Za sve ljubitelje košarke – Final 4 Euroliga u Beogradu

април 10, 2018
Final 4 Beograd

2018 Euroliga Final 4

Zvanični logo Final 4 Eurolige  je predstavljen 13. februara 2018. godine

Sezona 2017-18 Euroliga

Mesto: Arena Štark Arena, Beograd Srbija

Kada: 18-20 maj 2018

Finalna faza Eurolige 2007 će biti završni finale turnira EuroLeague sezone 2017-18, 61. sezone evropskog košarkaškog turnira u glavnom klubu i 18. sezone od kada je organizovana od strane Euroleague Basketball. To će biti 31. Final 4 će se igrati u Štark areni u Beogradu, Srbija, 18. i 20. maja 2018.
Ali ovaj događaj samo podseća na decenije ljubavi prema ovom sportu i njegovoj energiji.

 

euroliga final 4

Srpska košarka

Srpska košarka je doživela nagli rast posle Drugog svetskog rata zahvaljujući izuzetnom talentu, entuzijazmu i viziji nekih od pionira koji su, zahvaljujući nekoj vrsti šestog čula, otkrili da je ovaj sport savršen za mentalitet i fizičku izgradnju lokalnih stanovnika. Naravno, kada su se 1945. i 1946. Borislav Stanković, Nebojša Popović, Radomir Šaper i Aleksandar Nikolić našli u okvirima zidina Kalemegdana kao igrači Crvene zvezde i Partizana, niko nije znao do kakvih će visina doći. Međutim, već su ti dani pokazali snagu njihove vizije, njihov naboj i energiju, kao i njihovu volju da rade, motivišu i organizuju. Mnogo godina kasnije oni će se smatrati za „četiri svetca“ srpske košarke, kao i četvoricom ljudi koji su zaslužili najviše zasluge za razvoj košarke u Jugoslaviji.

 

Istorija košarke i lige u Beogradu

Nema sumnje da je košarka u Beogradu rođena upravo unutar zidina Kalemegdana i da je tvrđava već tada dugi niz godina bila košarkaški centar grada. Iako je Crvena Zvezda osvojila sve lokalne naslove između 1946. i 1955. godine, košarka se takođe igrala u drugim delovima grada. To je sport koji je svakodnevno postajao sve popularniji, sa talentovanim igračima i trenerima sa jasnim vizijama i ciljevima.

U prvoj sezoni organizovane lige, odigrane 1946. godine, tri od osam timova su bili iz Beograda: Zvezda, Partizan i Metalac. Do prvenstva 1949. godine, liga je porasla na 10 učesnika, od kojih su četiri iz Beograda: tri gore pomenuta tima plus Železnicar, tim koji su formirali rezervni igrači iz Zvezde i Partizana uz podršku nacionalnog železničkog preduzeća.

  1. Železničar više nije postojao, ali se Radnički prvi put pojavio. To je bio košarkaški deo sportskog kluba osnovanog 1920. godine sa dugom tradicijom među radničkom klasom (radnički znači da je bio za radnike). Ranko Žeravica je bio mlad trener sa željom da nauči igru. Radnički nije bio bogat klub, u stvari upravo suprotno. Šaljiva priča nastala je prilikom potrebe kluba da ide na izlet u Skoplje na utakmicu, ali nije bilo novca za plaćanje. Predsednik kluba bio je Ante Lambasa, koji je kasnije postao predsednik Međunarodne plivačke federacije i visoki rukovodilac u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Lambasa je našao rešenje za taj novac: igrači bi ili vozom kao zatvorenici. Uopšte nije bila reč o šali. Kada su igrači stigli do stanice, policajci su ih ispratili u drugi automobil, koji je bio rezervisan za poštu i potrebe ,,posebnog prevoza“. Put nije bio kratak niti udoban, ali su putovali besplatno. Putovanje kući je obavljeno na isti način. Ovo govori i o posvećenostima koju su igrači osećali i ulagali u ovaj sport i o vrednostima koje su bile vezane iznad svega za sam sport i postizanje ciljeva.

 

Glad za učenjem, zajedno sa prirodnim talentom i genetskim predispozicijama (pre svega visina i građa) ubrzano su se razvijali u Beogradu. Grad je postao epicentar i Zvezda je dominirala na državnom prvenstvu u periodu između 1946. i 1955. godine, ali se u Ljubljani, Zadru, Zagrebu, Karlovcu i kasnije u Splitu, Čačku, Sarajevu i Skoplju igrala takođe dobra košarkaša sa dobrim igračima. Jedna od tajni jugoslovenske košarke bila je i uravnotežen geografski razvoj.

Košarka kao deo tradicije Beograđana

Razmena, posete, putovanja, vesele priče, puni kapaciteti smeštaja u Beogradu, druženja i jedno drugačije vreme, duboko su ukorenili sportski duh u samo tkivo Beograda, njegovu dušu, stanovnike, Beograđane i sve koji se tako osećaju.
A posebno timski sportovi kao što je košarka, mogu se i dan danas videti na svim ćoškovima, u dvorištima, na školskim terenima, grupni, 1-1, turnirski, lokalno ili sa ekipom iz kraja.
Ne čudi što se tokom održavanja Final Fours turnira traže apartmani oko Arene viška, stanovi na Novom Beogradu i šire, jer je košarka oduvek u ovom gradu i zemlji budila interesovanje i motivisala, inspirisala, usrećavala i rastuživala nekad doduše, ali bez obzira na sve okolnosti-košarka je upravo ono što će obeležiti maj u Beogradu ove godine.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.