Beogradska filharmonija na otvorenom – željno iščekivani spektakl

јул 30, 2019
beogradska filharmonija

Koncert na otvorenom Beogradske filharmonije, koji je trebalo da se večeras održi na Ušću, odložen je do daljnjeg zbog najavljenih vremenskih nepogoda i crvenog meteo alarma na koji je upozorio Republički Hidrometeorološki zavod Srbije. To ne znači da sve vreme ne očekujemo željno ovaj događaj. Iako u ovom trenutku ne možemo reći kada, neki od gostiju koji verovatno na jesen budu posetili naš smeštaj u Beogradu i apartmane na Novom Beogradu posebno, uživaće u jednom prelepom spektaklu za celu porodicu, starije i mlađe, nostalgične i entuzijaste, za sve.

Diznijeva fantazija na otvorenom

Izvođenje Diznijeve fantazije pomereno je već dva puta. Iako je sve bilo spremno za izvođenje Diznijeve Fantazije uživo, Filharmonija je odlučila da izuzetno komplikovanu produkciju pomeri za naredni vikend, navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije.

Vremenski uslovi kao prepreka ali ne i konačni kraj

„Da ovo nije koncert na kome se očekuje toliko puno dece, potpuno bih mirno podsetio da je i na Vudstoku padala kiša i nikome nije smetala. Ali ovo je specifičan događaj na koji dolazi puno beba i klinaca, i upravo smo zbog njih doneli ovu odluku, da sačekamo narednu nedelju za Diznijevu Fantaziju“, rekao je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Tako će Filharmonija dočekati desetine hiljade ljudi iz svih krajeva zemlje, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom na tradicionalnom filharmonijskom pikniku na Ušću prvom prilikom uz animirani spektakl svih vremena i čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana. 

Treći koncert na otvorenom Beogradske filharmonije je događaj kome se raduju sve generacije. A za najmlađe je pripremljeno malo takmičenje – pozivaju se klinci da se maskiraju u omiljene Diznijeve junake i da koristeći hešteg #bgf_fantazija postave slike na Instagram. Najkreativnijih 100 mališana biće nagrađeno filharmonijskim izdanjima za decu.

.

Beogradska filharmonija danas

Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija je danas pozicionirana kao najbolјi orkestar u regionu i ansambl koji predstavlјa osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima međunarodnih medija, Beogradska filharmonija je kultni srpski orkestar (Financial Times), jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), orkestar koji gleda samo napred (Washington Post), i ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa (New York Times).

Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatlјivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom dalјem razvoju. Među njima se naročito izdvaja višedecenijsko prijatelјstvo sa Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa Filharmonijom.

Za šefa dirigenta Beogradske filharmonije od sezone 2017/18 imenovan je Gabrijel Felc, a za glavnog gostujućeg dirigenta Danijel Rajskin.

Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, sera Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Vadima Gluzmana, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa, Gzavijea de Mestra i drugih.

Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu itd. Najvažniji internacionalni angažman u novijoj istoriji bila je prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra, koja je obuhvatala nastupe u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans Holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu i u njujorškom Karnegi Holu u oktobru 2014. godine. Od najskorijih međunarodnih uspeha izdvaja se gostovanje u Moskvi, u prestižnoj sali Čajkovski, u septembru 2016. godine, koncertom kojim je otpočela sezona Moskovskog filharmonijskog društva, pod upravom Danijela Rajskina, kao i nastup u Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti u novembru, 2016. godine, koji je predvodio Fabris Bolon.

Jedan od skorijih uspeha koji je Beogradska filharmonija zabeležila je najveći koncert klasične muzike na otvorenom na Balkanu, održan 25. juna 2017. godine, gde je prisustvovalo više od 25.000 ljudi. Koncert je predvodio šef-dirigent Gabrijel Felc, a kao specijalni gost nastupio je čuveni Zubin Mehta.

Kreativni i inovativni programi predstavljaju jedinstveni balans elemenata tradicionalnog i savremenog repertoara. To je i jedna od glavnih karakteristika umetničkog pristupa i odnosa između Beogradske filharmonije i njene publike. Rezultat takvih napora je činjenica da je Beogradska filharmonija prvi orkestar u regionu, ali i šire, sa rasprodatim kartama koje su rasprodate nekoliko meseci pre početka sezone.

Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznat je i podržan od strane Evropske unije. Beogradska filharmonija je pokrenula i regionalnu saradnju tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije, u okviru projekta Pika-točka-tačka.

(izvor: www.bgf.rs)

Beogradska filharmonija se zahvaljuje za sve poruke podrške koje je dobila povodom odlaganja koncerta i poziva brojnu publiku na muzički piknik, ovaj put pod vedrim nebom. Ulazi na koncertnu lokaciju su iz Ulice Ušće i Bulevara Nikole Tesle, kapije se otvaraju tri sata ranije, od 17.30, a 105 muzičara će ispod velikog ekrana svirati čuvene numere klasične muzike koje prate najlepši animirani spektakl svih vremena.

Pratite njihov sajt za nove informacije vezane za održavanje ovog prelepog koncerta!

BELANO Kontakt

Ako volite kulturne manifestacije i interesuje vas tako nešto prilikom vaše posete, potražite smeštaj u centru Beograda, i pronađite upravo neki od popularnih festivala nedaleko od naših Belano apartmana. Ako želite preporuku za to gde da pronađete pomoć tokom vašeg boravka i želite da se dobro provedete tokom nekog važnog događaja ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu i da pronađete smeštaj na Vračaru ili da pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan, nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.