34. Beogradski Jazz Festival – No Limits

септембар 27, 2018
beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival biće održan u Domu omladine od 25. do 29. oktobra pod sloganom „Bez granica / No Limits“.

Novo izdanje Beogradskog džez festivala nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa svetske i domaće scene. Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće preko 20 sastava i solista iz celog sveta.

 

Gde: Dom omladine Beograda

Kada: od 25. do 29. oktobra 2018.

Šta: 34. Beogradski džez festival, pod sloganom „BEZ GRANICA“ / „NO LIMITS“.

 

 

„Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala bilo je umetnički najsmelije od njegovog obnavljanja 2005, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. Ove godine ambicija nam je da idemo još dalje, jer je i džez otišao dalje – u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice: predstavljamo vam džez ‘bez granica'“, poručuju iz Doma omladine.

 

Ne čudi veliki broj gostiju koji stižu u Beograd u apartmane i stanove u centru grada. Gosti ovaj put nisu samo turisti i ljubitelji jazz zvuka, već i neverovatan broj vrhunskih umetnika o kojima možete više saznati u daljem tekstu.

 

Šta nas čeka na Jazz festivalu u Beogradu?

 

1. Big Band RTS slavlje

 

Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja uz gosta, američkog veterana  Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike.

U godini proslave sedamdesetog rođendana, Big bend RTS će na festivalu ugostiti Bobija Šua, koji je reputaciju stekao kao prvi trubač u velikim orkestrima slavnih džezera (Tomi Dorsi, Vudi Herman, Badi Rič, Bil Holman, Lui Belson, Tošiko Akijoši/Lu Tabakin, Oliver Nelson, Beni Gudmen, Mejnard Ferguson, Nil Hefti, Don Menca…). Šuova truba čuje se i u filmovima „Briljantin“, „Roki“ i „Mapetovci“, u seriji „Ulice San Franciska“, a cenjen je i kao pedagog – 16 godina je predsedavao nacionalnim trubačkim odsekom u Međunarodnoj asocijaciji džez edukatora (IAJE).

 

 

2. Ben Vendel

 

Saksofonista Ben Vendel (Kanada/SAD) najpoznatiji je po radu sa grupom Kneebody (nominovani za Gremi 2009), a sarađivao je i sa Tigranom Hamasjanom, Lindom Oh i Prinsom, između ostalih. Objavio je tri solo albuma, a na festivalu predstavlja projekat The Seasons, nadahnut istoimenim ciklusom klavirskih komada Čajkovskog. Za svaki mesec u godini snimio je po jedan video sa različitim džezerima, a dvojica od njih, gitarista Gilad Hekselman (prvoplasirani u glasanju kritičara Daunbita među talentima za 2017) i basista Met Bruer su članovi koncertnog Seasons Banda.

 

3. Mediteranske melodije

 

Evropski džez na festivalu čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom.

U 31. godini života pijanista i kompozitor Marko Meskida već ima pedesetak albuma iza sebe, od čega šesnaest pod svojim imenom (solo klavir, različita dua i trija), kao i četiri titule za muzičara godine koje dodeljuje Katalonska džez asocijacija (2011–2013, 2015). Njegova zanimanja udružuju širok spektar žanrova – klasičarski romantizam (Šubert, Šopen) i impresionizam (Trio Ravel), popularnu muziku, mejnstrim džez, avangardu i slobodnu improvizaciju, rok i flamenko. Osim za sopstvene džez projekte, aktivno piše i muziku za pozorište i televiziju.

LAN Trio udružuje tri iskusne ličnosti evropske džez scene. Mario Lažinja (klavir, Portugalija) najpoznatiji je po dugogodišnjem partnerstvu sa Marijom Žoao, Džulijan Argeljes (saksofoni, Velika Britanija) bio je član legendarnog orkestra Loose Tubes, a Helge Andreas Norbaken (udaraljke, Norveška) sarađivao je sa Mari Boin, Jonom Balkeom, Kari Bremnes i Džonom Haselom, između ostalih. Ovaj kolektiv spaja njihove različite emocije – toplinu Lažinjinog pijanizma (koji je i glavni autor), energiju Norbakena, kao i lirizam i engleski romantizam Argeljesa.

 

beogradski jazz festival

 

4. Avangarda

 

Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.
Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija). Po prvi put na festivalu nastupiće ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hilsman.

