Bioskopi u Beogradu: Najboljih 10 po našoj preporuci

Bioskopi u Beogradu: Najboljih 10 po našoj preporuci

јануар 18, 2022

Ukoliko niste ljubitelj kućnog ušuškavanja uz predvidljive božićne filmove, predlažemo vam odlazak do nekog od svetskih (a naših) bioskopa i uživanje u kompletnom doživljaju filmske industrije. Pogledajte koji su to najbolji bioskopi u Beogradu.

Epidemijska godina koja je za nama ograničila je okupljanja i uticala u velikoj meri na pozorišnu umetnost i muzičku industriju. Međutim, stiče se utisak kao da je ovaj globalni predah pozitivno uticao na filmsku industriju i snimanje kvalitetnih filmova. Za veoma kratko vreme pojavio se veliki broj filmova koji se izborio sa Netfliksom, otključanim HBO kanalima i video klubovima i koji je vratio publiku u bioskope.

Ako bismo pravili bisokopsku rekapitulaciju 2021. godine, potpuni rekorderi u gledanosti u našoj zemlji (a i u regionu), bili su film „Toma“, muzička biografija naše proslavljene legende, dugo očekivani nastavak krimi priče „Južni vetar: ubrzanje“, kao i film „Nečista krv“, nastao po motivima iz dela Bore Stankovića. Od stranih filmova, tu su već poznate franšize – Džejms Bond, Marvelov Spajdermen i trenutno aktuelni 3. nastavak filma o tajnoj organizaciji Kingsmen.

Dom sindikata

Ako želite pravu bioskopsku dvoranu koja više asocira na kulturu nego na zabavu, onda je bioskop Doma sindikata pravo mesto za vas.

Dvorana bioskopa Doma sindikata zvanično je otvorena 13. juna 1957. godine i odmah postala omiljeno mesto Beograđana. Danas je to velika dvorana, opremljena poslednjim, savremenim audio i digitalnim sistemima kao što su Dolby digital Surround Ex. Spada u  najposećenije bioskope u Beogradu.

Bioskop Doma sindikata u Beogradu nalazi se na Trgu Nikole Pašića, nadomak Narodne Skupštine Republike Srbije i jedan je od najstarijih i kultnih bioskopa u Beogradu. Ovde se projektuju najpopularniji i najaktuelniji filmovi. Pored prikazivanja filmova, dvorane i sale Doma sindikata u Beogradu koriste se i za koncerte i druge kulturne manifestacije, zbog čega je ovo postalo kultno mesto okupljanja i druženja.

Cineplexx BIG

Bioskop Cineplexx BIG otvoren je u okviru tržnog centra Big Fashion na Karaburmi. Kao i ostali Cineplexx bioskopi i Cineplexx BIG opremljen je najmodernijom video i audio opremom. U bioskopskim salama je sve podređeno uživanju i posebnom doživljaju gledalaca. Pored standardne 2D i 3D projekcije, ovi bioskopi imaju i 4D projekciju. Tokom gledanja filma, gledaoci će imati utisak da se nalaze rame uz rame sa glavnim junacima, što je jedinstven doživljaj koji morate da iskusite.

Na repertoaru se nalaze aktuelni domaći i strani filmovi. Četvrtak je dan pogodnosti za članove Cineplexx bonus kluba. Gledaocima su na raspolaganju  8 bioskopskih sala opremljenje VIP sedištima, ljubavnim sedištima i sedištima pogodnim za osobe sa invaliditetom. 

Fontana Beograd

Bioskop Fontana nalazi se u ulici Pariske komune na Novom Beogradu. Sagrađen je davne 1967. godine, da bi kultno mesto ljubitelja filmova 2012. bilo ponovo otvoreno, ovog puta kao podrška Centru evropskog i dečijeg filma. Danas je Bioskop Fontana u Beogradu kulturološko zdanje koje ne projektuje aktuelne holivudske filmove, već je prvenstveno kuća evropskog i domaćeg filma. Posebna pažnja posvećena je projekcijama i ostvarenjima za decu. Pored redovnih projekcija često se organizuju i filmski festivali kao i retrospektive popularnih evropskih filmskih ostvarenja. Prostor i oprema bioskopa Fontana u Beogradu uredjeni su po poslednjim standardima i vrhunskog us kvaliteta, a oprema uključuje i digitalne 3D projektore kao i klasični 35 milimetarski filmski projektor. 

Cineplexx Ušće

Već smo rekli da su Cineplexx bioskopi trenutno najbolje opremljeni bioskopi u Beogradu. Jedan od njih je i Cineplexx Ušće Shopping Center. Nalazi se u okviru istoimenog tržnog centra na Novom Beogradu i veoma je posećen. Pored vrhunske opremljenosti, Cineplexx Ušće Shopping Center ima i večernje termine projekcija, zbog čega mnogi gledaoci posećuju upravo ovaj bioskop. Bioskopske sale opremljene su udobnim sedištima i najboljom video i audio tehnologijom koja postoji.

Bioskopsku salu možete iznajmiti za privatne proslave, konferencije, seminare, edukacije, kongrese i slične aktivnosti. 

