Agencije za izdavanje stanova u Beogradu: spisak najboljih

јануар 31, 2020

Agencije za izdavanje stanova pomažu, kada mnogi dođu u situaciju u kojoj im je neophodna pomoć za pronalaženje apartmana u Beogradu, ili ih interesuju apartmani u Beogradu bilo za kratkoročni najam bilo za dugoročno izdavanje. Turiste interesuje smeštaj u Beogradu kako bi obišli znamenitosti i kulturne spomenike, proveli se, a za poslovne ljude koji dolaze u Beograd poslom tu su dnevni najam apartmana, često idealan i za one koji čekaju neki let ili žele da se odmore samo.Uvek je za sve tu opcija tipa prenoćište u Beogradu.

U Beogradu ima oko 200 agencija za izdavanje stanova. Iskusni podstanari čekaju da prođe „sezona“ iznajmljivanja, pa se na ovaj korak odlučuju sami.

Oglasi za iznajmljivanje nekretnina nude širok izbor stanova, bilo da je reč o lokaciji, ceni, načinu grejanja ili specijalnim zahtevima zakupaca. Ovde je doduše uglavnom reč o dugoročnom iznajmljivanju stanova, dok je situacija znatno drugačija kada je reč o izdavanju stanova na dan ili dva.

Procedura za izdavanje stanova

Zakupci koji pronađu objavljen agencijski oglas ne treba da brinu jer agencija za izdavanje stanova od njih neće uzeti proviziju osim što će im kirija možda u startu biti viša za određeni procenat. Agencijski procenat ide na račun stanodavca, koji će uslugu platiti već pri sklapanju ugovora s novim stanarom.

Budući zakupci neretko sami pozovu agenciju sa zahtevom da im oni pronađu stan po odgovarajućim zahtevima. U tom slučaju provizija se plaća isključivo onda kada agencija pronađe odgovarajuću nekretninu i zakupac se opredeli za nju. I u tom slučaju zakupac nije u obavezi da plaća nikakve dodatne troškove.

Depozit za izdavanje stana

Zajedničko za sve stanodavce jeste obavezan depozit. On se plaća isključivo vlasniku stana i najčešće je u visini jedne mesečne kirije. On se vraća zakupcu kada stan otkaže ukoliko u stanu nije došlo do oštećenja ili ga vlasnici stanova zadržavaju umesto kirije za poslednji mesec.

Ugovor o izdavanju stana

Potpisivanje ugovora o zakupu omogućava sigurnost i zakupcu stana i stanodavcu. Ovaj dokument garantuje i dogovorni depozit, čime se obe strane štite od eventualnih neželjenih problema, oštećenja ili prevremenog raskida ugovora od strane stanodavca. Ugovor o zakupu najčešće pripremaju same agencije i on obuhvata popis svog inventara u zatečenom stanju, dužnosti i obaveze zakupca, kao i rok za iseljenje i izmirivanje depozita pre raskida istog. Ovaj ugovor ne mora biti overen u sudu da bi bio validan, već je dovoljno prisustvo dva punoletna svedoka i njihovi potpisi.

Novi zakon o izdavanju stanova

Novim zakonom o stanovanju država dobija bazu stanova koji se izdaju, što će dovesti do masovnije naplate poreza, a nije isključeno ni povećanje kirije. Svaka zgrada imaće svog upravitelja.

Po zakonu on će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan i na kojoj adresi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 260.000 stanova koji se izdaju. Samo u Beogradu ih je oko 75.000. Ukoliko se uzme da je prosečna mesečna kirija 200 evra i da će najmanje 100.000 zgrada u Srbiji imati profesionalnog upravnika, to znači da bi država svakog meseca mogla da profitira četiri miliona evra.

 (izvor: Telegraf)

Izdavanje po sistemu stan na dan

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da je to što se danas popularno naziva „stan na dan“ definisano kao ugostiteljska usluga smeštaja u domaćoj radinosti.

„Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kraći od 30 dana definiše ugostiteljskom uslugom pružanja smeštaja u domaćoj radinosti“, istakao je Knežević.

Za one koji se o zakon ipak ogluše, predviđene su novčane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da postoji jedan segment u ovom poslu koji još radi u sivoj zoni.

„Ja sam potpuno siguran da će svi koji ozbiljno žele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao paušalni porez na godišnjem nivou“, rekao je Seničić.

Knežević objašnjava da iznos poreza koji će se plaćati predstavlja 5 odsto prosečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini pomnožen sa koeficijentom turističkog mesta.

