BELEF 2018. – Beogradska kultura sa tradicijom

јун 25, 2018
BELEF 2018.

BELEF centar je osnovan jula 2004. kao gradska ustanova koja promoviše i produkuje vaninstitucionalne programe iz kulture. Proistekao iz Beogradskog letnjeg festivala, BELEF centar je koncipiran kao izuzetno mobilna organizacija koja deluje na svim gradskim prostorima i svim oblastima umetnosti i medija. Od manifestacija priprema i realizuje: Beogradski letnji festival, Dane Beograda, obeležavanje jubileja, istorijskih i svih drugih bitnih događaja vezanih za Beograd.

Beogradski letnji festival, kao najznačajniji projekat Centra, je manifestacija koja tokom leta ima za cilj da producira i predstavi vrhunska umetnička ostvarenja iz oblasti pozorišta, muzike, vizuelnih umetnosti i drugih umetničkih disciplina i da na taj način animira Beograđane i njihove goste.

BELEF 2018.

BELEF centar svoje programe ostvaruje u saradnji sa gradskim preduzećima i ustanovama, sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu i kroz direktne kontakte sa umetnicima.

Stanovi na dan u Beogradu vrve od turista tokom leta, u grad dolaze razni izvođači iz sveta, pa su hoteli u Beogradu, smeštajni kapaciteti i restorani u Beogradu puni. Ono što treba uvideti jeste da su svi festivali deo opšte turističke ponude, da pomažu turizam i pune smeštaje u Beogradu, ali da jednostavno često budu povod za nezaboravna druženja, divne uspomene i vreme koje deleumetnici i publika, tokom festivala, ali i oko njega.

 

Svečano otvaranje 27. BELEF festivala

Svečano otvaranje 27. BELEF festivala održano je u petak, 22. juna u Kombank dvorani. Nastupom koji počinje u 20 časova predstavio se GIPAC Summer Music Festival iz NR Kine, a sa njima su nastupitili i solisti Beogradske opere.

Svečanom otvaranju su prethodili performans na platou u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru.

Koncert povodom otvaranja Beogradskog letnjeg festivala 2018. (BELEF) je saradnja između grada Beograda, Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC), kao i Fonda za mlade talente.
Koncert otvaranja, vođen umetničkim direktorom BELEF-a Aleksandrom Ilićem i glavnim dirigentom IPOC-a Džin Fu, prikazuje interdisciplinarnost kroz ples, teatar i orkestarsku muziku. Program orkestra naglašava svoj izrazito međunarodni karakter što je u skladu sa ugledom BELEF-a kao međunarodnog festivala. Repertoar koji je izveo IPOC orkestar obuhvata: „Fantaziju na srpske teme“, ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; „Narodne pesme Somerseta“, engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; „Fanfare za običnog čoveka“, američkog kompozitora Arona Koplanda; „Ples naroda Jao“, kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana kao i „Farandolu“, iz svite „Larlesen“, francuskog kompozitora Žorža Bizea.

BELEF, simbol beogradskog letnjeg umetničkog raja, prikazao je takođe međunarodne renomirane pevače poput srpske primadone Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i pevače koji su takođe ranije sarađivali sa orkestrom IPOC Vanže Žang, Džongtao Li i Marije Jelić.

BELEF logo

Osim solo i duetskih numera sa orkestrom, ceremonija svečanog otvaranja je bila zaokružena zajedničkim nastupom pevača, plesača i orkestra okupljenih oko srpske tradicionalne numere „Tamo daleko“ i „Libiamo“ iz opere „La Traviata“, italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija.

Ovogodišnje 27. izdanje Beogradskog letnjeg festivala publici predstavlja 25 različitih događaja: koncerata klasične i zabavne pop muzike, dramskih predstava, savremene igre, instalacija, izložbi, radionica i diskusija.

Festival je realizovan uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Ambasade Izraela i Austrijskog kulturnog foruma.

 

O Belefu – šta kaže umetničko rukovodstvo?

Dobro došli svi vi koji letnje dane poklanjate Beogradu.

Ne grešite: Beograd vam nudi svoje parkove, igru senku svojih avenija, neočekivana skrovišta svojih romantičnih kutaka, a pre svega BELEF.

Mnoštvo interesantnih zbivanja: predstava, koncerata, izložbi, performansa… upoznavanja i druženja.

Ko zna? Možda će neke belefovske noći pod sjajem zvezda na nebu Beograda, neka usamljena ruka naći nežnog druga.

20 + 7 = srećan broj! Zgoditak na lotou; moćan broj koji je prvi naziv za dane u nedelji –  sedmica; sedam svetskih čuda; sedmo nebo… sedam čula.

Beogradski praznik 27. BELEF je samo radi vas.

Prof. Aleksandar Ilić

Umetnički direktor BELEF-a

Ulaznice za koncerte na BELEFU

 

Prodajna mesta ulaznica:

Turistički informativni centar, Knez Mihailova 56;

Bašta SKC u danima kada ima programa;

Kolarčeva zadužbina – za koncert Svečanog zatvaranja 15.7.

 

 

Kontakt Beogradskog letnjeg festivala

Ilije Garašanina 24, Beograd, Srbija

+381 11 3236530

+381 11 3236530

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.