 

5. Cortex

 

Članovi sastava Cortex čine creme-de-la-creme skandinavskog džeza: Tomas Johanson (truba), Kristofer Ber Alberts (saksofon), Ola Hejer (kontrabas) i Gard Nilsen (bubnjevi) pojavljuju se kao lideri i sajdmeni u postavama Bushman’s Revenge, Paal Nilssen-Love Large Unit, Team Hegdal, SAKA, Zanussi 5, Friends & Neighbors, AKODE, Honest John i The Heat Death. Kvartet obuhvata zajednička interesovanja, sa uporištem u delu Orneta Kolmena, od formacije sa dva duvača i ritmičarima, preko stilskog opredeljenja sa osnovom u bluzu i dekonstrukcijama jezikom fri-džeza.

 

6. The Thing (Švedska/Norveška)

 

Okupljen za projekat posvećen Donu Čeriju 1999. i imenovan po jednoj numeri legendarnog trubača, skandinavski garažni trio The Thing brzo je stekao reputaciju jednog od najvažnijih džez sastava današnjice. Osim autorske muzike, izvode i zapaljive obrade numera širokog opusa, od Alberta Ajlera do The Stooges, i od Stiva Lejsija do Pidžej Harvi, sarađujući i sa raznovrsnim umetnicima (Džo Mekfi, Pet Metini, Nene Čeri…). Sa posvećenim fanovima u rok, noise i džez zajednici, The Thing nastavlja da korača novim, beskompromisnim stazama. Evo ih konačno i na BDžF! 

 

7. Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)

 

Mikloš Lukač je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih cimbalista na svetu, sa jedinstvenim stilom koji predstavlja mešavinu savremene klasike, mađarskog i balkanskog folklora i savremenog džeza. Sarađivao je sa brojnim istaknutim džezerima (Čarls Lojd, Arči Šep, Kris Poter, Leri Grenadir, Erik Harland, Uri Kejn, Čiko Frimen, Herbi Men, Stiv Kolmen…), a dugogodišnji je član i internacionalno najpoznatijeg mađarskog džez sastava, kvarteta Mihalja Dreša. U okviru trija Cimbiózis predstavlja autorsku muziku koja oslikava njegova raznovrsna interesovanja.

 

8. The Necks (Australija) 

 

Kultni australijski trio The Necks odlikuje hemija koju je teško opisati klasičnim terminima. Njihovu muziku čine dugi komadi koji se polako otimaju uz podršku upornog, dubokog gruva: oni počinju koncerte iz tačke, razvijajući lagano splet i konflikt zvukova, hiponotišući saglasjem ničega što čini veliko nešto. Muzika vodi na sanjarenje, komunicirajući u bojama, spajajući krajnosti do ekstaze i opet ih razdvajajući u veliko ništa. Ni avangarda, ni minimalizam, ni ambijentalna muzika, niti džez, muzika sastava The Necks je jedinstven fenomen u današnjem svetu.

 

9. Kompost 3 (Austrija)

 

Kvartet Kompost 3 izrasta na osnovama Majlsovog fank-džeza i evropske psihodelije, otkrivajući originalni put između džeza i roka, slobodne improvizacije, vibrirajućih orgulja i gruv ritma. Sastav je od osnivanja (2009) objavio tri albuma, nekoliko singlova i vinil sa remiksima, a nastupao je i na značajnim festivalima u srednjoevropskim zemljama, stekavši reputaciju jednog od najuzbudljivijih austrijskih bendova mlađe generacije. Nosioci su i dve značajne nagrade, austrijske BAWAG P.S.K Next Generation Jazz Award 2014 i nemačke Bremer Jazzpreis 2014.

Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava, klavirski trio The Necks a iz Izraela basista Omer Avital, jedan od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju.

Izraelski basista i kompozitor Omer Avital sticao je početno iskustvo sa vršnjacima u legendarnom njujorškom klubu Small’s (Bred Meldau, Piter Bernstin, Mark Tarner, Gregori Tardi, Džimi Grin…). Školovanje je nastavio u Izraelu izučavajući klasičnu kompoziciju i tradicionalnu muziku Bliskog istoka i Severne Afrike. Zapažene rezultate postigao je sa kolektivom Third World Love (sa trubačem Avišajem Koenom), a po povratku u SAD ostvario upečatljivu solo karijeru (11 albuma), uspešno kombinujući džez i fank, izraelsku, marokansku i jemensku muziku.

 

 

10. Jazz klavir u punom sjaju

 

Nemačka pijanistkinja Julija Hulsman vraća se na festival posle pet godina sa novim, originalnim projektom u internacionalnom oktetu (klasični klavirski trio sa violinom i čelom, džez trio sa basom i bubnjevima, kao i tri vokala) sastavljenom isključivo od dama, među kojima je naša vokalistkinja Jelena Kuljić i renomirane nemačke ritmičarke, dobitnice ECHO nagrada, basistkinja Eva Kruze i bubnjarka Eva Klese. Julijin opus odlikuje atmosfera tipična za diskografsku kuću ECM, čiji je dugogodišnji ekskluzivac – ambijentalna, misaona i nežna muzika za kasne sate.

