Beograd kao gastro izazov

децембар 12, 2017

Mnoge zemlje se diče gastro ponudom, ali retko koja kao Srbija nudi spoj ekstrema. Autentično i internacionalno, egzotično i tradicionalno, u Srbiji i Beogradu ćete pronaći ponešto za svačiji ukus. Ako pitate goste koji dolaze u Beograd i smeste se na dan ili dva, prvo što žele da iskuse su hrana, rakija i provod. Naravno, pre nego što stignu, vole da obezbede apartman na pouzdanoj lokaciji u Beogradu i sa svim pogodnostima koje postoje kako bi te neprospavane noći što lakše podneli. Ovo je top lista njihovih gastronomskih potreba.

 

1) Tradicionalna srpska kuhinja u Beogradu

Sarme, prebranac, proja, supe, pečenje, a iznad svega malo komplikovana za izgovaranje opcija pljeskavica, ili pak još gori-ćevapčići predstavljaju upravo ono sa čime se počinje. To je neki standard i nema restorana u Beogradu koji u svojoj ponudi ne nudi bar nešto od tradicionalnih jela. Ovde se nalaze i dezerti kao što su knedle, orasnice, sitni kolači ili pite.

rostilj beograd

Posle burnog provoda međutim, svi turisti uveliko znaju da im je zadatak da pronađu pekaru i počaste se nekom od mnogih varijanti pita znane kao burek.

 

2) Beogradski elitni restorani

Naravno, znatiželja za novim ukusima jednako je jaka koliko i interesovanje za vrhunskom hranom. Prelep ambijent, usluga i lokacije, kreativni dekor i prezentacija samo su neki od elemenata koji doprinose tome da ljudi rado testiraju i internacionalne dobro poznate specijalitete.

elitni restorani beograd

Elitni restorani u Beogradu se takmiče u tome da raznim akcijama, muzičkim bendovima i tematskim večerima, prezentacijama vina i sireva ili gostujućim šefovima privuku pažnju kako turista i poslovnog sveta koji često boravi u Beogradu, tako i lokalnih posetilaca koji žele potpun i nezaboravan ugođaj.

 

3) Sladoled i čokolada

Odavno je poznato da su domaći slatkiši najbolji, međutim potražnja je visoka čak i tokom zime za sladoledom visokog kvaliteta. Zahvaljujući lokalima koji neguju italijanske recepture i sveže i kvalitetne sastojke, u ovoj omiljenoj poslastici sada se i van domova i stanova može uživati tokom cele godine.

sitni kolaci beograd

Za kućnu proslavu, iznajmljeni apartman ili lokal, odlične opcije su i fenomenalne torte koje se sada mogu naći u bezbroj stilova i oblika, a popularne su i dalje one sa fondanom, sa glazurom visokog sjaja, ali i mafin torte.

 

4) Rakija, pivo, kafa i dim

Provod u Beogradu se ne računa ako nise probali makar 3-4 vrste rakija. Pored barova koji su se specijalizovali upravo za ovu vrstu pića, rakija je našla svoje mesto i u koktelima, pa svetski nagrađivani recepti privlače turiste kao specijalitet grada. I ponuda apartmana i stanova na dan se postarala da obezbedi domaćinsku dobrodošlicu i flašu rakije. Ipak, nije za svakoga ovo jako piće, pa zato mnogi mlađi turisti radije probaju lokalna kraft piva, proizvedena u manjim količinama i u malim pivarama, ali i već čuvena srpska piva, Jelen, Lav, i druga. Normalno, svi lokali nude i vrhunska internacionalna piva, pa bez problema svako može da odluči i da se drži poznatog Staropramena, Heinekena, Budweiser-a i drugih.

kafa beograd

Ne smemo zaboraviti ni specifikum turske kafe (domaće, kako već ko krsti). Uz ratluk ili bez njega, ova kafa je uvek šok strancima, ali i izazov. Nigde jaču kafu nisu niti će piti, a činjenica da je nama kao voda nekako ih uvek pomalo šokira. Šokira ih i sveprisutnost dima, ali to je posebna tema.

 

5) Dobrodošlica i kompletan gastro ugođaj

Nadaleko je Srbija postala poznata kao zemlja velikih domaćina i ugostitelja. Većina turista, bilo da su se našli u gradu zbog neke konferencije, naučnog skupa, umetničkog dogadjaja, koncerta, festivala, baleta, sporta, utakmice ili privatne posete voli da iskusi osećaj prijateljskog i prisnog. Ovo je nešto što se prilično zagubilo na Zapadu, a u Beogradu se oseća i dalje. To naši gosti primećuju i ovo je upravo jedna od stavki zbog kojih se veoma često iznova i iznova vraćaju. U Beograd, u svoje stanove koji postaju kao dom, u nove uspomene.

belano apartmani stan na dan

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.