Amira Medunjanin ponovo u Beogradu 25. oktobar 2019.

август 27, 2019
amira medunjanin

Svetski čuvena pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin vraća se pred beogradsku publiku koncertom 25. oktobra u Sava Centru. Amiri će ovo biti peti nastup u prestižnoj dvorani koju redovno puni poslednjih nekoliko godina.

Kada: 25. oktobar 2019, 20:30

Gde: Velika dvorana Sava centra

Telefon: 011/ 220-60-60

Cena ulaznica: 1500, 1800, 2100 i 2500 dinara

Fasciniranost usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine navela je Amiru da se posveti stvaranju svog jedinstvenog glasa unutar sevdalinke, u nastojanju da njenu izražajnost istraži do kraja. Amira je sevdah odvela tamo gde nikada nije bio ranije, u moderno doba, u susret sa džezom, čak u izlete u psihodeliju. I to se čuje u sevdalinkama i drugim tradicionalima sa naših prostora kao što su „Ah što ćemo lјubav kriti“, „Eleno kerko“, „Pjevat ćemo šta nam srce zna“, „Što te nema“, „Mito bekrijo“, „Moj dilbere“, „Ima dana“ ili čak „Ako znaš bilo što“ Branimira Štulića.

O tome svedoče albumi „Rosa“ , „Amira Live“, „Zumra“ , „Amulette“ , „Silk and Stone“,  „Damar“, „Ascending“, kao i njeni nastupi širom sveta. „Amira Medunjanin je najbolјi predstavnik sevdaha, melanholične i emotivne narodne muzike Bosne”,  piše o Amiri  u  londonskom  Guardianu Robin Denselo.

Biografija Amire Medunjanin

Priča Amire Medunjanin je priča o sudbini i umetnosti koja privlači. Pre nego što je počela da se bavi muzikom, imala je dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu što ju je veoma pogodilo.

U intervjuu za hrvatski magazin Jutarnji kaže:

„Zaista se ne vidim u svečanom odelu i beloj košulji, sa papirima svuda okolo. I godinama sam bila deo toga, i baš kad je stigla ponuda da se iz Sarajeva preselim u kancelariju u Briselu, nešto se prelomilo u meni. I zaista, mogla sam biti tamo do penzije i primati sigurnu platu svakog radnog dana u mesecu i imati radno vreme. I da, zaista bi većina rekla – to je neprocjenjivo.

Možda za nekog drugog. Ali nisam mislila, dala sam otkaz bez previše razmišljanja. Ionako sam osoba “na prvu”. Pored toga, moji najbliži prijatelji, porodica, odavno su mi rekli da nije fer da ne delim svoj glas i emocije sa drugima. Zato sam jedno vreme slobodne dane i odmore zadržala za koncerte. Međutim, u jednom trenutku više nisam mogla tako. I nikada, nikada se nisam požalila – iskrena je Amira.”

Na njenoj listi muzike nalaze se tradicionalne pesme koje su nabijene emocijama. I ne pada joj na pamet da ih prikrije. Ako slučajno zaplače, ona bez oklevanja pusti suzu i tada će je uporediti sa Robertom Smitom iz legendarnog benda The Cure. Obožava pesme koje peva, ali ipak izdvaja one od kojih joj zadrhti telo.

„To je definitivno ‘Emina’, koju smatram malim remek-delom, a druga je ‘Uđite’, život daleko, podsetnik da je sve u životu prolazno i da zaista treba uživati u svakom zalogaju. Skoro uvek sam suzu pustila zbog toga. „

Amira kaže da joj se ne sviđa reč publika. Svi ljudi za nju su raja, a osim toga, u njenom Sarajevu ne postoji reč zvezda, jer ako se nekim slučajem netko “ufura” sam u svoj status, u vrlo kratkom roku uguši se u tom istom statusu.

.

To je ta balkanska skromnost specifična za Sarajlije, za region, ta energija zbog koje nastupi uživo odišu duhom druženja, a ne razmene novca za melodije, nečim višim, kada koncerti nisu puki odlazak na šou, koliko hrana za dušu i srce.

Ona će se okarakterisati kao veoma tvrdoglava osoba koja ponekad ide glavom kroz zid.

U želji da im dokaže da greše, napustila je posao i započela više nego uspešnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike uticala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti.

Detinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla sa roditeljima u Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre. Smatra ga najlepšim gradom na svetu i uživa da posećuje manifestacije kao što su: Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, Xenofoniu, i druge.

Diskografija AMire Medunjanin

 A Secret Gate (2003)

Rosa (2005)

Amira Live (2009)

Zumra (2010)

Amulette (2011)

Silk&Stone (2014, World Village)

Najpopularnija pesma Sudeći prema portalu YouTube i broju pregleda najpopularnija pesma joj je „Ah što ćemo ljubav kriti“.

(izvor: www.biografija.org)

Ulaznice u prodaji od 3. aprila na blagajni Sava Centra i preko www.tickets.rs.

BELANO STANOVI NA DAN Kontakt

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete pomoć tokom vašeg boravka u našim apartmanima u Beogradu, želite da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, pronađete idealan koncert kako bi vam vreme bilo ispunjeno – tu smo za vas.

.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete rešenje u vašoj potrazi za stanom na dan u Beogradu, nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.