Bojčinsko kulturno leto u Beogradu 2019.

јул 30, 2019
bojčinsko kulturno leto

Od subote, 8. juna, do subote, 31. avgusta, u Bojčinskoj šumi održava se Bojčinsko kulturno leto 2019.

Jubilarno, deseto izdanje popularne surčinske letnje manifesticije otvoreno je koncertom Bilje Krstić i Bistrik orkestra. Bojčinsko kulturno leto 2019 zatvoriće Sergej Ćetković.

Opština Surčin organizovaće nastupe bendova i sastava različitih žanrova, šest pozorišnih i dve dečje predstave, nastupe kulturno-umetničkih društava, Festiva dečje zabavne muzike ali i promociju opštine.

Do Bojčinske šume je moguće doći linijom GSP-a 605, koja polazi od okretnice u bloku 45 na Novom Beogradu.

Bojčinsko kulturno leto

Ovogodišnje „Bojčinsko kulturno leto” realizovaće se tokom juna, jula i avgusta meseca, sa 20 raznovrsnih programa, svakog vikenda, koji zadovoljavaju najrazličitije ukuse publike.

.

Manifestacija već ima dugu tradiciju, od 2009. godine. Priređuje se u Progaru, u prelepom ambijentu Bojčinske šume, koja je zaštićeno prirodno dobro na čijem ulazu je smeštena otvorena letnja, natkrivena scena sa 500 sedećih mesta.

Manifestacija je tradicionalno otvorenog tipa za sve posetioce, bez ulaznica (besplatni programi). Do Bojčinske šume je moguće doći linijom GSP-a 605, koja polazi od okretnice u Bloku 45 na Novom Beogradu.

Ova turistička manifestacija je najdostupnija iz naših apartmana na Novom Beogradu, mada su mnogi apartmani u Beogradu odlično povezani sa Surčinom, a tu je i naš smeštaj na Bežaniji.

Bojčinska šuma – preporod surčinske oaze

Bojčinska šuma je močvarna šuma pod zaštitom države. Leži između naselja Progar (najbliže), Boljevaca i Ašanje, u opštini Surčin. Pripada rejonu Obedske bare. Nalazi se u ravničarskom predelu jugoistočnog Srema, na jugozapadnoj granici grada Beograda, 30 kilometara od centra, između reke Save i kanala Jarčine. Šuma služi kao izletište, sa brojnim sadržajima. Od 1965. godine je zaštićen prirodni spomenik,kao i nepokretno kulturno dobro kao znamenito mesto.

Na početku Bojčinske šume 2010. godine je izgrađena letnja pozornica po projektu arhitekte Zdravko Milinkovića. Pozornica je pokrivena debelom trskom, scenskog prečnika od 16 metara. Uz pozornicu su dve svlačionice i natkriveno amfiteatarsko gledalište za 1.000 posetilaca.

Neposredno iza pozorinice, iste godine je izgrađena umetnička kolonija, koja se sastoji od šest drvenih kućica na rastojanju od po dvadesetak metara. Svaka kuća ima jednu sobu od 12 m² , kupatilo i terasu od 10 m², a prostor je klimatizovan.

Pored pozornice se nalazi etno Restoran „Bojčinska koleba“, ugostiteljski objekat sačinjen od tipičnih sremačkih kuća za svinje, pokrivenih trskom. Nedaleko od restorana smešteni su i torovi sa mangulicama.

Manifestacije u Surčinu

Mada su nove vlasti 2001. ukinule Dan borca i Dan ustanka naroda Srbije, u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a Beograda i opštine Surčin, u Bojčinskoj šumi, praznici se i dalje tradicionalno proslavljaju, 4. i 7. jula, kao uspomena na početak antifašističke borbe. Na ulazu u Bojčinsku šumu, pored puta za Progar, nalazi se spomenik prvoj borbi između partizana i ustaša u jugoistočnom Sremu, leta 1942. godine. Taj spomenik je podignut 1960.

Bojčinsko kulturno leto – istorijat

Bojčinsko kulturno leto je kulturno-umetnički festival koji se održava od 2009. godine, svakog vikenda, i traje 5 meseci, od početka maja do kraja septembra. Program se sastoji od poetskih večeri, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, na kojima se izvodi narodna muzika, rok, pop, diksilend, fado, džez i klasična muzika). Izvode se i drugi oblici scenske delatnosti. U organizaciji manifestacije učestvuje i veliki broj volontera. Ulaz na Bojčinsko kulturno leto, za svaki program je besplatan, dok posetioci mogu da daju dobrovoljni prilog.

