju, ali da se, zbog toga što su projekcije na ulici, izbegnu filmovi sa “teškom” tematikom, kao i višečasovne epopeje. Koncentraciju za ozbiljan film je teže ostvariti na ulici, pa su zato ostvarenja na festivalu u skladu sa svim tim nabrojanim faktorima.

Gledanje filma na ulici, pored reke ili u parku predstavlja poseban letnji doživljaj i daje gradu nova mesta za okupljanje i druženje. Festivalska ponuda je tokom letnjih meseci usmerena na kulturni sadržaj, pa je tako FilmStreet pravi praznik koji slavi ostvarenja sedme umetnosti. FilmStreet Beograd je jedna od najposećenijih letnjih manifestacija koja je do ovog leta ugostila više od 300.000 ljudi.

Besplatan ulaz, atraktivne lokacije i izbor filmova samo su neki od razloga velike popularnosti ovog festivala, a dobar odziv treba tražiti i u činjenici da je FilmStreet Beograd jedan od poslednjih recidiva hipsterske, urbane kulture glavnog grada. “Bioskopske dvorane” pod zvezdama čine da Beograđani radnu nedelju provedu u iščekivanju novih projekcija.

(izvor: TOB)

Zbog toga što su filmske projekcije na otvorenom, termini i lokacije samog festivala su podložne promenama i mogu da utiču na realizaciju festivalske agende, ali je ipak poslednjih godina lepo vreme bilo saveznik odličnih filmova.

PROGRAM FILMSTREET FESTIVALA U BEOGRADU

NAPOMENA: sve projekcije počinju od 20:30 časova

Filmstreet se realizuje u saradnji sa Film Bank Media.

JUN/JUL

21. jun – Južni vеtar – Studеntski park

28. jun – Lоvе Аnd Оthеr Drugs – Cvеtni trg
29. jun – Оcеan’s 8 – Cvеtni trg

5. jul – Laura 2000 – prеdstava; Кalеmеgdan
6. jul – Shеrlоck Hоlmеs – Коsančićеv vеnac
7. jul – Girl With Thе Dragоn Tattоо – Коsančićеv vеnac

12. jul – Insеptiоn – Tašmajdan
13. jul – Rеvеnant – Tašmajdan

20. jul – Аftеrmath – Jеvrеmоva, UК „Stari grad“
21. jul – Mоst Wantеd Man – Jеvrеmоva, UК „Stari grad“

26. jul – Tоwn – Crvеni krst
27. jul – Gоnе Girl – Crvеni krst

AVGUST/ SEPTEMBAR

1. avgust – Whiplash – Strahinjića bana, Skadarlija
2. avgust – Black Swan – Strahinjića bana, Skadarlija

9. avgust – Аvеngеrs – Studеntski park
10. avgust – Spidеrman Hоmеcоming – Studеntski park

6. avgust – Mеrry Pоpins – Tašmajdan
17. avgust – Film iznеnađеtnja – Tašmajdan

24. avgust – Sоcial Nеtwоrk – lоkacija još nepoznata
25. avgust – Mоnеy Mоnstеr – lоkacija još nepoznata
26. avgust – Pоzоrišna prеdstava – Кalеmеgdan

29. avgust – Bооk Thiеf – Cvеtni trg
31. avgust – Dunkirk – Cvеtni trg

7. sеptеmbar – Taksi bluz – Studеntski park
11. sеptеmbar – Аmеrican Snipеr – Jеvrеmоva, UК „Stari grad“

BELANO APARTMANI BEOGRAD Kontakt

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal u Beogradu i opustite se, doživite novi duh Beograda tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.

.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete savršeni filmski klasik ili otkrijete novi način uživanja u ovoj umetnosti, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.