“Conbak Expo Balkan” sajam u Beogradu

септембар 4, 2018
Conbak Expo Balkan

Sajam “Conbak Expo Balkan” u Beogradu, najveći sajam pekarske i konditorske industrije u jugoistočnoj Evropi, predstaviće rotacione, etažne i tunelske peći, pica peći, profesionalnu opremu za restorane, rashladne i termičke uređaje, mašine za ukrašavanje torti i izradu cvetnih aranžmana, mlinove, hlebne smese, mešavine za sladoled i sladoled vitrine.

 

 

Ovaj sajam je savršeno komplementaran sa “Packtech Expo Balkan”, koji predstavlja najveći sajam ambalaže i pakovanja u jugoistočnoj Evropi. Horizontalne, vertikalne i nagibne pakerice, punilice za praškaste i zrnaste proizvode, “X mašine” za pakovanje i celofaniranje, papirna, kartonska i mrežasta ambalaža, linije za zbirno pakovanje naći će se na ovom sajmu, a zajedno, ove manifestacije daju priliku mnogim malim i većim privrednicima da razviju svoj biznis.

 

 

Udobno se smestite u smeštaj u Beogradu (vidi ovde) i pronađite idealan apartman tokom trajanja žive jesenje sajamske sezone i osećajte se kao kod kuće.

KADA: 18 – 20 septembra, 2018.

ŠTA: International Trade Fair for Bakery, Chocolate, Patisserie & Ice Cream Machinery and Technology

GDE: HALA 2

 

Koja su to najpopularnija srpska jela?

 

Srpska kuhinja je kuhinja Balkanske države Srbije, koja djeli karakteristike ostalih Balkanskih zemalja. Iako su burna istorijska dešavanja uticala i na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti. Spremanje hrane je sastavni deo srpske tradicije i kulture. U Srbiji je uobičajeno obedovanje 3 puta dnevno (doručak, ručak i večera), uz napomenu da je najvažniji i najčešće najobimniji obrok – ručak.

 

sajtovi o hrani

 

Ishrana se poistovećuje sa unošenjem hranljivih materija (konzumiranje hrane i pića), ali u širem smislu, predstavlja uživanje u trpezi. Ovaj veoma složen proces, stvara ono što se naziva »nacionalna kuhinja«, koju čine: izbor namirnica, njihovo uzgajanje, priprema jela, ambijent u kome se hrana servira, kao i način kako se servira.

U srpskim selima naziv za kuhinju bio je „kuća“, a centralni deo je bilo ognjište, koje je predstavljalo važno, kultno mesto, pored koga se odigravao svakodnevni život, okupljala cela porodica. Sedelo se na drvenim klupama, tronošcima i stolicama, posuđe je bilo drveno i zemljano, a u bogatijim kućama i bakarno. Hleb se pravio od žitnog ili kukuruznog brašna.

Specijaliteti koje morate probati u Srbiji su burek, gibanica, meso sa roštilja, pečenje, Karađorđeva šnicla, sarma, gulaš, đuveč, musaka, mućkalica, čvarci, kajmak, pršuta, kiselo mleko.

 

 

Koja su najpopularnija pića u Srbiji?

 

Bezalkoholna pića, zbog obilja kvalitetnog voća i izvora mineralne vode u Srbiji se proizvodi veliki broj kvalitetnih sokova i gaziranih i negaziranih mineralnih voda. Karakteristično je i domaće piće nazvano boza, koje se pravi od kukuruza i kvasca. Kvas je takođe bezalkoholna zamena za pivo. U Srbiji je veoma popularno piće kafa, koja se zove turska ili crna. Iako manje popularan, čaj se takođe konzumira, kao i jogurt i kefir.

Alkoholna pića su zastupljena u srpskoj kuhinji, prvenstveno tradicionalna srpska rakija – šljivovica. Takođe je veoma zastupljena proizvodnja piva i vina. Proizvode se rakije od različitog voća (lekovitih plodova i trava).

Ispijanje kafe je viševekovna tradicija u Srbiji, pa ne smete propustite domaću kafu uz baklavu, vanilice ili rahat lokum, dok će vam ljubazni domaćini u svojim domovima najpre ponuditi slatko i vodu.

