Brajan Feri u Beogradu 2018. Umetnik svih vremena

јун 27, 2018
Brajan Feri u Beogradu

Spektakl u Štark Areni – Brajan Feri nastupa 7. septembra!

Brajan Feri, 65 godina, odrastao je u okrugu Durham, kao sin rudara. Nakon umetničkih studija na Univerzitetu Njukastl, preselio se u London, a početkom sedamdesetih osnovao Roki Music. Od tada su imali niz uspešnih albuma, kao i UK single 1981. godine sa naslovnom numerom Jealous Guy. Feri je oduvek održavao i solo karijeru, a 2001. godine nominovan je za Grammy za album As Time Goes By.

Plaši se usamljenosti, prezire sebičluk, za sebe kaže da je nestrpljiv.

Ne voli kada ga pogrešno citiraju, voleo bi da se u svetu vrate stare vrednosti i maniri.

Ljubav njegovog života je sočni doručak, a smatra da je život sam, a ne ljubav suština života.

Smatra da se umetnost ne poseduje nikada, već samo čuva neko vreme za buduće generacije.
Voleo bi da ga pamte začinjenog, a noću ga budnim drže misli o tome šta se sve može promeniti na svetu.

Brajan Feri u Beogradu

Radio je kao profesor, ali smatra da je to najgori posao kojim se ikada bavio.

Opušta se kraj mora. Omiljena reč mu je ,,odmor”. Tajni greh – džin. Voli da se odmara u apartmanima u centru grada.

Devojke sa naslovnih strana njegovih albuma su uglavnom bile u vezi sa njim.
Doživeo je da ga supruga prevari. Zabavljao se sa devojkom 35 godina mlađom.
Da li je kontroverzan ili ne, teško je reći.

Život je takav da vreme i status poznatih diktira i specifične rizike i žrtve kojih možda nisamo uvek sasvim svesni.

Roxy Music i Brajan Feri

Pre više od 45 godina, nova grupa je objavila svoj prvi album. Oni nisu nosili teksas, niti su, očigledno, plaćali svoje račune. Zaista, njihova stilizovana prezentacija – model postavljen na lažnoj naslovnoj strani i to pedesetih godina prošlog veka, a unutra muzičari obučeni u leopard printove i kožubili su poprilično izazovni i buntovni. Ko bi rekao?
„Da li je ovo termin snimanja ili koktel parti?“ Upitao je Ferijev prijatelj Simon Pakslei u njegovim beleškama. Pre nego što ste uopšte stigli do muzike, legendarna naslovna strana albuma, sama njegova korica i način stilizovanja predstavljali su takozvanu bačenu rukavicu u lice cele industrije. To je bila eksplozija glamura u pustinji bledog plavog pamuka, kako su neki govorili.

„Odeća koju smo nosili u to vreme odbojala je prilično veliki deo ljudi“, priča Brajan Feri. „Ono što mi se dopalo kod američkih bendova bili su brendovi tipa Stax i Motown, bili su sasvim vezani za prezentaciju i šoubiznis, elegantne i uglađene odeće. I umetnost naslovnih strana na pločama, pomislio sam na sve te ikone američke pop kulture, Merilin Monro recimo, kako prodaju cigarete ili pivo glamuroznim imidžom. Međutim, ipak je to bilo malo za mene. Bilo je nešto malo čudno u tome, futurističko, ali nekako i retro. Sve to, umesto standardne slike benda u nekoj turobnoj ulici, što uvek deluje nekako prilično umorno. A to je bila norma.”

Očigledno od početaka usmeren na pomeranje granica, za njega se veže nekoliko kontroverzi i skandala, međutim ono što je uvek neosporno i uvek jedino u fokusu jeste kvalitet njegove muzike.

A to je upravo i zašto organizatori očekuju da će Štark Arena biti puna za koncert Brajana Ferija.

Zvanično obaveštenje najavljuje dolazak ove velike svetske muzičke legende.

,,Britanska muzička legenda, Brajan Feri, nastupiće 7. septembra u Štark Areni ,u okviru njegove britanske i evropske turneje, sa svojim neverovatnim „live“ nastupom.

Brajan Feri je jedan od najinovativnijih i najuticajnijih pevača i liričara u istoiji pop muzike, sa originalnom  vokalnom briljantnošću i elegancijom koja oduzima dah.

Od prvih snimaka sa grupom Roxy Music početkom 1970, Brajan Feri se istakao kao jedinstvena muzička pojava, a u svojoj dugoj karijeri, izdao je 15 albuma od kojih su mnogi dosegli platinaste tiraže.

Šarmer za sve generacije, Feri, će 7. septembra u  Štark Areni izvesti klasične hitove iz njegovog solo repertoara i diskografije grupe “Roxy Music”, među kojima su „Let’s Stick Together”, „Slave to Love”, „Don’t Stop The Dance”, “Kiss and Tell”, „Love Is The Drug”, „These Foolish Things”, „Price of Love”, „I Put a Spell on You” i mnoge druge.

Bryan Ferry je svojim izgledom, stilskom originalnošću, sofisticiranim tekstovima i muzikom baziranom na nostalgičnom odnosu prema staroj rokenrol eri iz 50-ih, inspirisao niz bendova novog talasa, panka i novog romantizma, među kojima su Duran Duran, Depeche Mode, Spandau Ballet, The Human League i drugi.

Ulaznice za koncert Brajana Ferija su u prodaji od 16. marta na blagajnama Štark Arene i Bilet Centra, na svim prodajnim mestima CS Eventima.”

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.