Prevoz do Bojčinske šume – kako stići

Do ruba Bojčinske šume se može stići gradskim prevozom, autobusom 605, koji kreće iz Bežanije sa Ledina, prolazi kroz Surčin, Jakovo i Boljevce pre nego što stigne u Progar. Istim putem se stiže i kolima iz pravca Beograda, ili sa autoputa E70 isključenjem kod aerodroma u Surčinu, iz pravca Kupinova i Ašanje ili Bečmena i Petrovčića, a iz pravca Obrenovca se stiže Obrenovačkim mostom preko Save. U letnjoj sezoni, moguće je stići i brodićem javnog prevoza, koji polazi iz Bloka 45 i plovi Savom do Progara.

Bojčinsko kulturno leto – Program manifestacije

„Bojčinsko kulturno leto”, počelo je 08. juna i realizovaće se naredna tri meseca kroz 20 raznovrsnih kulturnih programa. Manifestacija se od 2009. godine organizuje na otvorenoj letnjoj pozornici u Progaru, u prelepom ambijentu stoletne hrastove šume.

Bojčinska šuma je zaštićeno prirodno dobro na čijem ulazu je smeštena letnja natkrivena pozorišna scena sa 500 mesta, izgrađena 2008. godine. Zbog poplava koje su nas zadesile, 2014. godine je prekinut ovaj kontinuitet, ali se 2015. godine Gradska opština Surčin potrudila da povrati sjaj ove manifestacije, koja se održava svakog vikenda.

Organizator manifestacije je Kulturni centar Surčin uz podršku Gradske opštine Surčin. Prilikom kreiranja programa vodilo se računa o renomeu festivala, ali isto tako i o potrebama i željama posetilaca, te program manifestacije zadovoljava najrazličitije potrebe i ukus publike.

Manifestacija je tradicionalno otvorenog tipa za sve posetioce, bez ulaznica (besplatni programi). Do Bojčinske šume je moguće doći linijom GSP-a 605, koja polazi od okretnice u Bloku 45 na Novom Beogradu.

.

PROGRAM 2019

Bojčinsko kulturno leto 2019 – program

Subota, 8. jun (20.00)
Koncert: Bilja Krstić i Bistrik orkestar – svečano otvaranje

Petak, 14. jun (19.00)
Predstava: Pesnički poljubac iz Rusije
Ivana Žigon i Aleksandar Curkan – dijalog ruske i srpske pesme, poezije i muzičke kulture.

Subota, 15. jun (20.00)
Festival dečje zabavne muzike – Zlatna zvezdica Bojčina 2019 – koncert

Subota, 22. jun (9.00)
Šarenica – RTS uživo
Voditelji: Ana Babić i Slobodan Šarenac

Subota, 22. jun (20.00)
Koncert: KUD Budućnost, Dobanovci

Nedelja, 23. jun (20.00)
Predstava: Raslo mi je badem drvo – BDP
Režija: Milena Pavlović Čučilović
Igraju: Stefan Radonjić, Tatjana Kecman, Nada Macanović, Aleksandar Apač

Subota, 29. jun (19.00)
Dečja predstava: Doživljaji mačka Toše – Teatar Talija

Subota, 6. jul (20.00)
Koncert: Riblja čorba

Petak, 12. jul (20.00)
Predstava: Bubu u uhu – Teatar 5

Subota, 13. jul (20.00)
Predstava: Kovači – Bag teatar Boljevci

Nedelja, 14. jul (20.00)
Predstava: Srpska drama – KUD Obilić, Krnjevo

Subota, 20. jul (20.00)
Koncert: Neda Ukraden

Subota, 27. jul (20.00)
Koncert: KUD Srem, Jakovo

Subota, 3. avgust (20.00)
Koncert: Neverne bebe

Subota, 10. avgust (20.00)
Dečja predstava: Zdravo je ono pravo – Teatar Talija

Subota, 17. avgust (20.00)
Predstava: Veliki talas – Zvezdara teatar
Igraju: Ljiljana Stjepanović, Lana Karaklajić, Rade Marković, Tanja Bošković

Subota, 24. avgust (19.00)
Moto skup
Nastupaju: Login bend i Atomsko sklonište

Subota, 31. avgust (20.00)
Koncert: Sergej Ćetković

BELANO Kontakt

Ako volite kulturne manifestacije i interesuje vas tako nešto prilikom vaše posete, potražite smeštaj u Beogradu, i pronađite upravo neki od popularnih festivala nedaleko od naših Belano apartmana na Novom Beogradu. Ako želite preporuku za to gde da pronađete pomoć tokom vašeg boravka i želite da se dobro provedete tokom nekog važnog događaja ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan, nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.