Električni orgazam 40 godina na sceni

децембар 8, 2021

Sada je i zvanično: Električni orgazam je najdugovečniji srpski novotalasni bend i u decembru mesecu će sa svojom publikom proslaviti veliki jubilej – 40 godina rada. Nastao još davne 1980. godine kao logični nastavak grupe “Hipnotisano pile”, do dana današnjeg je bio i ostao revolucionarni, autentični i pokretački bend koji provocira establišment. To je bend koji je ostavio neizbrisivi trag u rok muzici na jugoslovenskim prostorima, bend o kome se pisalo u engleskim i američkim časopisima, bend koji je bio predgrupa čuvenim Rolinstonsima prilikom nedavnog gostovanja u Beogradu.

Legendarna novotalasna grupa serijom koncerata širom regiona slavi punih 40 godina rada sa svojim fanovima. Koncert će biti održan u četvrtak 9.12. u Kombank dvorani, ako još jednom epidemija korone ne poremeti planove i odloži okupljanje. Karte su dostupne po ceni od 1200 do 2400 dinara, a koncert počinje u 20 sati.

Zlatni papagaj

Odlazak najvećeg jugoslovenskog sina Josipa Broza, 4.5.1980, doveo je do rascvetavanja u kulturi, do blagog protoka zapadnih vetrova, buntovnih preispitivanja i mnogih uspelih pokušaja da se unište socijalističke dogme. Tu gde do juče niko nije postavljao pitanja, pojavili su se mladi ljudi bez pardona koji su tražil svoje mesto. Jugoslovenska rok muzika je tada doživela zvezdane trenutke kao nikada posle toga. Početkom osamdesetih snimljeni su neki od najboljih albuma Riblje čorbe, Idola, Azre, Šarla Akrobate i mnogih drugih. Vladala je neopisiva sinergija različitih muzičkih i kulturnih pravaca, a Beograd je kao nikad posle toga – bio svet. U takvoj jednoj slobodarskoj atmosferi, u takvom jednom trenutku, nastala je i grupa Električni orgazam.

Sam početak Električnog orgazma vezuje se za 13.1.1980. godine kada su posle koncerta grupe Lebi i sol (koji se odžavao u Domu sindikata, današnjoj Kombak dvorani), u kafani “Mornar” Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić oformili sastav nazvavši ga drsko i provokativno “Električni orgazam”. Prva pesma novog benda “Konobar” nastala je upravo u tom trenutku dok su čekali da im konobar isporuči piće. Prvi nastup su imali nekoliko meseci kasnije u beogradskom SKC-u. Bili su predgrupa Hipnostisanom piletu, dakle sami sebi!

Električni orgazam je prva beogradska novotalasna grupa koja je objavila album. Pre toga su im se tri pesme našle na ploči kultnog „Paket aranžmana“ i to „Krokodili dolaze,“, „Zlatni papagaj“ i „Vi“ na kojoj su objavljivali zajedno sa Idolima i Šarlom akrobatom. Ubrzo posle prvih pesama se bendu pridružio Goran Čavajda Čavke koji će uz Gileta ostati glavna poluga ovog benda.

Kako bubanj kaže

Debi album Električnog orgazma, naslovljen imenom benda, kipeo je od energije panka i urlika protiv tiranije. Bend je svirao u prepoznatljivom pank-rok fazonu. Već sledećim albumom „Lišće prekriva Lisabon“, bend je otvorio seriju uspešnih stilskih promena i okrenuo se psihodeličnim momentima. Na albumu iz 1983. godine približavaju se konvencionalnom rok zvuku uz obrade Dejvida Buovija, Rolingstonsa, Dorsa. Sa ovog albuma najduže se održala obrada hita iz 1962. godine Locomotion. 

Klasični rok obrasci negovani su i na narednom albumu Kako bubanj kaže. Sa ovim i narednim albumom „Distorzija“ postaju veliki i komercijni bend, poznat širom Jugoslavije. Od klupskih svirki sa odabranom publikom, postaju mega bend koji je svirao na velikim binama.

Igra rokenrol cela Jugoslavija

Kada je 1988. godine izašla pesma „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ niko nije mogao ni da pretpostavi da će rok trajanja te Jugoslavije biti tako blizu. Ta pesma našla se na albumu Letim sanjam dišem, prvom koji je objavljen za PGP. Album je učinio grupu jednom od najpopularnijih tada u zemlji, ali je od Orgazma napravio i metu kod nekadašnjih rok kritičara koji su album doživeli mlako i komercijalno, ali svakako netipično za ono što je do tada bend predstavljao. Zamerano mu je na banalizaciji tekstova, na svirci koja je pitka i sladunjava i na proračunatosti sa kojom su postavljeni navijački momenti u toj pesmi. Pesmu će masovno popularizovati njena ironična upotreba u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“.

Crni bombarder

Oštar kao brijač, bend se vratio 1992. godine sa albumom Seks, droga, nasilje i strah koji je sa 5 novih pesama uspeo da uhvati duh tadašnjih teških vremena. U albumu grupa je zvučala i starinski i  potpuno moderno  – jednom rečju savršeno. Muzika sa albuma je velikim delom korišćena za saundtrak za kultni film „Crni bombarder“. U isto vreme, frontmen grupe, Srđan Gojković Gile, snimao je samostalno muziku i za još jedan kultni film „Kako je propao rokenrol“. Učestvovao je na albumu Vlade Divljana „Odbrana i zaštita“, a sa njim je zajedno i snimio album „Rokenrol za decu“.

Električni orgazam je prvi srpski bend koji je po otvaranju granica svirao u Sloveniji i Hrvatskoj. Tokom dvehiljaditih, osim spektakularnog nastupa kao predgrupa Rolingstonsima, nastupali su i na velikoj američkoj turi gde su pobrali simpatije publike. Za vreme kovid karantina bend je objavio je dupli vinil „To što vidiš to i jeste“ i video za remiks pesme „Nikad ne znam“.

40+

Električni orgazam nije ličio na popularni sarajevski rok koji vuče na ruralne melodije, to nije klasični pank koji se negovao u Sloveniji i na jadranskom primorju, to nije ni muzika esid roka koja je krasila Dorse. Iznikli iz vremena novog talasa sa kultnim beogradskim sastavima koji su svojom filozofijom slali energiju sa muzičkih bina, oni su oduvek bili samo svoji i originalni. Vremenom su se menjali, sazrevali i porasli do rok giganta koji ovih dana proslavlja 40+ godina postojanja. I zato požurite, ostalo je još malo slobodnih ulaznica, a ovu proslavu ne želimo da propustimo. 

Ako dolazite u Beograd na ovaj događaj i potreban vam je smeštaj, pogledajte ponudu Belano apartmana.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.