Filmske lokacije kultnih filmova koje i dalje postoje (FOTO)

јул 20, 2020

Postoje neke lokacije na koje ne moramo ni otići da bi ih poznavali kao da smo tu odrasli. Naravno nije u pitanju Guglov “Street view”,sa kojeg možemo na skoro bilo koju tačku planete otići uz pomoć dva klika, u pitanju su kultni  domaći filmovi koje smo svi gledali nebrojano puta. Predstavljamo tri lokacije na kojima su snimani kultni filmovi i serije a da su i dan danas u prepoznatljivom stanju.

Nacionalna klasa ( Dositejeva ulica Beograd)

Trenutak kada Brana Flojd maestralno izlazi iz svoje starinski pravljene šupe dok mu klinci iz kraja otvaraju dvodelnu ogradu od taraba je svakako scena koju je svaki tinejdžer koji je osetio moć trojstva papučica, menjača i volana potajno poželeo da se odigra ispred njegovog doma. 

Kuća se i dalje kao što se može videti na slici nalazi u donekle izvornom stanju, jer je balkon sa koga majka Branimira Mitrovića (Olivera Marković) posipa bokalom vode za srećnu trku uz čuvenu opasku “Sine nemoj da jurcaš, vozi polako” dozidan.

Izvor: http://starogradski.com/

Maratonci trče počasni krug (ugao Zadarske i Srebreničke ulice Beograd)

Moć filmskih radnika je ta da kompletnu scenu koju pogledamo možemo zamisliti samo u doba radnje filma i nikako drugačije. Takav je slučaj i sa kućom Topalovića, koju je svako ko je bar jednom pogledao film, mogao da vizuelizuje isključivo u predratnom Beogradu kada su tadašnje ulice i sokaci kao podlogu imali makadam i kaldrmu u boljem slučaju, neretko su bile to i ulice bez ikakve čvrste podloge. Tu sreću da njihova mašina sa maksimalnom brzinom od 30 km/h obitava po kaldrmi imali su Topalovići, jer se njihova kuća nalazila na Kosančićevom vencu u starom delu Beograda koji je po zvaničnim podacima i jedno od prvih urbanizovanih naselja u Beogradu. Kuća se i dalje nalazi na istoj lokaciji, s tim da je vidno oronula i da joj je prekopotrebna rekonstrukcija da bi i naredne generacije mogle da dožive autentičnu lokaciju jednog od najboljih filmova domaće kinematografje.

Izvor: https://www.beograduzivo.rs/

Porodično blago kuće Paje Troška (ulica Žikice Špance Kaludjerica)

Iako je stan porodice Gavrilović na Kopitarevoj Gradini, ta lokacija je samo fiktivna adresa i pojavljuje se isključivo spoljni izgled zgrade dok su scene iz stana snimane u filmskom studiju na Košutnjaku. Zato smo kao jednu od kultnih lokacija koje i dalje postoje izabrali kuću legendarnog Paje Troška u ulozi Aleksandra Berčeka. Kuća se nalazi u beogradskom prigradskom naselju Kaludjerica koje je dobilo titulu najvećeg divljeg naselja u Evropi pa je samim tim lokacija snimanja još autentičnija. 

Tipična kuća prigradskih naselja, tri sprata, veliko dvorište i domaćin sa Mercedesom u garaži, koji uglavnom kao što je to slučaj i u seriji uvek pod velikom dilemom da li će sve to što je mukom stekao ostati u vlasništvu njegovih potomaka.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.