„Ako pričamo o prosečnoj bruto zaradi u prethodnoj godini, recimo da bi porez u ovom trenutku za ovu godinu za izdavaoce koji se nalaze u turističkom mestu prve kategorije, a to su Beograd, Zlatibor, Vrnjačka Banja – iznosio između 3.400 i 3.500 dinara po krevetu. Kada vidite po kojim cenama se tržišno izdaje taj jedan krevet, shvatite da će kroz dva ili tri izdavanja moći da se plati godišnji porez“, objašnjava Knežević.

U lov na one koji rade mimo zakona krenula je i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. U tome će im pomoći i 1.000 mladih inspektora čije se zapošljavanje očekuje u naredne tri godine.

(izvor: Blic)

Zakon o ugostiteljstvu – paušalno oporezivanje za ugostitelje

Vlasnici nekretnina koji se bave izdavanjem, bilo da je reč o stanovima na dan ili krevetima u seoskim domaćinstvima, od 1. jula plaćaće porez. Paušalni porez obračunava se sada na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini u kojoj se porez obračunava, pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta. Trenutno u Srbiji postoje četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju biće najviši. Inače, kako se i očekivalo, paušalni porez nije veliko opterećenje za vlasnike nekretnina koji se bave izdavanjem jer ne zavisi od broja gostiju, a s druge strane, pruža im šansu da legalizuju svoj biznis.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da su od 1. jula najavljene i pojačane kontrole, pa bi vlasnici trebalo da u predviđenom roku prijave svoje objekte.

– U lokalnoj samoupravi mogu da preuzmu dokumenta neophodna za prijavu nekretnina, a posle toga mogu da očekuju poreska rešenja. Time su praktično legalizovali svoje poslovanje – kaže on.

Kada je reč o prednostima koje vlasnicima to donosi, Seničić smatra da je najvažnije to što više neće raditi u sivoj zoni. Ubuduće će, takođe, moći regularno da naplaćuju usluge bez bojazni da će biti kažnjeni.

– Kazne se inače kreću od 150.000 do 350.000 dinara za svakog ko radi neregularno. Inače, time što će legalizovati poslovanje vlasnici nekretnina mogu da nesmetano i bez bojazni oglašavaju svoje nekretnine. Dobro je i to što porez nije veliko opterećenje jer u slučaju da se obračunava po prometu, on bi bio značajno viši. Prema nekim procenama, za stan u Beogradu u kome se izdaju tri kreveta porez bi iznosio oko 16.000 dinara godišnje – objašnjava Seničić i dodaje da je jedina obaveza vlasnika da ubuduće vode evidenciju o gostima koji borave u njihovom smeštaju.

Inače, fizička lica koja se bave pružanjem usluga smeštaja u domaćoj radinosti moći će sama da prijavljuju goste, odnosno više im nije potreban posrednik, čime se štedi i novac i vreme, što je posebno važno za razvoj seoskog turizma.

Stanova koji se turistima izdaju na dan i oglašeni su na domaćim i stranim sajtovima najviše je u Beogradu, ali ovaj posao je postao vrlo primamljiv i vlasnicima nekretnina u Novom Sadu, Nišu i svim drugim gradovima u Srbiji, koji su poslednjih godina turistički atraktivni. U glavnom gradu već ima dosta ovih apartmana, koji su kategorisani, ipak je najviše njih koji posluju u sivoj zoni. U Srbiji se biznis „stan na dan“ za vrlo kratko vreme razvio u ozbiljan posao kojim su počeli da se bave svi koji imaju nekretninu viška. Samo u Beogradu se izdaje na hiljade ovakvih stanova. Prosta računica pokazuje da za izdavanje jednosobnog stana u centru Beograda vlasnici mesečno mogu da zarade od 200 do 300 evra, dok za rentiranje ovog prostora na dan u toku jednog meseca mogu da uzmu i duplo više novca. U poslednjih godinu dana otvoreno je na desetine specijalizovanih sajtova preko kojih se može iznajmiti stan na jedan, pet ili onoliko dana koliko gost zahteva. Mnogi su svoje nekretnine oglasili i preko platformi poput „Bukinga“, ali i „Er bi-en-bi“, privatne kompanije, onlajn servisa, koji je poslednjih nekoliko godina doživeo pravi bum u čitavom svetu. Cene stanova koji se dnevno izdaju u Srbiji zavise, pre svega, od lokacije i opremljenosti, pa se tako u samom centru Beograda mogu rentirati za 50 evra dnevno, a na periferiji oko 25 evra.

