DUBAI EXPO 2021/2022 – najuzbudljivija svetska izložba do sada

децембар 29, 2021
dubai expo 2022

Dubai je prestižna destinacija bogata raznim atrakcijama koje zadivljuju i ostavljaju bez daha. Međutim i pored svih futurističkih čuda koja je ljudska ruka napravila, Dubai je i mesto gde možete videti celokupni progres čovečanstva i posetititi mnoge izložbe i muzeje. Među svim atrakcijama i brojnim čudima kojima ovaj grad obiluje, posetioci će imati prilike da do kraja marta posete jedan od najznačajnijih projekata čovečanstva – svetsku izložbu koja se ove godine održava u Dubaiju.

Pored najznačajnijih znamenitisti koje možete posetiti u najuzbudljivijem gradu na svetu, preporučujemo vam i obilazak svetske izložbe o kojoj će više biti reči u nastavku teksta.

.

Dubai EXPO

Izložbe, poznate i kao „svetski sajmovi“, postoje u različitim oblicima više od dva veka, kao prilika za nacije da pokažu novu tehnologiju, proizvode i ideje.

U eri pre masovnih putovanja, oni su bili jedan od retkih načina za većinu ljudi da iskuse druge kulture i otkriju svet, a neke od velikih sajmova iz devetnaestog veka imale su trajan uticaj na zemlje u kojima su se održavale.

Velika izložba 1851. u Londonu, na primer, koja se održala u kultnoj zgradi od livenog gvožđa i stakla pod nazivom Kristalna palata, predstavila je plodove industrijske revolucije, dok je na Universelskoj izložbi 1889. u Parizu predstavljena Ajfelova kula, koju su neki kritičari odbacili kao ružnu konstrukciju koja je zaslužila da bude demontirana do kraja događaja.

Nekoliko sajmova je i dalje ostavilo trajan trag u gradovima domaćinima. Znamenita Space Needle u američkom gradu Sijetlu, podignuta za Expo 1962, na primer, ili Atomijum u Briselu, izgrađena za izložbu 1958. godine.

Dubai Ekspo se promoviše kao najveći događaj koji se održava u arapskom svetu. Na njega je ozbiljno uticala pandemija COVID-19, koja je primorala organizatore da odlože početak za 2021. godinu. Da bi privukli izlagače, u pustinji je stvoreno ogromno mesto od 4,3 kvadratna kilometra, koje sadrži više od 200 paviljona. Posetiocima se obećavaju kulturna iskustva, zabava, edukativne izložbe i mnogobrojni razgovori.

Dubai nastavlja Expo tradiciju inovativne arhitekture, sa kupolom Al Vasl, najvećom kupolom bez oslonca na svetu, i najvećom projekcijskom površinom od 360 stepeni, kao njenim središnjim delom. Na sajmu se takođe predstavlja inovativna tehnologija zemalja: očekuje se da će kompanija Uber za prevoz vozila demonstrirati svoje leteće automobile!

Kao i 192 seoska paviljona, postoje i „specijalni paviljoni“, usredsređeni na teme mogućnosti, mobilnosti i održivosti. U jednom od njih, paviljonu „Moguća misija“, nalazi se centar Ujedinjenih nacija.

UN planiraju niz događaja i aktivnosti u UN Hub-u i na susednom forumu u Paviljonu mogućnosti, uključujući impresivna iskustva, interaktivne izložbe, radionice, projekcije filmova, kampanje zastupanja, kulturne performanse i instalacije, kao i dijaloge i razgovore o temama koje se odnose na ciljeve održivog razvoja.

Srbija na svetskoj izložbi Dubai EXPO

Srbija ima dug istorijat predstavljanja na svetskim izložbama i ove godine slavi 136 godina od prve Svetske izložbe u Antverpenu u Belgiji, kad je Kraljevina Srbija izlagala pored Francuske, Nemačke, Austrije, Kanade, Velike Britanije, Otomanskog carstva, Portugalije, Španije, Kraljevine Rumunije i Sjedinjenih Američkih Država. Paviljon Srbije zauzimao je prostor od 125 kvadratnih metara, sa ukupno 302 izlagača, dok su tokom izložbe predstavnici naše zemlje osvojili ukupno 157 nagrada.

U Parizu 1900. godine Srbija je izlagala na istaknutoj lokaciji na Seni, gde se predstavila paviljonom koji izgleda poput crkve, u srpsko-vizantijskom stilu. Glavni arhitekta ovog projekta bio je Milan Kapetanović iz Beograda, u saradnji sa arhitektom Miloradom Ruvidićem. U paviljonu površine 550 m², Srbija je predstavila brojne proizvode, kao što su vino, hrana, tkanine, minerali i osvojila ukupno 19 zlatnih, 69 srebrnih i 98 bronzanih medalja.

.

Pod nazivom “Novi Humanizam” prva posleratna Svetska izložba je nakon pauze od 19 godina, održana 1958. u Briselu. Posebno se istakla jugoslovenska delegacija s jedinstvenim paviljonom, koji je projektovao arhitekta Vjenčeslav Rihter. Jugoslovenski paviljon bio je jedan od najmanjih, ali po procenama arhitekata iz celog sveta, jedan od najelegantnijih i najupečatljivijih. Sazdan od gvožđa i stakla predstavljao je modernizam jugoslovenskih ideja. Snažna sajla držala je šest čeličnih lukova koji su predstavljali šest republika Jugoslavije.

Svetska izložba pod nazivom “Bolji grad – bolji život” održana je u Kini, u Šangaju tokom 2010. godine i oborila sve dotadašnje rekorde posećenosti. Republika Srbija u Šangaju se predstavila paviljonom na površini od 1000 kvadratnih metara, sa interesantnom fasadom koja je motivisana šarom pirotskog ćilima.

Pod sloganom “Nahranimo planetu, energija za život”, u italijanskom gradu Milanu, 2015. Godine održana je poslednja Svetska izložba. Fokus Svetske izložbe u Milanu stavljen je na temu prehrane i razvoja novih pristupa proizvodnji kako bi se sve brojnijoj populaciji u svetu obezbedilo dovoljno hrane u budućnosti.

Srbija se u Dubaiju na izložbi EXPO 2020 predstavlja projektom povezivanja prošlosti i budućnosti. Prošlost predstavlja praistorisjki čovek poreklom sa Lepenskog vira (starog neolitskog naselja na Dunavu) koji je uz pomoć naučnika i programera „oživeo“ i u 3D verziji se predstavlja posetiocima. Digitalizacija ovog drevnog čoveka je izvršena na osnovu alnalize pronađenog skeleta, pa je utoliko ova tehnologija impresivnija jer pokazuje koje su još moguće primene.

Srbija će na najvećem planetarnom događaju u istoriji, “Dubai EXPO 2020”, predstavitI svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi – Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajalo Pupin. U bogatom muzikom programu predstaviće se naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni:  violinista Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem, muzičari svetskog ranga: Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor i mnogi drugi.

.

Izložba Dubai EXPO traje do marta 2022. godine i to je definitivno mesto gde želite da budete. Potpuno je neverovatno, zapanjujuće, nadahnuto i ostavlja utisak. Možda nije loše da se zna da je Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Svetska izložba “Expo 2020” će trajati od 01. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine i okupiće rekordne 192 zemlje sveta i preko 25 miliona učesnika. Ne propustite najveću svetsku izložbu do sada i priliku da vidite tehnološka svetska čuda.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.