Dečija pozorišta u Beogradu: Kultura i zabava za najmljađe

фебруар 26, 2019
dečija pozorista

Svi pamtimo odlaske u pozorište sa vaspitačicama, učiteljicama, i naravno-roditeljima. Dečija pozorišta u Beogradu odišu uspomenama generacija, onim efemeralnim tragovima ukorenjenim u sama bića građana Beograda koji su u njemu rasli od malena. Umetnost sama po sebi ima za cilj da pročisti, katarziše, nagna na kritičku misao i pokrene emocije. Ove vrednosti su danas više nego važne, posebno za mlade naraštaje. U Belano apartmanima imamo priliku da ugostimo i brojne domaće umetnike iz drugih krajeva Srbije, ali i goste sa Balkana, kao i strane turiste i izvođače iz Evrope, pa i sveta.

 

  1. Pozorište Duško Radović

 

http://www.malopozoriste.co.rs

Malo pozorište „Duško Radović“ nalazi se na sadašnjoj adresi od 6. juna 1968. godine, kada je useljeno u prvu namenski građenu zgradu dečijeg pozorišta u Jugoslaviji, sagrađenu po nacrtu jednog od naših najcenjenijih arhitekata Ivana Antića. Otvaranje nove pozorišne kuće za decu i omladinu predstavljalo je kraj lutanja Beogradskog pozorišta lutaka. Božidar Valtrović, glumac – zaljubljenik u lutkarstvo, bio je osnivač i prvi upravnik pozorišta (1948-1950). U to vreme predstave su igrane u dvorani hotela „Palas“, a potom je pozorište preseljeno u salu na Terazijama. Naziv Malo pozorište dobilo je 28. decembra 1967. godine. Svojim imenom Malo pozorište treba da sugeriše svoju namenu, a to je obraćanje mladom gledaocu.

MALO POZORIŠTE „DUŠKO RADOVIĆ“

Aberdareva 1, 11000 Beograd, Srbija

info@malopozoriste.co.rs

BILETARNICA: 011/7858 440

Radno vreme biletarnice:

svaki dan od 9 do 16 / subota od 10 do 18

Ponedeljak slobodan dan!

 

 

  1. Pozorište Puž

 

https://www.pozoristancepuz.com/

Profesionalno repertoarsko pozorište za decu osnovali su 1977. Slobodanka Caca Aleksić, upravnik i reditelj, i Branislav Milićević – Branko Kockica, glumac, kant-autor i dramski pisac. U početku Pozorište nije imalo svoju salu, već je predstave izvodilo u raznim salama i zato se tada zvalo Putno pozorištance „Puž“. Od februara 1988. Pozorište „Puž“ se nalazi u sali, u ulici Božidara Adžije 21.Pozorište se zove „Puž“ zato što nosi svoju kućicu sa sobom i svuda se oseća kao kod kuće. Predstave se vikendom (petak u 18, subota i nedelja u 11, 13 i 17) igraju u matičnoj sali, a ostalih dana u nedelji se ide na gostovanja, tako da Pozorište godišnje odigra na matičnoj sceni oko 270 predstava, a na gostovanjima oko 30. Ciljna grupa publike su deca od 4 do 10 godina, ali pošto su vikendom karte u slobodnoj prodaji, u svakoj predstavi ima po nečega i za roditelje. Zato je prvi slogan pozorišta: „Predstave su isključivo za decu i odrasle.“ Svaka predstava ima konkretnu poruku, (Ivica i Marica: „Ljubav je važnija od novca“, Četiri praseta: „Složna braća su nepobediva“, itd.) i zato je drugi slogan pozorišta „Vitamin za dušu“.Pozorište nema umetnički ansambl, već autore i izvođače angažuje prema potrebama projekta. U predstavama igraju glumci, uz povremenu upotrebu granginjola. Sala ima 228 sedišta (212 i 16 pomoćnih) od kojih je 180 u parteru, a 48 na balkonu. Pozorište „Puž“ ima modernu rasvetu i tonske uređaje, kao i malu stolarsku radionicu.Proteklih godina Pozorište je dobilo niz nagrada. Samo na Jugoslovenskom festivalu pozorišta za decu u Kotoru Puž je učestvovao šest puta i dobio ukupno 18 nagrada: dva puta Grand prix festivala, tri puta nagradu grada Kotora, a čak četiri puta nagradu Dečijeg žirija, kao i brojne glumačke i druge nagrade.

