Beogradski maraton i škole trčanja u Beogradu

фебруар 7, 2023

Beogradski maraton i škole trčanja su povezani jedno s drugim. Beogradski maraton se ove godine održava 23. aprila, što znači da imate puna 3 meseca da posetite škole trčanja kako bi se pripremili. Po mnogim mišljenjima, to je sasvim dovoljno vremena.

Akva viva trka zadovoljstva

Akva viva trka zadovoljstva je trka od 5 kilometara i namenjena je rekreativcima, dok za sve druge trase je potrebna priprema kako biste bezbedno i u predviđenom roku stigli na cilj. Trka je manifestacionog karaktera, bez pobednika i plasmana i poznata je po tome što je izuzetno masovna i što se u njoj mogu videti građani svih uzrasta. Start trke je u 10.15h na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske i trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Trg Slavija – Kralja Milana. Cilj je na Terazijama.

Polumaraton

Polumaraton je zahtevna trka od 21 kilometar i njemu će se priključiti oni koji se neko vreme bave trčanjem. Na sajtu www.trčanje.rs možete pronaći savete za pripremu od nule, ukolko se do sada niste bavili ovim sportom – čime da se hranite, kako da krenete i na koji način da polako podižete svoju kondiciju i dužinu istrčanih ruta.

Za ovu trku pravo učešća imaju svi građani, a deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja. Start trke je u 09.00 č na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske i trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“. Trka ima 7 punkta za osvežavanje.

Maraton

Maraton je deonica od 42 kilometra. Dobio je naziv po čuvenoj bitki iz 490. godine pre nove ere koja se održala u mestu Maraton, na 42 kilometra od Atine. Grčka je izvojevala značajnu pobedu nad Persijancima, pa je prema legendi Atinjanin Fidipid nakon bitke, u jednom dahu, dotrčao do Atine da prenese radosne vesti.

Pravo učešća na maratonu imaju svi građani stariji od 18 godina. Beogradski maraton počinje je u 09.00 č na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske i trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar Nikole Tesle – Karađorđeva – Glavna – Bežanijska – Tošin bunar – Pariske komune – Bulevar Maršala Tolbuhina – Otona Župančića – Narodnih heroja – Bulevar Milutina Milankovića – Tošin bunar – Zemunska – Vojvođanska – Dr. Ivana Ribara – Jurija Gagarina – Dušana Vukasovića – Evropska – Gandijeva – Jurija Gagarina – Omladinskih brigada – Đorđa Stanojevića – Bulevar Crvene armije – Jurija Gagarina – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“.

Prijave za trke su uveliko u toku.

Škole trčanja u Beogradu

Svi kažu da je najteže početi, naročito ako niste do sada to radili i ako nemate skoro nikakvo prethodno iskustvo. Beograd je grad koji ima nekoliko zaista izvanrednih mesta za trčanje, gde možete u pojedinim delovima dana da zateknete i veće grupe trkača: Ada Ciganlija, Dunavski kej, kao i brojne gradske šume i parkovi.

Ukoliko ne volite sami da trčite i potrebna vam je dodatna motivacija, dobra vest je da postoje klubovi i škole trčanja koje će vam obezbediti sve što vam je potrebno – od saveta, motivacije, treninga i društva u trčanju.

Predstavljamo vam škole trčanja koje su najbolje ocenjene.

BRC škola trčanja

Ukoliko ste potpuni početnik u trčanju, bez dana trkačkog staža, ili trčite malo i neredovno, pa vam je potrebna dodatna motivacija i organizovan trening zbog bolje discipline, ovo bi mogla biti prava adresa za vas.

Škola nudi 16-nedeljni program trčanja u kojoj ćete maksimalno uživati i koja će vam promeniti život. Njihov pomoter je Siniša Ubović, glumac i psiholog, poznat i kao učenik čuvene Lujze Hej, ili Hristina Popović, glumica koju poznajemo po ekstremnim izazovima.

Trkački klub Capital Crew Beograd

Njihov slogan „od fotelje do medalje“ možda najbolje opisuje misiju koju imaju pred sobom – da od sedelačkog načina života koji vodimo, postanemo trkači kako nam priroda nalaže. Nova grupa startuje sa treninzima 2.2. što znači da je pravo vreme za vašu promenu.

Prvi cilj je istrčati 5km u cugu. Iako mnogima na početku deluje nedostižno, sa njima ćete ovog proleća učestvovati na svoj prvoj trci, i završiti je sa svojom prvom finišerskom medaljom oko vrata!

Desetka je prava mera! Svaka zdrava odrasla osoba bi trebalo u svakom momentu da bude spremna da istrči 10km lagano, rekretivno, sa uživanjem. Trke na 10km dovoljno su naporne da budu izazov, a ne zahtevaju dug oporavak.

U školi obećavaju – sa samo 3 treninga nedeljno stiže se siguno i na ovaj cilj. Od početnika do polumaratona sve u toku u ove godine.

Trčanje.rs

Sajt za promociju trčanja koji je podrška i mesto sa korisnim informacijama za sve nivoe trkača već godinama takođe nudi i školu trčanja. Postoje već 7 godina i već u 17 gradova u Srbiji dele radost i zadovoljstvo zbog postignutih trkačkih rezultata svojih članova. Njihov prgram je polugodišnji i trenira se na otvorenom.

Trening obuhvata sve pripreme za ovu aktivnost kako bi zadovoljstvo bilo na viokom nivou, a kako bi se izbegle eventualne neprijatnosti i povrede. Kada jednom krenete sa njima, gotovo je nemoguće odustati.

Škola trčanja funkcionalni tening

U letnjem i zimskom semestru obavlja se petomesečni program grupnog trčanja na otvorenom. Program trčanja je namenjen svima koji žele da budu aktivni i tokom zime. Na samom početku se rade testiranja procene trenutne spreme, pa se onda potom pravi lični plan i program.

Toko letnjih meseci, sprovodi se 4 treninga nedeljno. Pored klasičnog treninga trčanja, tu su još i konsultacije, predavanja o ishrani, potrebnoj opremi, važnosti pravilnog disanja, gedžetima za trčanje i drugim korisnim stvarima.

Kome je namenjen ovaj trening? SVIMA, bez obzira na godine, kilograme i kondiciju.

Atletski klubovi Crvena zvezda i Partizan

Za one mlađe koji žele ozbiljno da zakorače u svet atletike, tu su klubovi Crvena zvezda i Partizan koji će vam pružiti utočište i podršku za vaša interesovanja. Kraljica sporta, atletika, spremno dočekuje svoje nove sportiste.

Smeštaj u Beogradu

Beogradski maraton može biti provera vaših dostignuća u pogledu trčanja i mesto vaših novih uspeha. Ako dolazite u Beograd da se dobro provedete i da konačno istrčite zacrtanu trku, sve što će vam biti potrebno nakon toga je prijatan smeštaj u kome ćete se odmoriti i napuniti baterije. Nađite takav smeštaj po vašoj meri na sajtu Belano.rs.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.