Agregati za struju: vrste, karakteristike i namene kućnih i profesionalnih generatora struje

новембар 30, 2022
Agregati za struju vrste, karakteristike i namene kućnih i profesionalnih generatora struje

Mnogo je životnih situacija u kojima vam posedovanje agregata za struju može značajno olakšati funkcionisanje i rad. Recimo, restrikcije struje, kvarovi na električnoj mreži usled kojih snabdevanje električnom energijom biva prekinuto satima ili odlasci na kampovanje u prirodu. Možda imate vikendicu u kojoj nema struje? Agregat rešava vaš problem.

Kada birate tip agregata za vaše potrebe treba da uzmete u obzir mnoge stvari: snagu uređaja koje želite da napajate, različite vrste goriva koje se koriste i snagu samog agragata. U nastavku članka ćete saznati više o najpopularnijim vrstama agregata za struju.

Da li ste se nekada zapitali kako rade agregati za struju? Agregati za struju su uređaji za kućnu ili profesionalnu namenu koji proizvode električnu energiju iz primarne energije – recimo pretvaraju mehaničku energiju u električnu, kako bi je obezbedili za rad svih aparata koji se snabdevaju strujom. Izuzetak su solarni agregati za struju koji koriste fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije.

Benzinski agregati za struju

Benzinski agregat je najčešći tip generatora za struju i odlična je opcija za uređaje i alate koji zahtevaju manje snage. Kada je reč o troškovima, benzinski generatori imaju tendenciju da budu najjeftiniji – recimo, za do 30% su povoljniji od dizel agregata.

Iako je benzin lako dostupan, morate se postarati da ga uvek imate u dovoljnim količinama za rad agregata, u hitnim slučajevima – restrikcijama struje i kvarovima na električnoj mreži. Imajte na umu da je čuvanje benzina u hermetički zatvorenoj posudi je bezbedno samo tri do šest meseci. Ako se doda stabilizator goriva, benzin je siguran za upotrebu do tri godine.

Prednosti benzinskih agregata su povoljna cena, laka dostupnost izvora snabdevanja energijom i tih rad – bešumni agregati za struju su upravo modeli koji rade na benzin.

Ipak, oni imaju i neke nedostatke – visoke emisije, visoku zapaljivost benzina ako se ne skladišti pravilno i mogu se koristiti samo na otvorenom.

Dizel agregati za struju

Dizel agregati dobro rade u teškim uslovima, kao što su niske spoljne temperature. Ovi tipovi generatora struje su izdržljiviji jer niska temperatura sagorevanja dizela manje opterećuje motor. Dizel agregati su štedljiviji od benzinskih, iako zahtevaju veću startnu investiciju, tako da ćete vremenom potrošiti manje novca na dizel uređaj.

Međutim, ovi agregati su teži, a samim tim i manje prenosivi. Takođe, dizel agregati proizvode štetne emisije koje mogu biti toksične ako se udišu.

Prenosti dizel agregata: rade efikasnije od benzinskih modela, materijal koji koriste za rad je povoljan i imaju dug životni vek. Nedostaci – štetne emisije, mogućnost korišćenja samo na otvorenom, cena investicije i značajna količina buke koju proizvode.

Gasni agregati za struju

Gasni agregati za rad koriste prirodni gas, te samim tim proizvode znatno manje emisija od agregata koji za rad koriste benzin i dizel. Gasni agregati su obično najisplativiji i ne zahtevaju nikakvo skladištenje materijala za rad jer se prirodni gas isporučuje domaćinstvima putem gasovoda.

Podešavanje agregata na prirodni gas, kao i održavanje, može biti skupo. Međutim, uz redovno održavanje, veoma su izdržljivi. Pošto se generator oslanja na prirodni gas, ako se napajanje prekine u hitnim slučajevima, on neće raditi.

Prednosti – niska emisija štetnih gasova, čišće gorivo, može se priključiti na postojeći gasovod. Nedostaci gasnog agregata – visoki troškovi održavanja, nemogućnost korišćenja u zatvorenom prostoru i veliki troškovi instalacije i povezivanja.

Solarni agregati za struju

Solarni agregati za svoj rad koriste čistu, obnovljivu energiju sunca i jedini je model agregata koji može bezbedno da radi u zatvorenom prostoru jer nema apsolutno nikakvih emisija. Solarni generatori često zahtevaju malo ili čak nimalo održavanja, ali su skuplji za kupovinu i ređe se pronalaza na našem podneblju.

Solarni agregati imaju manju izlaznu snagu od drugih tipova agregata. Pošto zavise od raspoloživosti sunčeve energije za proizvodnju struje, tokom zimskog perioda ili tokom noći nećete moći da se pouzdate u ovaj uređaj. Ako je potrebno više energije, mogu se dodati dodatni solarni paneli za povećanje izlazne snage. Kod nekih modela solarnih agragata se dodaje baterija, kako bi se povećala izlazna snaga i pouzdanost.

Prednost – nema emisija, može da radi u zatvorenom prostoru i zahteva minimalne količine održavanja. Nedostaci – nije pouzdan u hitnim slučajevima, proizvodi manje struje nego benzinski i dizel agregat, skup je i nije dostupan koliko prethodni modeli.

Traktorski agregati za struju

Traktorski PTO generatori za struju, odnosno agregati na traktorski pogon, opremljeni visoko kvalitetnim agregatima za struju, proizvode struju snage od 15kVA do 90kVA i pravo su rešenje za poljoprivrednike, i sve koji poseduju traktor kao pogonsku mašinu.

Ako ih koristite za uređaje koji poseduju elektronske komponente preporučujemo traktorske generatore sa AVR-om (automatskom regulacijom napona).

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.