Božo Vrećo ponovo nastupa u Beogradu

децембар 23, 2021

Kralj sevdalinki, Božo Vrećo, nastupa u Beogradu u Kombank dvorani u dva uzastopna koncerta. Nije teško opisati razlog vrtoglavog uspeha ovog neobičnog i jedinstvenog izvođača tradicionalnih bosanskih sevdalinki. To je anđeoski glas koji doseže do najdubljih slojeva naše duše. To je muzičko bogatstvo koje spaja tradicionalne, stare pesme koje je iznedrilo naše trusno, balkansko područje, ali u novom aranžmanu, sa novim instrumentima i modernijim sekvencama džeza i soula. Na kraju, to je pozitivna energija jedne izuzetne, autentične ličnosti koja ima hrabrosti da bude ono što jeste.

Život i karijera Boža Vreća

Božo Vrećo je rođen 1983. godine u Foči. Odrastao je sa majkom i dve starije sestre, a otac mu je preminuo kada je imao pet godina. Svoj umetnički gen je nasledio od majke koja je slikarka i koja mu je uvek pružala podršku da se bavi umetnošću. Božo je slikao i prodavao svoja dela, a ima i gotovu izložbu koju još ne želi da predstavi javnosti.


Božo Vrećo je u muzičke vode ušao iz ljubavi. Po struci je magistar arheologije, ali je oduvek bilo jasno da je umetnost oblast kojom će se baviti u životu. Nije se muzički školovao „od malih nogu“, nije išao na časove pevanja. Samostalno je izučavao instrukcije pevanja sa interneta, da bi sa 27 godina rešio da peva isključivo sevdalinke u kojima je pronašao svoju inspiraciju. Sevdalinke su ga posebno ganule jer govore o junacima koji pristaju na sva stradanja zbog ljubavi.

Stare pesme u novom ruhu


Sami počeci pevanja su bili teški. Pitanje je da li bi se sve tako uspešno završilo za njegovu muzičku karijeru, da nije krenuo sa nastupima u čuvenom sarajevskom lokalu „Velike daire“, gde su bili dopušteni njegovi mali muzički eksperimenti i gde je počeo da brusi svoj muzički talenat.

Tokom jednog televizijskog nastupa upoznao se sa budućim sastavom svog prvog benda, basistom Evdinom Hadžićem i gitaristom Dinom Šutalom. Bend se zvao „Halka“, što na staroindijskom jeziku znači dobrodošlica svetlosti. Bend Halka je samo istakao nesvakidašnji glas koji pokreće ljude i pokazao da je muzika pravi put kojim treba ići. Prvi album je Božo Vrećo objavio za diskografsku kuću „Gramofon“, iako je postojalo veliko interesovanje sa raznih strana za saradnju sa ovim bendom. Otprilike u isto vreme širom Balkana se pojavljuju muzičari koji oživljavaju stare melodije novim tonovima i na taj način dolaze do mlađe i šire publike. Halka se pojavila u pravom trenutku.

Prvi albumi sa bendom Halka

Vrećo je 2013. godine sa bendom Halka snimio album koji im je obezbedio mnoga gostovanja i rasprodate koncerte širom Bosne i Hercegovine. Na tom albumu našle su se pesme „Kiša bi pala“, „Gledala sam sa prozora“, „Jablani se povijaju“, zavadile“, „Pjesma o Mehmed-paši Sokoloviću“, „Na teferič pošla nana“ i mnoge druge stare, dobro poznate melodije. U januaru 2015. godine su objavili album „O ljubavi“. Album su proslavile, a publiku širom Bosne rasplakale, numere: „Tamburalo momče uz tamburu“, „Koliko su teška tuđa milovanja“, „Kada sretneš Hanku“, „O sabahski tihi vjetre“ i mnoge druge. Gotovo da nema pesme koja nije vrhunski ispevana i koja ne dira u srce. Posle ova dva albuma, bilo je jasno da je Balkan dobio pevača koga još od Tošeta Proeskog nije bilo.

