Beogradski sindikat u Hangaru: levica koja naginje desno

децембар 5, 2022

Koliko je njihov muzički potencijal veliki, publika će imati prilike da se uveri i ovog decembra u Beogradu, kada Beogradski sindikat 10 godina nakon spektakla u „Areni“ i nakon letnjeg tašmajdanskog koncerta, najavljuje svoj novi koncert. Velika muzička energija, teme koje svakog interesuju, angažovani patriotizam, bunt uperen prema onima malobrojnima koji imaju moć i koji odlučuju o sudbini velike većine, teme su koje su Beogradski sindikat izdvojile iz većine bendova i napravile od njih i muzičke zvezde i glasnogovornike naroda.

Spremite se za jedno sindikalno okupljanje u Hangaru 17. decembra i podsetite se najvećih hitova ove hip-hop grupe.

Beogradski sindikat, biografija bez mrlje

Beogradski sindikat je srpski hip hop sastav iz Beograda koji je nastao uoči bombardovanja, 21. marta 1999. U početku su ga činili članovi bendova Red zmaja, TUMZ (Tehnika upravljanjem mikrofonom i znanjem) i solo em-sijem Feđe Dimovića (MC Flex), da bi se kasnije pridružili još i Šef Sale, Prota i DJ Ajron.

Današnji Beogradski sindikat čine: Boško Ćirković, Blaža Bujović, Ognjen Janković, Mirko Đurić, Darko Marjanović, Đorđe Jovanović, Feđa Dimović, Aleksandar Kardžinović i Stefan Novović.

Njihove pesme ukazuju na različite probleme u društvu. Veliku popularnost su stekle pesme baš poznate po svojoj angažovanosti: Niko ne može da zna, Welcome to Srbija, Pravo kroz vetar, Zajebi, Sistem te laže i Svedok saradnik.U julu 2010. godine objavili su poslednji zvanični album „Diskretni heroji“, koji je bilo moguće besplatno skinuti sa njihovog zvaničnog sajta (koji trenutno nije u funkciji).

Veliku žurku su napravili 28. aprila 2012. godine održali su koncert u punoj hali Beogradske arene koji je ujedno i njihov najveći koncert ikada održan.

Politički i društveni angažman – bitne teme o našoj svakodnevnici

Beogradski sindikat se u startu profilisao kao veoma angažovan bend, sa oštrim političkim stavovima i jakom rodoljubivom notom u svojim pesmama. Vođa Beogradskog sindikata, Geđa Dimović, je advokat po profesiji, pa je i svojim zanimanjem uticao na aktuelnost tema i na tekstove koji se često citiraju na društvenim mrežama kao parole ugnjetenih, malih i siromašnih. Još od samog nastanka oštro staju na stranu slabijeg i pevaju protiv nepravde kojom smo okruženi sa svih strana.

Poznato je da je Feđa oštro kritikovao Briselski sporazum kojim se otuđuje južna srpska pokrajina od matice. Dana 18. februara 2007. organizovali su besplatan koncert za očuvanje Petog parka na Zvezdari, a poznati su i po tome što su nastupali u zatvorima i kazneno-popravnim domovima širom Srbije.

U ostalom dva njihova najpoznatija hita Sistem te laže i Dogodine u Prizenu jasno naglašavaju dva osnovna pravca njihovih ideja – socijalna (ne)pravda i suprotstavljanje otimanju srpske zemlje. Zato oni i predstavljaju nacionalno obojene levičare ili levicu koja naginje desno.

Bivši član i producent Beogradskog sindikata, Aleksandar Protić, od 2013. godine je predsednik stranke Treća Srbija. Ne prva, ne druga, nego ona većinska koju svi iskorišćavaju i pljačkaju, a njen glas se ne čuje.

Zbog svog doprinosa patriotizmu Mitropolija crnogorsko-prizrenska ih je odlikovala u februaru 2020. godine.

Članovi benda i diskografija

  • Boško Ćirković
  • Blaža Vujović
  • Ognjen Janković
  • Marko Đurić
  • Darko Marjanović
  • Đorđe Jovanović
  • Feđa Dimović
  • Aleksandar Karadžinović
  • Stefan Novović

Beogradski sindikat ima 4 studijska albuma sa kojih izvode pesme na svim koncertima. Godine 2001. objavili su prvi album Bssssst…Tišinčina!, a već naredne i drugi album Govedina.  Album Svi zajedno je izašao 2005. a onaj koji je imao najviše uspeha Diskretni heroji, 2010. godine.

Poslednji koncert na Tašmajdanu

Poslednji put smo sa Beogradskim sindikatom imali prilike da se družimo ovog leta na Tašmajdanu, gde ni ogroman pljusak koji je cele večeri padao nije mogao da pokvari lepo raspoloženje okupljenih gledalaca. Prvu pesmu Sindikata na tom koncertu je otpevala operska pevačica Milica Dosković. Ona je otpevala sve popularne Sindikatove refrene, da bi nakon nje stigli i momci iz grupe i pesmom BS armija  zajedno sa horom „Obilić“ otvorili koncert.

Na koncertu je učestvovao i Andrija Milošević, kao i devojčica anđeoskog glasa iz Orahovca, Pavlina Radovanović.

Decembarski koncert Beogradskog sindikata u Hangaru

Za razliku od ova dva velika koncerta koja smo pomenuli (Arenu i Tašmajdan), na kojima je Beogradski sindikat uglavnom izvodio svoje najveće hitove, ovaj u Hangaru će biti nešto potpuno drugačije.

Sindikalci planiraju da u Hangaru (Luka Beograd) obraduju svoju najverniju publiku pesmama koje inače retko izvode. Neke od pesama će tom prilikom čak biti izvedene i prvi put. Zato se koncert i zove „B“ strana.

Broj ulaznica je ograničen na 1000, budući da članovi benda žele da i na taj način podsete publiku na svoje, više od 23 godine stare, koncertne početke.

-Uoči nastupa na Tašmajdanu smo dobili veliki broj poruka sa željama da izvedemo pesme kao što su „Duga je ulica“, „Samo jedan život“, „Zajedno“, „Zalazak trećeg sunca“…Evo prilike da obradujemo „najtvrđe“ obožavaoce koncertom na kom ćemo izvoditi pesme koje su nepravedno bile zapostavljene. Nazvali smo ga „B strane“ jer na njemu nećete čuti uobičajene hitove Beogradskog sindikata. Pogotovo nam je drago što će se sve ovo dešavati na dokovima Beograda, kao simboličnom mestu okupljanja Sindikata – izjavio je jedan od članova benda Feđa Dimović.

Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mestima ticket.rs-a. Za prvih 300 najvećih i najbržih fanova cena ulaznice biće 2.000 RSD dok će regularna cena nakon toga biti 2.500 RSD i 3.000 RSD.

Gde posle bisa?

A nakon bisa, dok vam se utisci sa koncerta sležu i dok obrađujete ideje i informacije koje ste na koncertu pokupili, kad popijete pivo sa prijateljima razmišljajući o sudbinama malih na kojima se sve lomi, produžite veče. Ako dolazite u Beograd na koncert, ne kvarite doživljaj noćnim vraćanjima. Iskoristite priliku da uživate još malo. Apartmani koje možete iznajmiti preko agencije Belano pružiće vam potrebnu sigurnost i utočište.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.