 

Srpska peciva kao poseban specijalitet

 

Hleb, peciva i pite jesu ono po čemu smo prepoznatljivi kada se radi o srpskim specijalitetima.

Hleb je jedan od osnovnih sastojaka svakog obroka u Srbiji, može se čak reći da ima svojevrstan ritualni karakter. Tradicionalni pozdrav dobrodošlice je kada se pred gosta iznese hleb i so. Hleb igra veoma važnu ulogu i u religioznim ritualima, čak se smatra i da je greh bacanje ove namirnice, koliko god dugo stajala.

U mnogobrojnim pekarama i radnjama hleb se najčešće prodaje u veknama od 600 grama (bela vekna), ali je sve popularniji i crni hleb, zatim graham i hleb od mešavina brašna od različitih žitarica. Osim hleba, važno mesto u srpskoj kuhinji zauzimaju i različite vrste peciva i pita.

 

 

Najbolja pica je iz – SRBIJE

 

Možda ste mislili da je najbolja pica iz Italije?

Deluje logično, međutim – najbolji pica majstor na svetu nije italijanski pica guru već jedna srpkinja iz Pirota.

Na internacionalnom šampionatu u pravljenju pice (Campionatul Roman de Pizza), održanom 2016. godine, u Bukureštu, u Rumuniji, na kom je učestvovalo preko 300 takmičara iz 20 zemalja, Sonja Stojanović odnela je pobedu.

Sonja je osvojila čak dve medalje – zlato u “Black box” kategoriji i srebro za klasičnu italijanski picu.

Za Serbia.com portal je ispričala:

Za picu u kategoriji “Black box” dobila sam tri vrste sira, slaninu, dva parčeta šunke, beli kukuruz šećerac i bosiljak. Napravila sam picu iskoristivši sve ove sastojke, pekla sve zajedno, i kasnije dodala beli luk.”

Takozvana “Crna kutija” (Black box) je kategorija u kojoj žiri stavlja namirnice po svom izboru, koje takmičari moraju da iskoriste za pravljenje pice, za koju su testo već sami umesili.

 

 

Srebro, odnosno drugo mesto, Sonja je osvojila za “Frutti di Mare” klasičnu italijansku picu, za vreme čijeg probavanja je, inače vrlo stroga, predsednica žirija čak sklopila oči kako bi uživala.

IPAK, ono što je zaista oborilo žiri, a i druge takmičare, sa nogu bila je potpuno nova pica koju je Sonja prezentovala.

Ona je žiriju ponudia dve autohtone pice – picu sa Pirotskom jagnjetinom i picu sa čvarcima. Oduševljeni, oni su je takođe upitali da im otkrije tajnu pice sa jagnjetinom. Sonja im je rekla da je pirotski kačkavalj pravljen od mleka koje daju krave koje pasu zdravu travu na pašnjacima Stare planine. Izvanredni ukus i miris staroplaninske jagnjetine se, dakle, može pripisati zdravlju samih životinja i okruženju u kojem se one odgajaju.

Sonja je takođe dodala da ona u nekom od narednih takmičenja namerava da priprema upravo ovu, picu sa staroplaninskom jagnjetinom, kao i picu sa Pirotskom peglanom kobasicom.

 

 

Ova kreativna pica majstorica iz Pirota pronašla je pobedničku formulu time što je italijanskom specijalitetu dodala delikatese iz srpske kuhinje. Takođe je rekla da je ovo samo još jedan dokaz da je tradicionalna srpska hrana najbolja promocija Srbije, i naravno Pirota.

 

ORGANIZATOR

 

A & L Expo

Vladimira Popovića 6

11070 Belgrade, Serbia

tel: +381 (0)11 711-1685

fax: +381 (0)11 711-4123

e-mail: office.alexpo@gmail.com

 

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste posetitli neku od ovih manifestacija i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili probate srpske tradicionalne specijalitete u nekom od najboljih restorana srpske kuhinje sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

stan na dan u beogradu

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.