Dekupaž radionice u Beogradu

фебруар 7, 2019
dekupaz

Dekupaž ili Decoupage je umetnost ukrašavanja predmeta lepljenjem izrezaka u boji papira u kombinaciji sa specijalnim efektima boje, listićima zlata i drugim dekorativnim elementima. Obično, objekat kao što je mala kutija ili komad nameštaja pokriven je delovima salveta, papira iz časopisa ili od namenski proizvedenih papira.

Svaki sloj je zapečaćen lakovima (često višestrukim slojevima) sve dok ne nastane određeni i željeni izgled i rezultat izgleda kao da je u pitanju slikanje ili crtanje. Tradicionalna tehnika je koristila 30 do 40 slojeva laka koji su zatim brušeni i polirani do završnog sloja.

3D dekupaž  je umetnost stvaranja 3D slike tako što izrezujete elemente različitih veličina iz niza identičnih slika i slojevito ih ređate jedan na drugi, obično s lepljivim penastim razmacima između svakog sloja, što za cilj ima da da slici više dubine.

Piramida dekupaž je proces sličan 3D decoupage-u. U piramidalnoj verziji dekupaža, serija identičnih slika se reže u sve manje, identične oblike koji su slojeviti i fiksirani pomoću adhezivnih slojeva od lepka kako bi se stvorio 3D „piramidalni“ efekat.

Kreativne radionice koje nude kurseve dekupaža sve su popularnije, a neke od detalja i ukrasnih objekata nalaze se i u našim Belano stanovima u Beogradu, smeštajima u centru grada, ukusno i udobno dekorisanim za svačiji ukus.

 

 

Dekupaž – francusko ime za sibirsku umetnost

 

Reč decoupage dolazi iz srednje francuskog „decouper“, što znači da se odrezati ili izrezati od nečega. Poreklo dekupaža smatra se da je umetnost uočena u grobnicama istočnosibirske regije. Nomadska plemena su koristila izrezane filete za ukrašavanje grobova svojih pokojnika. Iz Sibira, praksa je došla u Kinu, a do 12. veka, isečeni papir je korišćen za ukrašavanje lampiona, prozora, kutija i drugih objekata. U 17. veku, Italija, posebno Venecija, bila je na čelu trgovine sa Dalekim istokom i generalno se smatra da je upravo kroz te trgovinske veze ukrašeni papirni ukras u formi dekupaža stigao u Evropu.

 

Šta se koristi za dekupaž

 

Mnogi uobičajeni materijali za domaćinstvo mogu se koristiti za stvaranje efekata dekupaža. Evo kratke liste potrebnih stvari:

  1. Osnova za dekupaž

Primeri su: nameštaj, foto albumi, ploče, keramika, police, okviri, ogledala.

  1. Slike za dekupaž

One mogu biti pronađene iz mnoštva izvora: novine, časopisi, katalozi, knjige, štampani crteži, papir za umotavanje, čestitke, tkanine, maramice od papira, čipke, papirne salvete

  1. Alat za sečenje

Mogu se koristiti makaze, noževi ili žileti.

  1. Lepak

Standardni lepak najbolje funkcioniše ako se razredi sa malo vode. Specijalni lepkovi mogu se naći u većini zanatskih radnji. Kada je lepak u pitanju imate 2 opcije. Možete da koristite takozvani drvofiks (lepak za drvo) ili specijalan lepak za dekupaž. Razlika je u upijanju i sušenju, a u zavisnosti od proizvođača, specijalan lepak za dekupaž se bolje upija od strane papira. Kada se osuši, potezi četkice se gotovo ne vide.

  1. Alat za ravnanje

Štapići za lizalice dobro rade. Brajer je specijalizovana alatka kao što je minijaturna oklagija dizajnirana da ukloni nabore, ukloni višak lepka i glatke slike.

  1. Špatula za lepak

Mnoge stvari iz kuće se mogu iskoristiti za to: pamučni brisevi, četke za čišćenje, sunđeri.

  1. Fiksatori

Lepak ili drugi dekupaž sastojci se mogu koristiti kao zaptivač. Alternativno, poliuretan, sprej akril, epoksidna smola ili drugi lakovi se obično koriste takođe.

 

 

Radionice za dekupaž u Beogradu

 

1) BeoArt House

 

www.bah.edu.rs

Beo Art House predstavlja novo mesto na kulturnoj i hobi mapi Beograda, koje objedinjuje sve ljude kreativnog duha, kako početnike, tako i amatere, ali i profesionalce, kojima umetnost teče kroz vene.

Kroz mnoštvo kreativnih radionica i kurseva, polaznici mogu da se upoznaju sa svetom umetnosti, modernim i klasičnim umetničkim tehnikama i hobi zanatima, a u terminima radionica i iskusniji umetnici mogu da uživaju u društvu, opuštajućoj i inspirativnoj atmosferi Vračarske vile.