(izvor: http://www.beograd.rs)

Informacije i rezervacije 244-9464 i 243-8036

Pozorište Puž, Radoslava Grujića 21

pozoristepuz@sbb.rs

 

  1. Pozorište Buha

 

https://buha.rs/

Od početka rada do danas, osnovno repertoarsko opredeljenje Pozorišta Boško Buha su bajke i klasici za decu. Neke od predstava bile su na repertoaru i po više decenija, kao što je „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Dena Totera u režiji Srboljuba Luleta Stankovića koja je izvedena petsto četrdeset osam puta, i „Bajka o caru i pastiru“ Boška Trifunovića u režiji Miroslava Belovića izvedena četiristo sedamdeset puta. I današnji naslovi, bajke u režiji Milana Karadžića doživljavaju svoja stota, pa i dvestota izvođenja. Pozorište Boško Buha prvo je i jedino pozorište za decu koje je učestvovalo i koje je nagrađivano na Sterijinom pozorju, ali i na Bijenalu u Veneciji. Tu su i učešća na MESS-u u Sarajevu, na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, na Festivalu djeteta u Šibeniku, i drugim važnim festivalima u zemlji, regionu, i inostranstvu.

Radno vreme biletarnice:

pon – sub: 10-14 i 15:30-20

nedeljom: dva sata pre početka predstave

Pozorište Boško Buha

Trg Republike 3

11000 Beograd, Srbija

Telefon pozorišta 011 2632 855, 011 2632 866

Biletarnica

UK Vuk Karadžić

Bulevar Kralja Aleksandra 77a

Telefoni 011 2441 187 , 064 824 22 50, 064 824 22 51

 

 

  1. Pozorište Pinokio

 

https://www.pinokio.rs/

Pozorište lutaka „Pinokio“ osnovano je kao Putujuće pozorište „Pinokio“ 1972. godine. Pored Živomira Jokovića, osnivača pozorišta, malu ekipu koja je predstave izvodila po citavoj Srbiji u početku je sačinjavalo svega troje glumaca: Vera Ignjatović, Branislava Stanišić i Jovan Kovačev. Tokom prve godine postojanja Pozorišta, priključili su se i Slobodan Herceg, Boško Banjeglav, Nadežda Damjanović, Slobodan Aleksić i dr. Nastupom na Susretu pozorišta lutaka Srbije u Novom Sadu, sa predstavom Dve priče, 13. septembra 1972. godine, Pozorište je i zvanično otvoreno, a nagrada za uvođenje novih pozorišnih formi u lutkarstvu bila je priznanje ideji osnivanja putujućeg lutkarskog pozorišta. 1. aprila 1973. „Pinokio“ je dobio svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“. Prva predstava odigrana na zemunskoj sceni, u sadašnjoj zgradi pozorišta, bila je Dogodilo se u lutkovu, u maju 1973., a vec u septembru iste godine Pozorište je sa ovom predstavom gostovalo u Nemačkoj. 1978. godine „Pinokio“ dobija status stalnog beogradskog pozorišta a do danas je ostalo jedino lutkarsko pozorište u Beogradu. Od tada se pored malih pozorišnih formi prave i velike ansambl predstave a uobličen je i stalni glumački ansambl. „Pinokio“ počinje da okuplja veliki broj saradnika – pisaca, reditelja, likovnih kreatora, kompozitora, i dr, a medu saradnicima su se našla najznačajnija imena umetnika iz zemlje i inostranstva. Upravnika Pozorišta Živomira Jokovića, koji je ovu funkciju obavljao od nastanka Pozorišta 1972. god, do svoje penzije, 1998. zamenjuje dramski pisac Igor Bojović. Novi vršilac dužnosti upravnika je Vladimir Lazić.

