Prodajni sajam knjiga u Beogradu

децембар 17, 2021

Sajam knjiga će pod sloganom „Knjiga na Sajmu, Sajam u srcu“ ipak biti održan u Beogradu ove godine i to je najlepša vest za sve ljubitelje pisane reči. Iako su mnoge izdavačke kuće i knjižarski lanci tokom oktobra, kada je tradicionalno vreme za održavanje Beogradskog sajma knjiga, obezbedile kompromisne akcije po knjižarama – pravi užitak ozbiljnih čitalaca je izostao. Sajam knjiga nije samo prodaja knjiga. To je posebno mesto integracije pisaca, izdavača i čitalaca, što čini nezamenljivi doživljaj za sve i zato nam je tako teško palo njegovo otkazivanje.

Zato sada ubeležite u svoj kalendar nedelju od 17. do 26. decembra i spremite svoje spiskove knjiga, a više informacija možete pronaći ovde. Praznici mogu da počnu!

Mesto knjige u srpskom društvu

Iako još uvek nije urađeno ozbiljno istraživanje koje će pokazati koliko smi mi kao nacija vezani za knjigu i čitanje, prva pomisao na stanje kulture u zemlji će nas navesti na pomisao da:
1. ne čitamo knjige,
2. ne kupujemo knjige,
3. da deca ne vole lektiru i traže prepričane sadržaje sa interneta.

Još će vas više ubediti u ispravnost ove misli sporadični ulični intervjui u kojima naši sugrađani ne znaju ko je Branislav Nušić ili Stevan Sremac.

Srbija u top 10 po broju izdanja

Međutim, masovne posete na manifestacijama kao što su Sajam ili Noć knjige, pokazuju da ljudi obožavaju skupove na kojima je knjiga u centru pažnje kao i da je poseta manifestacijama jako popularna među mladim svetom. Takođe, Srbija je na 10. mestu u svetu po godišnjem broju izdanja i prevoda, što je impresivno kada imamo u vidu siromaštvo zemlje i njenih građana. Najnoviji svetski bestseleri pojavljuju se u najkraćem roku u našim knjižarama, a izdavačka delatnost, kvalitet prevoda, knjižarstvo, obrazovanje koje se stiče na našim univerzitetima – čine da se Srbija visoko kotira na svetskoj mapi kada je u pitanju objavljivanje knjiga i ozbiljno izdavaštvo.

Učesnici

Učešće na Sajmu knjiga su već najavili najveći izdavači, a vreme trajanja i simbolični iznos ulaznice od 100 dinara učiniće da atmosfera na Sajmu bude uobičajeno festivalska. Pretpostavlja se da zbog epidemiološke situacije ove godine neće biti dečjeg dana na Sajmu, niti pak masovno organizovane posete škola i organizacija, ali promocije, druženja sa piscima, tribine i okrugli stolovi neće izostati ni ove godine.

Oba udruženja izdavača Srbije pozvala su svoje članice da po sopstvenom nahođenju i u skladu sa svojim interesima odluče da li će učestvovati na sajmu. Za sada učešće na sajmu su potvrdile najveće izdavačke kuće sa velikim brojem noviteta i primamljivim akcijskim popustima.

Nova izdanja za idealne novogodišnje poklone

I dok oktobarski sajam knjiga na neki način potvrđuje i populariše Nobelovu nagradu, koja se dodeljuje neki dan ranije, na ovom salonu možemo očekivati knjige koje su obeležile prethodnu godinu i same se preporučile za idealne poklone. Volite da poklanjate knjige?

Evo prilike da prođemo kroz ponudu koju možete očekivati na sajmu.

Laguna

Laguna će se u centralnom delu Hale 2 predstaviti najnovijom produkcijom, hitovima domaće i svetske književnosti i odličnom ponudom naslova za najmlađe. I ovoga puta važiće sjajni popusti za posetioce sajma! Početni popust za Lagunina izdanja iznosiće 15%, ali će se uvećati za dodatnih 10% ukoliko se odlučite za 3–5 knjiga, odnosno za 15% ukoliko birate 6–8 naslova, a ukoliko kupujete 9 ili više knjiga, dodatni popust iznosi 20%!

