Božićno seoce kod Hrama – magija se nekada i ponavlja

децембар 20, 2018
bozicno seoce

Od 4. do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save očekuje nas predivno i već mnogim Beograđanima omiljeno – Božićno seoce 2019. Uz prigodan kulturno-umetnički program, ovo je pravi izbor za porodice sa decom, ali sve one koji su željni one prave magije u životu. Ona se ove godine upravo i dešava i to po drugi put.

Svakog dana u tom periodu od nešto više od tri nedelje biće realizovano ukupno oko 150 programa u popodnevnim i večernjim satima. Na temu novogodišnjih i božićnih praznika biće muzičko-scenskih nastupa, predstava za decu na otvorenom, koncerata, nastupa horova i solista, manjih muzičkih sastava, plesnih grupa i mađioničara.

 

Božićno seoce – euforija koja traje

 

Novogodišnji i Božićni praznici se bliže, a u našoj prestonici polako počinje da se oseća euforija. Grad je okićen, program ,,Beogradska zima“ je već uveliko u toku, a kao i svake godine, na dočeku Nove godine će nam se pridružiti i brojni turisti. Bilo da žele da ostanu u Beogradu nekoliko dana, ili pak traže smeštaj na dan, sigurni smo da će svi kapaciteti biti popunjeni.

 

 

Božićno seoce se nalazi u neposrednoj blizini naših Belano apartmana kod Hrama i smeštaja na Slaviji, tako da ukoliko dolazite sa porodicom, posebno sa malom decom, možda će vam biti potreban stan na dan ili idealno za vas – opcija za dnevni odmor u Beogradu.

 

Božićno seoce 2019 – svi praznici u januaru

 

Besplatan kulturni program namenjen je svim starosnim grupama, posebno omladini, koji će objediniti sve januarske praznike u celinu.

Najznačajniji deo programa ,,Seoceta“ posvećen je najmlađima. To je divan gest, jer svi znamo koliko se samo mališani raduju praznicima. Na platou ispred Hrama biće postavljene kućice, a najmlađi će se najviše obradovati ,,raspevanoj jelci“ i brojnim predstavama koje su namenjene upravo njima. Ono što će ih sigurno zaintrigirati, jeste kamion Centra za promociju nauke, koji će tokom manifestacije biti na raspolaganju svim malim, ali i velikim radoznalcima.

Tako će posetioci sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležiti Badnji dan, Božić, slavu Sveti Stefan, dočekati pravoslavnu Novu godinu i slave Svetog Vasilija i Svetog Savu.

 

 

Božićno seoce 2019. čini i prodajni sajam na kom će moći da se kupe suveniri, ukrasi, slatkiši i hrana i piće.

Pored dece će i odrasli moći da uživaju u programu na platou ispred Hrama. Ove godine, za širenje dobre atmosfere biće zaduženi Sergej Ćetković, Jelena Tomašević, Aleksandra Radović, Lena Kovačević, Filip Žmaher, Bojana Stamenov, Dušan Svilar, bendovi ,,Neverne bebe,“ ,,Bistrik“ i ,,357,“ horovi ,,Jedinstvo iz Kotora i ,,Mokranjac,“ dečji hor ,,Rastko,“ kvartet ,,Sveti Roman,“ etno grupa ,,Trag,“ dirigent Herard Estrada, ali i mnogi drugi. Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju i razne pozorišne predstave, izložbe i filmove. Inače, predviđeno je da program svakog dana traje od 17 do 21 sat.

 

Očekuje se i veliki broj stranih turista

 

,,Božićno seoce kod Hrama“ će svakako biti mesto okupljanja Beograđana, a naročito onih najmlađih. Međutim, gradske vlasti su ovu manifestaciju organizovale delom i zbog stranih turista, kojih iz godine u godinu ima sve više. U 2017. godini, Beograd je ugostio čak 20% više turista u odnosu na prethodnu. Neki od njih su na proputovanju, pa u našoj prestonici potraže smeštaj na dan, ali se većina turista se zadrži po nekoliko dana, kako bi imali priliku da na pravi način upoznaju čari Beograda. Novogodišnji praznici, a sa njima i ,,Seoce kod Hrama,“ zaokružiće na pravi način uspešnu turističku godinu i započeti novu.

Ovo je deo manifestacije Beogradska zima 2018-2019. Manifestacija „Beogradska zima“ počela je 1. decembra kada je otvoren Trg bajki kod Opštine Zvezdara. Ovaj niz događaja odvijaće se sve do kraja januara 2019.

 

 

Božićno seoce kao deo turističke ponude Beograda

 

Gradski menadžer Beograda, Goran Vesić, za list Danas.rs je istakao: ,,Beograd tokom decembra nizom manifestacija uspeo da privuče veliki broj stranih turista, ali da je tokom januara ponuda bila slabija. „Božićno seoce kod Hrama” će, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, postati tradicionalna manifestacija, po kojoj želimo da se Beograd prepoznaje i u januaru.

Hram Svetog Save treba da postane mesto gde će se okupljati Beograđani, a posebno deca kada su na raspustu, a ujedno i steći naviku da dolaze na ovo mesto koje je jedno od najznačajnih u Srbiji. Hram je važan iz verskih razloga ali i turističkih, s obzirom da je, pored Skadarlije i Kalemegdana, on najposećenije mesto kada su u pitanju strani turisti.”

Iz tog razloga, pored uređenja Hrama Svetog Save u kome učestvuju Vlada Srbije i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, Grad Beograd već godinu dana radi na uređenju njegove okolone.

Fasade na zgradama oko Hrama su u procesu sređivanja, a i uređuje se Ulica Bore Stankovića, kako bi se omogućilo da se formira porta Hrama, u Skerlićevoj ulici će se graditi podzemna garaža, dok će naredne godine početi sa uređenjem platoa ispred Hrama Svetog Save. Čelnici gradske vlasti su se zahvalili arhimandritu Stefanu, starešini Hrama i velikom broju umetnika koji će nastupiti besplatno tokom ove manifestacije.

Predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković je dodao da je „Božićno seoce” veliki projekat i za Beograd, ali i za celu Srbiju.

,,Ovo je radostan događaj koji će biti krunisan osvećenjem Hrama Svetog Save 2019. godine.”

Arhimandrit Stefan je izrazio očekivanje da će „Božićno seoce” biti jedno od centralnih događaja u Beogradu, pramda se u tom periodu odleževa veliki broj religijskih praznika.

Mi jedva čekamo, a vi?

 

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.