Akapela album „Moj sevdah“

Naredni album „Moj sevdah“ je nešto neviđeno na našim prostorima. Ovaj solo album je ispevan kao akapela sevdah, bez pratnje muzičkih instrumenata. Na albumu se mogu čuti neverovatne interpretacije najpoznatijih bosanskih sevdalinki, dok je pesmu „Lejlija“ posvetio svojoj majci. Iako je ovaj album snimljen za svoju dušu, bez namere da bude komercijalan, publika je dobro prepoznala kvalitet, album odlično prihvatila, a Božu uzdigla na pijedestal muzičke zvezde.

Sevdalinke

U intervjuima ističe da inspiraciju pronalazi i u lirskim pričama koje je na prethodnim albumima pretvorio u pesme. Jedini je koji danas piše i unapređuje sevdalinke, a njegova dela su deo filmova, pozorišnih predstava i lako dolaze do srca ljudi. Dve sevdalinke s albuma „Moj sevdah“ su bile deo predstave „Koštane“, u režiji Kokana Mladenovića. Božo je trebalo da igra glavnu ulogu, međutim odustao je od tog projekta. Četvrti album „Pandora“ je izdao početkom 2017. godine. Pored naslovne pesme koju je otpevao sa Markom Luisom, na albumu „Pandora“ našle su se i numere „Majka sinu kose milovala“, „Aladža“, „Elma“, „Osman“ i druge. Duet „Pašana“ koji je takođe otpevao sa Luisom publika je odlično prihvatila, baš kao i saradnju sa Mirzom Rahmanovićem (Indigo 69) na pesmi „Pustinja“.

U novembru 2017. godine objavio je pesmu „Ko li noćas miluje ti kosu“, na kojoj je sarađivao sa srpskim muzičarom Vasilom Hadžimanovim. Iz saradnje sa violinistom Stefanom Milenkovićem i grupom Sudar Percusssion nastala je pesma „Revolution“ na koju je publika takođe dobro reagovala.

Album „Lachrimae“

U martu 2020. godine Božo je predstavio singl „Selma“ na kome je sarađivao s orkestrom Barcelona Gipsy Klezmer, čime je učvrstio svoju poziciju na svetskoj muzičkoj sceni. Zajedno sa muzičarem Edinom Karamazovim je u septembru 2020. godine objavio album pod nazivom „Lachrimae“. Na njemu se našlo 11 numera. Pored Šantićevih pesama „Emina“ i „Što te nema“ u Božinoj interpretaciji, na tom CD su bile i numere „Bor sadila moma Evgenija“, „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Si zaljubiv edno mome“ i mnoge druge.

Privatni život i muški i ženski princip zajedno

Pored pevanja, Božo se od ostalih muzičara izdvaja i po specifičnom stilu oblačenja. Nastupe započinje u elegantnim muškim odelima, a zatim se presvlači u raskošnu haljinu i nosi veliki broj ogrlica. Na taj način može u potpunosti da se uživi i u muške i u ženske tekstove jer, ionako, smatra da su svi ljudi i jedno i drugo, ali to ne mogu da iskažu zbog porodice, posla, karijere i drugih okolnosti. Muzičar kaže da ne pripada samo jednoj religiji, već svim religijama Bosne i da veruje u Boga. Njegove tetovaže predstavljaju spoj istoka i zapada. U slobodno vreme se bavi poezijom, slikarstvom, dizajnom, planinarenjem, planira putovanja, a ranije je radio i kao profesor.

U svetu koji se ubrzano menja, sve više žurimo i ubrzano trajemo, a sve manje mesta nalazimo za stvari koje nas čini ljudima. Emocije potiskujemo, manje imamo vremena za razmišljanje i za ono što je suštinsko u nama samima. U takvom jednom svetu, gde vlada teror savršenstva, Božo Vrećo je zajedno sa još nekoliko mlađih muzičara, uspeo svojim sevdalinkama da dopre do nas i da nas podseti na onu prepoznatljivu emociju koja u isto vreme i tera na veselje i izaziva na tugu.

Božo Vrećo je u Beogradu, posetite koncert, a Belano apartmani će vam pružiti udobnost smeštaja.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.