47. FEST – Međunarodni festival filma kao simbol Beograda

јануар 18, 2019
fest

Međunarodni filmski festival – FEST koji se održava svake godine u Beogradu zaista jeste jedan od događaja koji simbolizuje Beograd. Kao i svake godine, i 47. FEST nam dovodi umetnike i posetioce iz čitavog sveta, eminentne stručnjake iz sveta kinematografije i brojne poznate ličnosti.

Ove godine između 22. februara i 3. marta 2019. godine održaće se 47. FEST, koji će ovaj put otvoriti višestruko nagrađivani film „The Favourite“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

“The Favourite” je crnohumorna istorijska drama koja prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom 18. veka, tokom vladavine nešto manje poznate kraljice Ane, dok su se iza kulisa za njenu naklonost i vlast iz senke borile dve dvorske dame.

Jedan od najoriginalnijih glasova savremenog autorskog filma, Jorgos Lantimos, sada je već svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani „čudni talas“ grčkog filma.

Beogradska publika imala je prilike da se upozna s njegovim jedinstvenim pogledom na svet već na samom početku njegove karijere – 2010. FEST je prikazao „Očnjak“ (Dogtooth), koji je Lantimosu doneo nominaciju za Oskara i otvorio mu sva vrata. Na FEST-u 2016 smo takođe imali prilike da vidimo film „Jastog“, za koji je osvojio nagradu žirija u Kanu, a ove godine dobio je Gran pri u Veneciji za svoj novi poduhvat – film „The Favourite“.

U iščekivanju zvaničnih nominacija za Oskara uveliko se spekuliše da je „The Favorite“ sasvim sigurno osigurao nominacije za najbolji film, režiju, scenario, i svoje tri glavne glumice. Olivija Kolman je u Veneciji dobila nagradu Volpi kup za najbolju glumicu, a sve tri su u trci za Zlatni Globus.

I prošle godine je FEST otvorio jedan od najzapaženijih filmova sezone – „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“, Martina Mekdone. Nekoliko dana pošto je beogradska publika premijerno pogledala ovu maestralnu dramu, Frensis Mekdormand i Sem Rokvel nagrađeni su Oskarima za svoje izuzetne uloge.

 

Istorija FEST-a

 

Prvi FEST je održan između 8. i 16. januara 1971. pod sloganom „Hrabri novi svet“, u Domu sindikata. Festival je otvoren filmom „Meš“ Roberta Altmana. Tada je tokom prvog festivala na pet programa bilo prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105.000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252.332 gledaoca. Tokom devedesetihgodina festival upada u krizu, a 1997. je čak bio i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu. 1993. i 1994. nije ni održan.

Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Ono što ga je krasilo svih proteklih godina jeste činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Kolika je važnost FEST-a ogleda se i u činjenici da je beogradska publika – sa filmovima nekih od najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel, Vim Venders, Kišlovski, Hercog imala priliku da se po prvi put sretne upravo na FEST-u.

fest

Na prvom FEST-u su se našli filmovi kao što su ”Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, pomenuti ”Meš” Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Mnogi veliki svetski glumci i reditelji su bili gosti festivala, kao što su Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, prethodno pomenuti autori Rafelson, Šlendorf, Rasel.

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv “prateći”. “Prateće” su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.

Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.

 

47. FEST u Beogradu 2019.

 

U deset programskih celina, od kojih su dve takmičarske, biće prikazano preko 130 premijernih filmova.

filmova.

Programske celine koje nas očekuju su:

  1. GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
  2. SRPSKI FILM (takmičarski program)
  3. FEST 47
  4. FEST GALA
  5. FOKUS EVROPA
  6. SRPSKI FILM VAN KONKURENCIJE
  7. DOKUFEST
  8. FEST PREDSTAVLJA
  9. FEST ZA MLADE
  10. FEST KLASIK

Program festivala možete pratiti na zvaničnom sajtu www.fest.rs

 

BELANO Kontakt

Ako dolazite u Srbiju, i potreban vam je smeštaj u Beogradu, pratite naš blog za savete gde i kako da se odlično provedete, gde možete dobro jesti ili se odmoriti. Prenoćište u Beogradu ili dnevni odmor dok čekate događaje ili se od njih odmarate možete lako i pouzdano da pronađete i ukoliko planirate da dođete na FEST ili neki od brojnih događaja u Beogradu. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.