Iz Lagune preporučuju naslove sa top liste, kao i nezaboravnih klasika, idealnih za zimsko ušuškavanje i čitanje.

Vulkan

Vulkan izdavaštvo je široj javnosti poznat po velikom broju hitova kao i popularnim knjigama iz poprularne psihologije i roditeljstva. Na ovom sajmu će izaći sa novom knjigom Salmana Ruždija, Muharema Bazdulja, Milana St. Protića, a na čast služi ponovno objavljivanje srpskih i jugoslovenskih klasika kao što su Miloš Crnjanski, Rastko Petrović i Miroslav Krleža.

Plato

Ono što može da raduje sve izdavače je što će štandovi na sajmu biti istovetni i jednaki za sve učesnike. Na taj način će se izbeći popularisanje pojedinih izdavača i manji izdavači, koji inače bojkotuju sajam ine žele da učestvuju na njemu, imaće potpuno iste uslove izlaganja. Zato je ove godine i čuveni Plato odlučio da bude učesnik na sajmu i da ponudi svoja pažljivo birana izdanja sa velikim popustima.

Booka

Ova izdavačka kuća je prava poslastica za ljubitelje knjiga koji polažu koliko u kvalitet izdanja i prevoda, toliko i u autentičnu knjižarsku atmosferu koja ne lič na masovne supermarkete. Ako želite nešto provereno dobro za čitanje, a uz to i toplu atmoferu jedne gradske knjižare, Booka je pravo mesto. Na sajmu potražite njihova izdanja koja su angažovana, značajna i u vrhu čitanosti – Milicu Vučković, Lanu Bastašić i Rumenu Bužarovsku (kao predvodnice ženskog pisma u regionu), ali i svetske hitove poput Moje genijalne prijateljice ili kontroverznih pisaca Knausgora i Uelbeka.

Geopoetika

Geopetika je ozbiljan izdavač koji decenijama ima izvanredan urednički i prevodilački tim i sa čijim izdanjima ne možemo da pogrešimo. O Geopoetici govorimo u superlativma jer je to izdavačka kuća koja je našoj javnosti donela Pola Ostera, Džulijana Barnsa, Harukija Murakamija i mnoge druge. Na sajmu knjiga će se predstaviti novim romanom Itana Houka (čuvenog glumca i režisera), a verujemo da javnost željno očekuje novi roman Orhana Pamuka koji će se ovih dana pojaviti u prodaji.

Kreativni centar

Nova godina je praznik kojem se deca najviše raduju. Ako želite paketiće da kompletirate najboljim izdanjima za decu, nećete zaobići štand Kretivnog centra. Veliki broj edukativnih, interaktivnih i klasičnih knjiga za decu svih uzrasta krasi štand ovog izdavača. Potražite knjige iskakalice sa Deda Mrazom i začinite mališanima ove praznike.

Arhipelag

Ne može se govoriti o ozbiljnim izdavačima, a da se ne pomene Arhipelag, izdavačka kuća sa ozbiljnim programom i misijom da prenese najbolja dela svetske književnosti svojim čitaocima. Posetite njihov štand da vidite kako knjiga treba da izgleda da bi bila „cela lepa“. Preporučujemo vam Ljudmilu Ulicku, Čarlsa Simića, Havijera Sijeru i Jelenu Lengold. Uživaćete!

Sajam knjiga je pravo stecište pisane reči koje ne smete propustiti. Datumi su idealni zbog novogodišnjih praznika, a cene simbolične. Ukoliko vam je potreban smeštaj za boravak u Beogradu u to periodu, možete iznajmiti neki od ušuškanih i savršenih Belano apartmana.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.