Divlje jagode u Beogradu 2022.

август 23, 2022

I dok je planetarno popularna serija “Stranger things” vratila modu i muziku 80-ih na velika vrata, čini se da kod nas ta moda nikada nije ni prestajala. Muzika 80-ih kod nas nostalgično podseća na poslednju deceniju jedne zajedničke države koja je obuhvatila ceo region. Muzika 80-ih je bila raznovrsna i iznedrila je neka od najvećih rok imena ovog regiona. Jedni od najvećih ikada su Divlje jagode.


Jubilej Divljih jagoda u Beogradu

Proslavu svog jubileja bend Divlje jagode dočekuje sa jenjavanjem pandemije virusa kovid-19. Strpljivo su čekali zajedno sa svojom vernom publikom da se svet ponovo pokrene, da izađe iz čaura straha i ljudi nastave da žive neometano i slobodno, da bi sada organizovali niz koncerata kojima će obeležiti značajan jubilej – 45 godina postojanja. Zakazan je i koncert u Beogradu, 8. oktobra 2022. godine u MTS dvorani.

Publika će uživati u izvođenju njihovih najvećih hitova: „Jedina moja“, „Kap po kap“, „Motori“, „Marija“, „Krivo je more“, kao i predstavljanju novih pesama sa poslednjeg studijskog albuma „Jukebox“.

Divlje jagode smatraju se jednim od najznačajnijih rock bendova sa ovih prostora, što dokazuje njihovo višedecenijsko postojanje i sve brojnija publika.

Po ugledu na svetske bendove, poput Led Zeppelin-a, Deep Purple-a, The Who i Black Sabbath-a, ovaj bosanskohercegovački bend od svog osnivanja do danas neguje „tvrđi zvuk“, dajući mu svoj lični pečat autentičnim tekstovima i muzikom, koji dopiru do sve šire publike na Balkanu. Oborili su mnoge rekorde u prodaji svojih albuma, svirali na hiljade koncerata širom sveta, a veliki broj stranih bendova obrađivao je njihove numere.

Iako je bend dosta menjao svoju postavu tokom svih ovih godina, ostali su verni hard’n’heavy zvuku, sa specifičnim, maestralnim izvođenjima Seada Lipovače na električnoj gitari.

Objavili su dvanaest studijskih albuma, nekoliko singlova i kompilacija. Poslednji album „Jukebox“ objavljen je pre dve godine, ali tek sada ima svoju pravu promociju.

Kako je sve počelo

Bend je osnovan sada već davne 1977. godine u Bihaću. Smatraju se začetnicima heavy metal stila na Balkanu. Prvobitna ekipa Divljih jagoda zapravo se okupila godinu dana ranije, 1976, kada je Sead Lipovača osnovao grupu Zenit. Činili su je: Sead Lipovača (prva gitara), Ante Toni Janković (vokal), Nihad Jusufhodžić (bas gitara) i Adonis Dokuzović (bubnjevi). Nastupali su na brojnim rock festivalima, a onda doneli odluku da promene ime benda u Divlje jagode.

„Jedina moja“ – i sve ostalo je istorija

U jednoj od tada najvećih diskografskih kuća na Balkanu, Jugotonu, na jesen 1977. izlazi njihov prvi singl „Jedina moja“, za koji muziku piše frontmen Sead Lipovača, a tekst Ante Janković. Pesma brzo postaje veliki hit širom Balkana i svuda se rado sluša i dan danas.

Prvi studijski album „Divlje jagode“ izlazi 1979. godine u Jugotonu. Sa tog albuma postala je bezvremena i pesma „Krivo je more“, a prvi singl „Jedina moja“ dobija novi aranžman. Ostale pesme nastale su po uzoru na stvaralaštvo čuvenih bendova, poput Deep Purple-a i Black Sabbath-a.

Prva decenija

Početak karijere Divljih jagoda bio je težak, ali veoma uspešan. Nastupali su na mnogim festivalima i odsvirali brojne koncerte tokom ’80-ih. Mustafa Ismailovski napušta bend i osniva pop sastav, koji će se kasnije takođe proslaviti – Srebrna krila. A Divljim jagodama pridružuje se Alen Islamović kao nova bas gitara.

Nezadovoljni saradnjom sa Jugotonom, sele se za Sarajevo i za Diskoton snimaju naredni studijski album, Stakleni hotel. Taj album karakterističan je po tome što u potpunosti iznosi čist heavy metal zvuk.

Kada Ante Janković napusti bend 1982. godine i započne solo karijeru, ulogu prvog vokala preuzima Alen Islamović, čija blistava pevačka karijera od tada zvanično počinje.

Internacionalna karijera

Sredinom ’80-ih Divlje jagode izbacuju album na engleskom jeziku, sniman u studijima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Osim obrada i prepeva starih pesama, izbacili su i dve nove: „Wild boys“ i „Fire on the water“.

Održali su seriju koncerata po klubovima širom Velike Britanije i privukli pažnju inostrane publike.

Divlje jagode devedesetih

Turbulentnu deceniju na Balkanu i raspad Jugoslavije bend Divlje jagode provode neumorno snimajući nove pesme, ali i održavajući brojne humanitarne koncerte.

Albume koji tada izlaze snimaju i objavljuju u Nemačkoj, gde nastaju i nove pesme na engleskom jeziku.

Sastav trpi brojne promene, a frontmen Sead Lipovača ostaje kao zaštitno lice i jedina konstanta.

Divlje jagode dvehiljaditih

Nakon burne decenije, bend i dalje nastavlja sa radom, objavljuju nove pesme i studijske albume, a cveta i internacionalna karijera. Osim Evrope, drže i koncerte u Australiji i širom sveta. Ostaju verni svom „tvrdom“ zvuku i ne odustaju od svog autentičnog muzičkog manira, što je publika sve ove godine i te kako znala da ceni.

Jagode su jagode…

Povodom obeležavanja 45 godina postojanja Divljih jagoda, pojavila se i njihova prva autorizovana biografija, pod naslovom „U malom vrtu raste divlji plod“, a autor je novinar Stjepan Juras. U bliskoj saradnji sa članovima benda, Juras piše o njihovim usponima i trzavicama, a posebno su zanimljive anegdote sa koncerata i turneja.

Spektakl

Kako je bendDivlje jagode uspeo da tokom svih ovih godina ostanu svoj, jedinstven i prepoznatljiv, da zadrži kvalitet zvuka i bude, ne „lokalni“, već svetski bend – videćete na živoj svirci u MTS dvorani 8. oktobra 2022. godine.

Karte za ovaj spektakl možete nabaviti na svim prodajnim mestima tickets-a, kao i onlajn na njihovom sajtu. Cene karata kreću se od 1900 do 3400 dinara.

Ako vam je potreban smeštaj u Beogradu, Belano apartmani su pravo rešenje. Ugodan boravak upotpuniće vaše impresije sa neverovatno dobrog koncerta koji nas očekuje na jesen.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.