Kineski restorani u Beogradu – zanimljivost tradicionalnog na srpski način
Beograd je grad poznat po tome što nudi raznovrsnost i bogat izbor kako po kulturnim, tako i po gastronomskim kriterijumima. Možda je trebalo malo vremena da se naviknemo, da se prilagode odnosi ponude i potražnje, ali odavno je pored tradicionalne kuhinje i srpskih specijaliteta omiljena destinacija za dobru hranu postao niz kineskih restorana u Beogradu.
Pre nego što vam predstavimo najbolja mesta u Beogradu gde možete iskusiti jela kineske kuhinje, upoznajmo se sa onim što je čini toliko posebnom.
Šta je zapravo kineska hrana?
Kineska hrana je poznata širom sveta, ali možda ćete biti šokirani iznenađujućim rasponom i raznovrsnošću sastojaka na koje ćete naići ukoliko jedete samo u kineskim restoranima van Kine. Kineska kuhinja nudi bezbrojna ukusna i fantastična jela. I ljudi iz različitih regiona imaju različite tipove kuhinje, koje mogu biti blage, slatke, slane, začinjene ili kisele. Lako se prilagođava podneblju i time lako stiče pristalice i postaje omiljeno mesto kako za porodična okupljanja tako i za zdraviji vid brze hrane.
14 zanimljivosti o kineskim jelima
1. Najveća raznolikost ukusa u svetu – nije sve isto!
Jeste li znali da kineska hrana ima 5 ključnih ukusa koji moraju biti uravnoteženi prema tradicionalnoj kineskoj medicini? To su slatko, kiselo, slano, gorko i začinjeno.
Arome se znatno razlikuju po celoj Kini. Na primer, Sečuan kuhinja je poznata po omamljujućoj pikantnosti, kuhinja u Hong Kongu je slatka ili slana, severna kuhinja je slanija, a kuhinja juga potencira kiselo.
2. Podela kineske hrane po principu sever / jug i pšenica / pirinač
Hladniji, sušniji sever favorizuje proizvodnju pšenice, tako da ljudi severne Kine više jedu knedle, pšenične rezance, parene knedle i pretežno punjena peciva.
Na jugu pak, Kinezi pojedu činiju pirinča ili pirinčanih nudli sa gotovo svakim obrokom (kao i daleko većim brojem sorti voća i povrća), a samo povremeno jedu pšenicu.
3. Kinezi jedu skoro sve što se kreće!
Stranci su često šokirani svim onim što Kinezi jedu. Mnoga kineska jela bude u strancima osećaj čudjenja ili mučnine čak, kao što su recimo pseći hotpot, insekti, škorpioni, zmije, pacovi, uši, glave, stopala, srca, pluća, jetra, bubrezi, creva i kuvana krv.
4. Ogromne količine povrća
Kinezi jedu više voća i povrća nego što se uvarijaciji kroz njihovu kuhinju to radi na Zapadu – čak dvostruko više dijetetskih vlakana. Ovo dovodi do zdravijih creva i boljeg opšteg zdravlja!
5. Neverovatan broj sorti povrća
Izuzetno veliki broj sorti i opcija kineske kuhinje nije ograničen samo na kinesko ,,meso“. Za mnoge od kineskih vrsta povrća i voća nećete na Zapadu ni viđati niti za njih možda i čuti, poput pomeloa, gorkog krastavca, izuzetno dugačkih vrsti jama, pečurki kao i desetine biljaka sličnih korovu čija imena se ne mogu ni prevesti.
6. Mora da je sveže u Kini – konzervirana / zamrznuta hrana ne nikako
Takozvane Mokre pijace (u kojima se prodaju žive / sveže ubijene životinje i sveže ubrane namirnice) u Kini bujaju- skoro ih je po jedna po gradskom bloku. Mnogi Kinezi idu tamo svaki dan. Zamrzivači i frižideri se koriste takođe, ali sveže povrće je i dalje imperativno. Kinezi prezru sve konzervirano.