Adresa: Internacionalnih brigada 74, Beograd, Srbija

Telefon 1: +381 ‎649149390

‎Telefon 2: +381 601951951

Email: info@bah.edu.rs

 

2) Decoupage Community

 

www.dekupaz.biz

Bilo da ste početnik ili profesionalac, uvek treba da učite još i da unapređujete ono što znate. Na ovom sajtu ćete uvek moći pročitati ili videti nešto novo, jer je on prava riznica znanja i iskustva. Takođe, ukoliko tražite neki originalni poklon, onda ste opet na pravom mestu, jer ne postoji ništa unikatnije od starih stvari kojima je udahnut nov život.

 

3) Modellina

 

https://shop.modellina.rs/

Modellina u početku samo kao ideja, nastala je iz ljubavi prema ručnim radovima i kreativnosti gospođe Tanje Stokić. Vodeći se time da svi možemo sve samo ako imamo odgovarajući alat i mogućnost da dođemo do njega, i željom i potrebom osnivača da, u to vreme, na našem tržištu nadomesti nedostatak kako osnovnih tako i originalnih kreativnih modnih detalja, Modellina je prvi put svoja vrata otvorila 1996.godine. U saradnji sa dugogodišnjim modnim dobavljačima Modellina kontinuirano nudi najnovije aksesoare iz modnih centara Milana i Pariza. Vremenom, uspostavljena je i direktna saradnja sa proizvođačima iz cele Evrope.

Modellina Creative d.o.o. je vrata novog prodajnog centra koji se prostire na 320m2, jedinstvenog na našim prostorima a najvećeg na područiju Evrope, otvorila 2009. godine. Ponuda je proširena kako velikim brojem modnih dodataka, pozamanterije tako i novim hobby programom i najraznovrsnijom ponudom proizvoda za kreativne hobiste. Najnoviji pravac širenja asortimana Modellina usmerava ka oblasti Home Decor-a i redizajniranja nameštaja i enterijera.

 

 

Modellina Creative doo

Hilandarska 1a, 11000 Beograd

Radno vreme

Pon. – Pet. 10:00 – 20:00

Subotom 10:00 – 16:00

T: +381 11 32 34 319

E: office@modellina.rs

 

4) Lenart

 

http://www.studiolenart.rs

Studio Lenart je edukativni centar koji nudi širok spektar sertifikovanih profesionalnih i hobi kurseva i radionica iz oblasti dizajna i oblikovanja tekstila i drugih primenjenih veština. Programi kurseva i radionica osmišljeni su sa velikom pažnjom i željom da se polaznici kroz praktičan rad sa raznovrsnim materijalima i tehnikama uvedu u svet kreativnog izražavanja. Poseban kutak našeg studija namenjen je kreativnim radionicama za decu.

Neke od veština kojima možete ovladati na našim kursevima i radionicama su: šivenje i krojenje, konstrukcija i modelovanje odevnih predmeta, izrada tašni i šešira, izrada predmeta od kože i eko kože, modni dizajn, dizajn enterijera, slikanje na svili, batik, pačvork, mašinski i ručni vez, pletenje i heklanje, filcanje,  izradanakita i modnih dodataka, dekupaž, crtanje i slikanje, digitalna fotografija, izrada nameštaja od kartona, papir maše, ručna izrada papira, ručni povez knjiga, izrada prirodnih sapuna i prirodne kozmetike, izrada sveća…

KONTAKT TELEFON: 064/16-73-681

ADRESA: Majke Jevrosime 18, Beograd, 11 000

e-mail: info@studiolenart.rs

 

5) Artefakt

 

www.eduartefakt.com

Decoupage je likovna tehnika komponovanja isečaka papira na objektu, zajedno sa specijalnim efektima boja i lakova za stvaranje lepih dekorativnih predmeta. Pridružite se ovoj prijateljski, kreativnoj radionici i zadivite sve lepim predmetima koje možete kreirati.

Naučićete ne samo istoriju dekupaža nego i kako da napravite visoko dekorativne kompozicije. Pored toga, pokloni napravljeni svojim rukama, imaju posebnu energiju i uvek je lepo da dajemo i primamo! Na ovoj radionici ćete naučiti kako da ukrasite: – drvo, – keramiku, – staklo i druge materijale.

Adresa: Zahumska 22, Zvezdara, 11000 Beograd

Telefon: 011/24 23 720, 065/4315-125

e-mail: office.artefakt@gmail.com

 

BELANO Kontakt

 

A ako dolazite u Srbiju, te tražite smeštaj u Beogradu, sigurno želite i preporuku za to gde da se odlično provedete ili pronađete sve što želite kako bi vaše vreme u Beogradu bilo idealno i savršeno. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i ukoliko planirate da dođete na odmor, studirate ili možda budete kreativni, a  slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.