Dead can dance ponovo nastupa u Beogradu u Štark areni

фебруар 15, 2022

Jedan od najpoznatijih svetskih world music bendova, Dead Can Dance, nakon fenomenalnog utiska koji je ostavio na koncertu 2019. godine, ponovo nastupa u Beogradu. Ovaj upečatljiv muzički duet, koji iza sebe ima brojne albume i pune koncertne dvorane širom sveta, predstaviće u Beogradu najveće hitove i ujedno proslaviti veliki muzički jubilej – 40 godina postojanja.

Ako ste se odljutili na Australijance zbog nepravednog tretmana Novaka Đokovića, evo prilike da uživate u netipičnom australijskom bendu, koji kombinuje gotske elemente i mračne tekstove sa izvanrednim vokalnim kombinacijama pevača Lize Džerard i Brendana Perija. Za one koji ne znaju šta mogu da očekuju od ovog benda – to je fuzija raznih muzičkih elemenata u savršenom vokalno-instrumentalnom spoju, inspirisana muzikom iz raznih krajeva sveta. Za one koji znaju – rezervišite karte za 12. maj na vreme, očekuje vas još jedan spektakl u beogradskoj Štark areni.

Biografija

Dead can dance je britanski i australijski muzički duo koji su 1981. godine u Melburnu osnovali i današnji članovi, Liza Džerard i Brendan Peri. Ime benda je nastalo po fotografiji ritualne maske iz Gvineje na prvom albumu. Odmah su se istakli svojom bogatom i netipičnom muzikom koju su muzički kritičari opisali kao „kontruisane zvučne pejzaže očaravajuće veličine i svečane lepote, tu su i afrički poliritmovi, galski narodni, gregorijanski napev, bliskoistočna muzika, mantre i umetnički rok.“

Kratak prekid u karijeri su imali od 1998. do 2005. godine kada su se okupili zbog svetske turneje, da bi 2011. objavili novi album „Anastasis“. Poslednji album je izašao 2018.godine, da bi od 2019. bili konstantno na turneji.

Formiranje benda i rane godine

Grupa je osnovana u Melburnu, da bi se već naredne godine preselila u London, gde su potpisali ugovor.  Debi album je objavljen u februaru 1984. godine. Umetničko delo koje prikazuje ritualnu masku iz Nove Gvineje, sadržalo je bubnjeve, ambijentalnu gitarsku muziku sa pojanjem, pevanjem i zavijanjem i uklapao se u eterični stil kolega iz iddavačke kuće, Cocteau Twins. Njihov rani rad je bio sa gotskim elementima, dok se već tada videlo da će u svoj stil uključiti široki spektar uticaja lokalnih muzičkih uticaja.

Na drugom albumu pojavili su se novi elementi sa violončelima, trombonom i timpanima koji su svesno reprodukovali srednjovekovni evropski zvuk. Slušaoci su imali utisak kao da je ceo album snimljen u ogromnoj katedrali, što je bilo  dotad neviđeno na muičkoj svetskoj sceni. Grupa je zahvaljujući tom albumu stekla sledbenike u Evropi i iste godine dostigao 2. mesto na UK listi popularnosti.

Razdvajanje članova grupe

Godine 1989. dolazi prvi put do razdvajanja osnivača grupe. Džerardova se preselila u Barselonu, pre nego što se vratila u Australiju, a Peri se preselio u Irsku. I dalje su pisali, stvarali i snimali ao Dead can dance, s tim štosu ova putovanja obogatila njihov muzički izraz i još više doprineli muzičkoj raznovrsnosti koju neguju.

Svetski uspeh

Šesti studijski album „Into the Labyrinth“ izdat je 1993. godine, snimljen u potpunosti bez gostujućih muzičara, a prodat u 500.000 primeraka širom sveta. Bend je postao najpopularnija zvezda svoje izdavačke kuće, a da su miljenici publike videlo se i na turneji koja je organizovana već naredne 1994. godine. Bend je objavio i prve live albume koji su obuhvatali nastupe sa ove turneje.

Godine 1998. su počeli da snimaju novi album za drugog izdavača, koji je trebalo da izađe naredne 1999. godine, nakon čega bi usledila i svetska turneja. Međutim, razdvojili su se pre nego što su album dovršili i otkazali najavljenu turneju. Duo je nastavio solo karijeru i svako je imao solidne uspehe, ali nipošto tako velike kakve su imali dok su bili zajedno.

Ponovno okupljanje

To je i dovelo do toga da se ponovo okupe 2005. i da objave ograničeno izdanje snimaka 13 emisija sa svoje evropske turneje iosam snimaka sa naredne turneje po Severnoj Americi, gde su stekli naklonost prekookeanske publike. Ovi koncerti snimljeni su i objavljeni za The Show. Te iste godine pesme koje su snimali postale su deo uvodnih špica za poznatu meksičku sapunicu, čime su stekli popularnost i u tom delu sveta.

Brendan Peri je 2011. najavio novi album „Anastasis“, nakn čega je bend krenuo na još jednu svetsku turneju, uključujući i 12 američkih gradova koja će biti propraćena izdavanjem live nastupa za novu izdavačku kuću. Turneja je krenula sa Kanadom, nastavila se u Turskoj, Grčkoj, Rusiji, zatim su obišli Irsku, Meksiko i Južnu Ameriku, Liban, i na kraju Australija..

Album „Dionis“

Bend se 2015. preselio u Francusku, odakle su crpli inspiraciju za nove pesme i nova snimanja. Najnoviji album „Dionis“ objavljen je 2. novembra 2018. godine, što je i poslednji studijski album ove grupe.

Na turneji koja se ove godine organizuje Beograd je jedan od privilegovanih gradova koji će imati prilike da ponovo ugoste Dead can dance. Na koncertu je najavljena  set lista koja obuhvata i pesme sa najnovijeg albuma, i pesme koje su proslavile bend i koje su našoj publici dobro poznate. Tako će beogradska publika imati prilike da se podseti velikih hitova, kao što su „The Arcane“, „De Profundis“, „Cantara“, „Host of Seraphim“ i mnoge druge.

Ako dolazite u Beograd na koncert i potreban vam je dobar smeštaj u blizini Štark arene, potražite raspoložive stanove na Belano.rs koje možete iznajmiti na dan. Stanovi su udobni, luksuzno opremljeni i zvuče kao odlično rešenje posle dobrog provoda na koncertu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.