Art Bioskop Kolarac

Art bioskop Kolarac se nalazi u samom centru Beograda u okviru Kolarčeve zadužbine. Ko god da se našao barem jednom u Beogradu, sigurno je prošao pored velelepnog zdanja Kolarčeve zadužbine. Svojom raznovrsnom delatnošću Kolarac obogaćuje kulturni i umetnički život Beograda. Pored filmskih projekcija, Kolarac organizuje koncerte, gostovanja, festivale, predstave, tribine, predavanja i izložbe. Iako mnogi stanovnici Beograda nisu upoznati sa Art bioskopom Kolarac, on prati i prikazuje sve najaktuelnije filmove.

Na sajtu Art bioskop Kolarac se može videti mesečni plan projekcija. Cena ulaznica je ista za sve filmove i iznosi 250 dinara. Ulaznice se kupuju pola sata pre početka projekcije, a moguće ih je unapred rezervisati. Art bioskop Kolarac se ne ubraja u najmodernije bioskope u Beogradu, ali odiše potpuno drugačijim šarmom.

Cine Grand Beograd

Cine Grand je jedan od novije otvorenih bioskopa u Beogradu. Već se na samom ulazu u Cine Grnad može videti da je zamišljen tako da unapredi bioskopsku zabavu na viši nivo. Po svojoj opremljenosti i izgledu se Cine Grand može uporediti sa najvećim svetskim bioskopima, jer prati sve svetske standarde. Cine Grand ima nekoliko velikih bioskopskih sala. Svaka je opremljena najsavremenijim laserskim projektorima, JBL ozvučenjem i 3D tehnologijom. 

Utorak je u bioskopu „Moj filmski dan“ kada se ulaznice prodaju po sniženim cenama.

Tuckwood Cineplex

Nalazi se u samom centru grada nedaleko od Narodne skupštine. Bioskop se sastoji od nekoliko bioskopskih sala, koje su opremljene novim udobnim sedištima. Svaka sala je opremljena vrhunskom tehnologijom, posebno kada je reč o slici i zvuku, kako bi doživljaj bio kompletan. Svaka bioskopska sala nazvana po velikim svetskim glumačkim zvezdama kao što su Rita Hejvort, Merilin Monro, Džejms Din, Hamfri Bogart i Loren Bakol.

Ono što je interesantno jeste da Tuckwood Cineplex učestuje u izdavanju i prodaju DVD filmova ne nekoliko lokacija u Beogradu.

Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka nalazi se u samom centru Beograda na adresi Uzun-Mirkova broj 1. Osnovana je davne 1949. godine sa idejom da čuva svu filmsku građu. Jugoslovenska kinoteka je danas jedna od najuglednijih ustanova kulture, koja sakuplja, čuva i prikazuje filmove, prateću filmsku građu i materijale iz oblasti filma. Sve materijale koje prikupi Kinoteka ih skladišti u čuvenom Arhivu. Arhiv Jugoslovenske kinoteke je svrstan među 5 najznačajnijih filmskih arhiva na svetu.

Projekcije filmova se organizuju u Muzeju Kinoteke gde se svakim danom u nekoliko termina prikazuju filmovi iz bogatog fonda Kinoteke. Ljubitelji filma i znatiželjni gledaoci mogu u Kinoteci uvek pogledati najpoznatije domaće filmove, posebno neke koje inače ne bi imali prilike da pogledaju. Ukupni fond Kinoteke čini više od 100.000 kopija, a veliki deo čini kolekcija domaćih filmova. Pojedinačna ulaznica za odrasle iznosi 200 dinara, dok je za decu do 7 godina ulaz potpuno besplatan.

Dom kulture „Studentski grad“

Ovo nije standardni bioskop. U okviru raznovrsnog repertoara Doma kulutre se nalaze i filmske projekcije, a zajedno sa svim delatnostima koje Dom kulture obavlja, konstantno se radi na promociji kulturnih sadržaja među studentima i mladima. Filmska redakcija odgovorna je za odabir i prikazivanje profesionalnog igranog, dokumentarnog i animiranog filma.

Roda Cineplexx

Jedan od najboljih bioskopa u Beogradu je bioskop Roda Cineplex ili Palas Šumadija kako je poznat od ranije. 2002. godine je potpuno renoviran i tada je postao dom tri bioskopske sale Cineplex multipleksa. Bioskop Roda cineplex u Beogradu nalazi se na Banovom Brdu u Požeškoj ulici 83a. Danas je moderan bioskop sa ukupnim kapacitetom od 389 mesta i širokim foajeom gde se nalazi kafe bar bioskopa.

Sve tri sale bioskopa Palas Sumadija u Beogradu opremljene su udobnim stolicama vrhunskog kvaliteta, a prolazi su razmaka 1.2m za maksimalni ugodjaj bez smetnji. 

Kao zemlja koja je među prvima ispratila svetsku kinematografiju (prvi film je prikazan u Srbiji samo 6 meseci nakon što su braća Limijer imali premijeru u Francuskoj), u Srbiji je film voljena umetnost i kao nacija rado posećujemo bioskope. Savremeni bioskopi su opremljeni najboljom tehnologijom, uglavnom su ušuškani u nekom od prostranih tržnih centara, pa pored uživanja u projekciji, možete da kompletirate izlazak i odlaskom na neko piće ili restoran.

Sa druge strane, ako ste ipak skloni ušuškavanjima uz svoj izbor ili beskonačne reprize omiljenih filmova, predlažemo vam boravak u nekom od Belano apartmana, koji vam mogu pružiti svu toplinu i udobnost.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.