11. Vocal Jazz

 

Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD. Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”.

Jun Sun Na rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku CIM u Parizu. Godine 2007 započinje saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakeniusom, što je dovodi do ugovora sa renomiranom nemačkom kućom ACT i meteorskog svetskog uspeha. Na albumima je prate i Lars Lanijelson i Vensan Perani, a na novom izdanju She Moves On čini iznenađujući obrt sa avangardnom američkom ekipe (Džejmi Saft, Bred Džons, Den Rizer, Mark Ribo), izvodeći sjajne obrade bisera Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida, između ostalog.

Koncept neograničenih mogućnosti u nazivu aktuelnog projekta Ingrid i Kristin Džensen najbolje opisuje njihove bogate karijere. Ingrid je svoj rad vezala za njujoršku džez scenu, sarađivala je sa brojnim malim sastavima kao lider ili sajdmen, i blizu dve decenije bila član Maria Schneider Jazz Orchestra. Kristin je rad vezala za Montrealsku scenu, dobitnik je nagrade Oskar Piterson za 2017 i najveći talenat po mišljenju kritičara Daunbita iste godine. Zajednički projekat doneo im je JUNO(Kanadski ekvivalent Gremiju) za najbolji džez album (grupa) prošle godine.

Kurt Eling
 je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilana, Pola Sajmona i Pitera Gejbrijela.
Sa Kube dolazi virtuoz na klaviru Čučo Valdes i njegov Jazz Batá projekat, 40 godina posle gostovanja sa sastavom Irakere.
 Šestostruki laureat nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, pijanista i kompozitor Čučo Valdes je ključna figura u istoriji afro-kuban džeza. Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći i u osnovi muzike sastava Irakere. Na festival se vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je sa Arturom Sandovalom i Pakitom de Riverom opčinio publiku – evociraće uspomene na projekat Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara.

Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu u poslednje dve decenije, globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvećenijih promotera ovog žanra. Koncert koji je održao 2009. godine na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala pamti se kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Na svom trećem gostovanju u Srbiji promoviše aktuelni album The Questions: po starom receptu, i novi program čini vrhunska mešavina džeza, muzike Brodveja i upečatljivih obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

 

12. Elektronika i Jazz

 

Organizatori posebno preporučuju za mlađu publiku Džimija Tenora, inovatora iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison“, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

Džimi Tenor (rođen kao Lasi Lehto) tokom cele karijere je izmicao stilskim kategorizacijama. Njegov prvi sastav Jimi Tenor & His Shamans (1986-1992) bio je inspirisan industrijskim rokom, potom su ga u Engleskoj slavili kao trendi tehno-džezera, zatim se odjednom obreo u pratnji simfoničara, pa vratio svojim korenima – džez-roku, psihodeličnom soulu i afro-fanku. Zbor svega toga, na njegovim koncertima sreću se klaberi i alternativni rokeri, džezeri i fankeri. U Beogradu će ekskluzivno rekonstruisati legendarni klupski hit iz 90-ih, album Intervision.

 

13. Jazz legende

 

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

Trubač Enriko Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i afirmisao veliki broj vanserijskih talenata koje smo imali priliku da čujemo na festivalu prethodnih godina (Đanluka Petrela, Đovani Gvidi, Stefano Bolani). Saksofonista Džo Lovano je laureat brojnih priznanja kritičara Daunbita u raznim kategorijama, vlasnik jednog Gremija i 14 nominacija za istu nagradu. Repertoar čine uglavnom Ravine kompozicije, predstavljajući sjajan predložak za nadigravanje sa kolegom iz SAD, u pratnji Gvidija i američkih ritmičara, Dezrona Daglasa i Džeralda Klivera.

 

 

14. Domaći jazz sastavi na otvaranju i zatvaranju Jazz festivala

 

Sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival. Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima. Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa.

Eklektična muzika sastava Fish in Oil predstavlja organski spoj bluza, svinga, fri-džeza, šansone, fankija, surfa i panka, a delimično je nadahnuta ambijentima Džona Zorna, Marka Riboa i Toma Vejtsa. Dugogodišnji omiljeni sastav beogradskih klubova, danas nastupaju po festivalima širom zemlje, kao i u inostranstvu, promovišući jedno od najambicioznijih ostvarenja u istoriji srpske instrumentalne muzike, dvostruki album 3 ključa. Nastup na otvaranju 34. Beogradskog džez festivala biće promocija njihovog novog, četvrtog albuma, uz ekskluzivnog gosta iz inostranstva.

Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim „šoukejsom“ (showcase), u nameri da domaćoj i inostranoj javnosti izloži aktuelna ostvarenja naših umetnika mlađe i srednje generacije. Nastupiće vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2“,  Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

Irina Karamarković magistrirala je džez pevanje na Univerzitetu muzičkih i dramskih umetnosti u Gracu, a potom i odbranila doktorat iz filozofije na Institutu za džez istraživanje iste institucije. Paralelno je ostvarila upečatljivu izvođačku karijeru: snimila je petnaestak albuma (Sandy Lopicic Orkestar, The Gitarren der Liebe, LA Big Band…), među kojima i jedan pod svojim imenom, Songs from Kosovo, predstavljajući stare narodne pesme u neobičnim, izuzetno modernim aranžmanima. Na festivalu će taj program, uz nove obrade, prvi put izvesti u Srbiji.

 

 

Alt saksofonista i kompozitor Uglješa Novaković školovao se u Gracu, da bi se kao svež diplomac već našao u orkestru Soul Connection Duška Gojkovića. Karijeru je nastavio između Zagreba i Beograda, džeza i pop muzike, aranžiranja za big bendove i snova o sopstvenom sastavu. Debi album Tales from the Past (Metropolis Jazz) sadrži autorske numere u maniru postbapa i sa inspiracijom u muzici Kenija Gereta, Majkla Brekera i Krisa Potera. Njujork na Balkanu je nesumnjiva asocijacija na muziku koju je izložio, potvrđujući veliku snagu novog srpskog džez talasa.

Valjevski basista i kompozitor Uroš Spasojević crpi nadahnuće u ambijentalnoj muzici produkcije ECM. U dosadašnjoj karijeri objavio je četiri albuma, čiju je promociju preuzela, na svoju inicijativu, ugledna američka produkcija AbstractLogix.  Za potrebe novog albuma otputovao je u Norvešku, snimivši ga u duu sa valjevskim pijanistom Bojanom Marjanovićem, u studiju Rainbow Studio ASčuvenog Jana Erika Kongshauga, koji stoji iza najvažnijih albuma kuće ECM. Duo bas gitare i klavira odlikuje osećaj tenzije, kontrasta i komplementarnosti dva instrumenta.

 

GLAVNI PROGRAM

 

ČETVRTAK 25.10.
VELIKA SALA DOB 19h
Fish in Oil, special guest Marc Ribot (Srbija/SAD)
Ben Wendel Seasons Band (SAD)
DOB AMERIKANA 22:30h
Jensen Sisters: Infinitude (Kanada)
LAN Trio (Portugal / Norveška / Velika Britanija)

PETAK 26.10.
VELIKA SALA DOB 19h
Marco Mezquida (Španija)
Omer Avital Qantar (Izrael)
DOB AMERIKANA 22:30h
Miklós Lukács Trió – Cimbiózis (Mađarska)
The Necks (Australija)

SUBOTA 27.10.
VELIKA SALA DOB 19h
Julia Hülsmann Octet (Nemačka)
Big Band RTS feat. Bobby Shew (Srbija/SAD)
DOB AMERIKANA 22:30h
Jimi Tenor & Band (Finska)
Kompost 3 (Austrija)

NEDELJA 28.10.
KOMBANK DVORANA 19h
Youn Sun Nah Quintet (Južna Koreja)
Chucho Valdés Jazz Batá (Kuba)
DOB AMERIKANA 22:30h
Cortex (Norveška)
The Thing (Švedska/Norveška)

PONEDELJAK 29.10.
KOMBANK DVORANA 19h
Kurt Elling Quintet (SAD)
Enrico Rava Quintet feat. Joe Lovano (Italija/SAD)
DOB AMERIKANA 22:30h
Uglješa Novaković Quintet (Srbija)
Uroš Spasojević Project (Srbija)
Irina Karamarković (Srbija)

Pojedinačne ulaznice, kao i kompleti ulaznica za ceo glavni program i dvodnevni program u Kombank dvorani su u prodaji na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane, kao i preko EVENTIM mreže.

 

 

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 34. BDŽF: Erste BankaStaropramenHotel HiltonSOKOJ.

 

http://bjf.rs

https://www.facebook.com/BelgradeJazzFest/

https://twitter.com/BGJazzFest

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste posetili ovaj jedinstveni festival visokog kvaliteta i pravi raj za čula i tražite stanove za dan u Beogradu ili stan u centru grada kako biste proveli vreme sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili se opustite uz dobru muziku, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

stan na dan u beogradu

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.