Beovizija 2018

фебруар 27, 2018
Некатегоризовано
Beovizija

Beovizija, Evrovizija i vizija

 

Beovizija je događaj koji mnogi iščekuju, mnogi umetnici, kretaivci, producenti i dizajneri daju sve od sebe da pokažu sve što znaju, međutim iz godine u godinu kontroverze postaju sve veće, a čitav događaj budi ambivalentne osećaje kod šire publike.

Beovizija kao odraz nacionalne kreativnosti

Neki od komentara na društvenim mrežama govore o tome kako nema mesta negativnim reakcijama, jer su do nastupa došli oni koji su se prijavili. Podsetimo se da ne možemo uspeti ako ne pokušamo. Činjenica je da svega šaka nacije glasa uopšte, da svako ima svoje mišljenje kad je umetnost u pitanju, ali i da možda treba da imamo rasterećeniji stav.

 

 

Kako je nekada izgledala Beovizija?

 

Beovizija je takmičarski festival zabavne muzike i od 2007. godine nacionalni izbor za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije. Beoviziju organizuje i direktno prenosi Radio-televizija Srbije. Održava se u februaru ili martu svake godine u beogradskom Sava Centru, a prva je održana 2003. Pokrenula ga je nakon 12 godina pauze Marina Tucaković, poznata autorka tekstova mnogih hitova.

 

Pravila Beovizije

 

Kompozicije za festival autori šalju po objavljivanju konkursa, a Selekciona komisija bira one koje će se na kraju izvesti. Njihova imena, kao i imena članova žirija, se čuvaju u tajnosti radi izbegavanja pritiska. Beovizija je autorski festival, što znači da na konkursu učestvuju autori sa svojim kompozicijama, a obično pristigne i oko 200 prijava. Dela se izvode integralno ili komisija preldoži manje izmene. Kako se vokali izvode uživo, pravila ne dozvoljavaju upotrebu na matrici instrumenata koji sintetišu ljudski glas poput semplera ili vokodera.

 

 

Iako pravila nalažu da svi vokali moraju biti izvedeni uživo, prateći vokali velikog broja pesama su svake godine ipak snimljeni na matrici, pri čemu se u takvim nastupima uživo izvodi samo glavni vokal.

Da biste učestvovali, morate biti državljani Republike Srbije, pa i sami tekstovi pesama moraju biti na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji.
Pesme, u skladu sa opštim pravilom Evropske unije za radiodifuziju, ne smeju biti javno izvođene pre 1. oktobra prethodne godine.

Počevši od 2006. godine, pesme koje će učestvovati na Beoviziji se (u plejbek izvođenju) predstavljaju gledaocima i pre samog festivala, u posebnim kratkim emisijama tokom nekoliko nedelja, po nekoliko pesama u svakoj.

 

Pobednici Beovizije do sada

 

Toše Proeski je nastupio sa pesmom Željka Joksimovića i Leontine Vukomanović ,,Čija si“ i bio prvi oficijalni pobednik. Željko Joksimović se istakao i naredne dve godine kao autor svoje i pesme Jelene Tomašević, pa su 2004. i 2005. pobedničke pesme bile ,,Lane moje“ i ,,Jutro“. Flamingosi i Luis su 2006. doneli pesmu Gorana Stankovića i Ognjena Amidžića ,,Ludi letnji ples“ kao nešto potpuno drugačije od dotadašnjih melodija.

Marija Šerifović je najveći uspeh Beovizije i sa pesmom ,,Molitva“ odnosi na Evroviziji pobedu 2007, da bi 2008. Beograd postao pun gostiju i doživeo da je praktično bilo nemoguće naći smeštaj u Beogradu, što apartmane oko Arene, što smeštaje u centru. Cela Evropa je bila tu, a naš predstavnik 2008. bila je ponovo Jelena Tomašević sa pesmom,,Oro“, opet autora Željka Joksimovića.

 

 

Kao predah od etno i emotivnih pesama pojavljuje se pesma Marka Kona ,,Cipela“ 2009.
Beosong do ove godine nije bio otvoren za publiku, a kandidati su bili Milan Stanković ,,Ovo je Balkan“, onda Nina ,,Čaroban“, Željko Joksimović ,,Nije ljubav stvar“, Moje 3 ,,Ljubav je svuda“. 2014. smo preskočili učešće, a onda su usledile pesme ,,Beauty never lies“ Bojane Stamenov, ,,Goodbye (Shelter)“ Sanje Vučić, ,,In too deep“ Tijane Bogićević. Ove godine u Lisabon idu Sanja Ilić i Balkanika sa pesmom ,,Nova deca“.

 

 

Ko glasa za Srbiju na Evroviziji?

 

Najviše glasova smo dobijali od Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, i Bosne i Hercegovine. Logično, naša dijaspora je ona koja je uvek bivala uključena u proces glasanja, ali kvalitetne pesme su uvek dobijale masovniju podršku, pojedini izvođači su uspevali da pokupe simpatije publike, a svakako da isto i veliki uspeh želimo svakom od naših predstavnika. To koliko vizije i umetničkih dosega ima u kandidatskim pesmama ultimativno publika odlučuje. Ali Beovizija je svakako jedan od događaja koji dolazi u fokus i postaje centar pažnje Beograđana, njegovih posetilaca i Srbije.

belano apartmani stan na dan

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.