(izvor: Paragraf.rs)

Agencije za izdavanje stanova u Beogradu – spisak

Belano nekretnine

office@belano.rs

+381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509

+381 11 36 77 773

Galerija nekretnine – promet nekretnina

Kraljice Marije 7/19

11120 Beograd (Palilula)

011/405-8318, 323-6409

Imovina plus – promet nekretnina

Ilije Garašanina 39/1

11120 Beograd (Palilula)

011/3241-547, 630-5218

Promet nekretnina, prodaja i kupovina stanova, kuća i lokala, kao i izdavanje nekretnina u Beogradu.

Moj kvadrat – promet nekretnina

Profesora Mihaila Đurića 71/II

11120 Beograd (Palilula)

011/334-8871, 334-8836

Agencija za izdavanje stanova, prodaja stanova u Beogradu, kao i svi poslovi vezani za promet nekretnina.

BG nekretnine – promet i izdavanje nekretnina

Đure Jakšića 4/A

11000 Beograd (Stari Grad)

0800/800-888, 011/4300-100

Izrada i ugradnja PVC i aluminijumske stolarije po meri, izrada i ugradnja roletni, komarnika, garažnih vrata, trakastih i rolo zavesa.

City BreakApartments – agencija za izdavanje apartmana

Dobračina 5

11158 Beograd (Stari Grad)

011/3286-122

Agencija Codex – promet nekretnina

Makenzijeva 79

11118 Beograd (Vračar)

011/245-7054

Agencija Vila – promet nekretnina

  1 recenzija

Hadži Melentijeva 23

11118 Beograd (Vračar)

011/2404-998

Albatros nekretnine – promet nekretnina

Džordža Vašingtona 52

11000 Beograd (Stari Grad)

011/322-4797

Alfa Sistem – Agencija za izdavanje nekretnina

  2 recenzije

Lamartinova 3

11118 Beograd (Vračar)

011/242-1425, 344-8445

Apartman nekretnine – promet nekretnina

Hadži Đerina 16

11111 Beograd (Vračar)

011/3441-140

AstraRent – izdavanje stanova

Dušana Vukasovića 53

11077 Beograd (Novi Beograd)

Beostan – agencija za nekretnine

Gandijeva 192

11077 Beograd (Novi Beograd)

011/3178-301

BOP Rent – izdavanje nekretnina

Tošin bunar 272

11070 Beograd (Novi Beograd)

011/357-1509

CostaPropeerties – promet nekretnina

Antifašističke borbe 15

11070 Beograd (Novi Beograd)

011/2138-105

Dipos – izdavanje nekretnina za diplomatsko-konzularna predstavništva

Serdar Jola 17

11040 Beograd (Savski Venac)

011/3600-300

Eurorent – promet nekretnina

Takovska 45

11000 Beograd (Palilula)

011/329-3161, 329-3162

Fox nekretnine – izdavanje nekretnina

Metohijska 11

11050 Beograd (Vračar)

Jevtić I.M.J. nekretnine – izdavanje nekretnina

Bokeljska 7

11118 Beograd (Vračar)

011/4054-325

Kop BNB – izdavanje nekretnina

Jovana Rajića 5/E

11118 Beograd (Vračar)

Mala Sava – iznajmljivanje nekretnina

Omladinskih brigada 65/V

11070 Beograd (Novi Beograd)

011/616-6801

Menadžer nekretnine

Maršala Birjuzova 3-5

11000 Beograd (Stari Grad)

011/328-1922

Nekretnine Nešković – promet nekretnina

Antifašističke borbe 25

11070 Beograd (Novi Beograd)

011/311-9938

New Age InvestmentsCo. – upravljanje nekretninama

Južni bulevar 9

11118 Beograd (Vračar)

Poslovni prostor – izdavanje nekretnina

Bulevar oslobođenja 34/B

11306 Beograd (Grocka)

Rent Real Estate – izdavanje nekretnina

Koste Glavinića 2

11040 Beograd (Savski Venac)

Rentastan – izdavanje nekretnina

Bulevar Mihajla Pupina 10/I

11070 Beograd (Novi Beograd)

011/311-3783

SpaceNation – izdavanje nekretnina

Tošin bunar 272

11070 Beograd (Novi Beograd)

Vila S nekretnine – promet nekretnina

27. marta 3

11120 Beograd (Palilula)

011/3236-994

WestProperties – izdavanje nekretnina

Baba Višnjina 38

11111 Beograd (Vračar)

011/3243-274, 3243-275

Zona Rent – izdavanje nekretnina

Maršala Birjuzova 26

11000 Beograd (Stari Grad)

BELANO Kontakt

Ako tražite smeštaj u Beogradu, želite da iznajmite stan na dan ili dva, bilo poslom ili samostalno, tu smo za vas.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u luksuznim stanovima u Beogradu, pronađete svoje nove poslovne partnere, unapredite svoj biznis, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.