Osnovu repertoara čine predstave rađene po motivima klasičnih bajki, mitova, legendi i epske poezije ali i prema savremenim dramskim tekstovima. Koriste se razlicite lutkarske tehnike i forme, često u kombinaciji sa pozorištem senki i glumačkom igrom. Pozorište je do sada učestvovalo na brojnim domaćim i medunarodnim festivalima (Italija, Grčka, Francuska, Švedska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Rusija, Turska, Švajcarska, Poljska, Tajvan, Indija, Kanada itd.) i dobitnik je niza značajnih nagrada i priznanja. Pozorište na repertoaru ima preko trideset predstava koje se svakodnevno izvode na matičnoj sceni i na brojnim gostovanjima. Pozorište „Pinokio“ svake godine pripremi pet premijera i izvede oko 250 predstava.

Pozorište je pod pokroviteljstvom Skupštine Grada.

Pozorište lutaka „Pinokio“

Bulevar Maršala Tolbuhina 1, 11070 Novi Beograd, Srbija

tel : 011 269 1715

fax : 011 260 2590

e-mail: pinokio@pinokio.rs

 

  1. Pozorište Pan Teatar

 

https://www.panteatar.rs/

U početku, „Pan teatar“ je svoj repertoar bazirao samo na dečijoj sceni. Ciljna grupa dečijih predstava su deca od tri do dvanaest godina starosti. Svake pozorišne sezone (od 01. septembra do 15. juna) na sceni pozorišta se odigraju tri do četiri dečije premijere. U ovom momentu se na sceni igra 28 različitih naslova dečijih predstava. Pozorište prosečno odigra u sezoni preko 400 dečijih predstava, što znači više od 40.000 mališana poseti pozorište.

Od 02. juna 2006. godine otvorena je i stalna večernja scena. Na njoj se igraju predstave kako iz produkcije (četiri predstave), tako i večernje predstave gostujućih pozorišta.

Redovni su učesnici Festivala dečijih pozorištai nosioci značajnih nagrada (nagrada Zoran Radmilović za najbolju predstavu na Festivalu deteta u Zaječaru, na „Festiću“ za najbolju glavnu žensku ulogu, na Festivalu “Pozorište Zvezdarište“ nagrada za najbolju mladu glumicu, na Festivalu dečijih pozorišta u Kotoru nagradu za najbolju lutkarsku animaciju, itd.).

Do danas je predstave pozorišta “Pan teatar“ gledala publika u svim gradovima Srbije. Redovno gostuju na scenama u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Kanadi, itd.

Pozorište ima poslovno – tehničku saradnju sa Sekretarijatom za kulturu Grada Beograda, Ministarstvom za kulturu Srbije, SO Zvezdara, Ministarstvom za dijasporu i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Pozorište „Pan teatar“ se bavi i pedagoškim radom, tj. u okviru pozorišta radi Dečiji i omladinski dramski studio (vodi ga Olivera Viktorović Đurašković, inače stalni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu). Posebno se ponose malim glumcima koji su imali značajnih rezultata na opštinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima i Festivalima.

Bulevar Kralja Aleksandra 298 (I sprat)

11000 Beograd

Telefoni:

Kancelarija: (011) 34 72 984

Blagajna: (011) 2418 524

e-mail: panteatar@yahoo.com

 

 

BELANO Kontakt

 

A ako dolazite u Srbiju, i tražite smeštaj ili apartman na Novom Beogradu, sigurno želite i preporuku za to gde da se odlično provedete ili pronađete sve što želite kako bi vaše vreme u Beogradu bilo idealno i savršeno. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i ukoliko planirate da dođete na odmor ili možda dovedete decu na neku od ovih divnih predstava koje pozorišta spremaju u sezoni,  slobodno nas kontaktirajte i rezervišite neki od jefitinih ili pak luksuznih smeštaja putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.