Takođe, prema kineskoj medicini, tokom sezone treba jesti hranu te sezone kako bi se izborili protiv jina (hladnog vremena) i janga (toplog vremena), suvoće ili vlage. Na primer. ogromne bele rotkvice (sa visokim jangom) su veoma popularne u zimskom periodu.
7. Kinezi jedu čak i kosti
Kinezi ne vole da traće bilo šta, tako da se cele životinje često služe u kineskim restoranima i iskoriste. Na primer. riba nije obrađena, samo gutirana, sa glavom i kostima netaknutim. Ponekad su kosti su dovoljno meke da se sažvaću.
8. Svaki je veličine zalogaja prilagođeno za jedenje štapićima
Kinezi ne jedu noževima i viljuškama, tradicionalno, što se smatra nasilnim ili varvarskim, već sa štapićima. Pošto ovi štapići zapravo ništa ne seckaju, sva hrana je veoma mekana ili iseckana u delove veličine zalogaja pre kuvanja.
9. Kina koristi 45 milijardi parova štapića godišnje
To je čak i zanemarljiv prosek od 2 ili 3 para mesečno zbog približavanja cifri od 1,4 milijarde stanovnika. Vlada je nametnula porez za jednokratnu upotrebu štapića kako bi smanjila njihovu upotrebu.
Većina štapića za jednokratnu upotrebu su napravljeni od mekog drveta ili bambusa, tako da je to oko 50.000 tona! Zamislite kamione štapića postavljenih u dužini od preko 40 km.
10. Ista stvar može biti kuvana na desetine načina
Postoji mnogo načina za kuvanje kineske hrane. Na primer, riba može biti parena, kuvana, brzo pržena, promešana pržena, duboko pržena, pečena, sotirana, marinirana u salamuri, ukiseljena u sokovima, soja ili slatko-kiselom sosu.
11. Dekoracija hrane može delovati i smešno
Kineski kuvari, posebno stručnjaci Jiangsu kuhinje, prelaze na prezentaciju. Veruju da je ,,prvi zalogaj sa očima“. Jela se poslužuju u preciznim obrascima ili u živopisnim oblicima, ukrašena povrćem izrezbarenim rezbarijama i ukrasnim biljem.
12. Hrana je zbog sujeverja simbolična
Kinezi pripisuju određena značenja određenim vrstama hrane zasnovanim na oblicima, bojama, izgovorima i legendama. Suverenost i tradicija diktiraju određenu hranu koja se služi tokom određenih festivala / događaja kako bi se prizvao blagoslov.
Na primer, knedle u obliku kalupa znače bogatstvo za Novu godinu, a okrugli meseci predstavljaju ponovno druženje porodice tokom sredine jeseni.
13. Jela se dele na ravne časti
U tradicionalnim kineskim jelima posuđe se deli komunalno. Jela se poslužuju usred stola, a ljudi sede oko njih.
U kineskim restoranima, naročito za stolovima od po 10 ili 12 mesta, obično postoji okrugi pokretni stalak kako bi se omogućilo lako deljenje među gostima.
14. Gost se nalazi na čelu
Počasni gost najčešće sedi najdalje od vrata tako što riba, piletina, patkom i sve ,,glave” pokazuju u njegovom pravcu.
Najbolji kineski restorani u Beogradu
Sve gore navedeno možda nećete moći da nađete na Zapadu i u restoranima prilagođenim lokalnim ukusima pa ni kod nas. Adaptibilnost kineske kuhinje je upravo ono što svi vole, uključujući i posetioce glavnog grada koji tokom proputovanja manje kuvaju u svojim apartmanima u centru ili beogradskim smeštajima širom grada, već vole da probaju i okuse našu verziju ovih specijaliteta.
Ono što je primetno jeste da ima sve više orijentalnih restorana, indijskih restorana u Beogradu, japanske kuhinje i suši restorana, pa čak i poneki vijetnamski i indonežanski. Kineski restorani su zbog praktičnosti više orijentisani ka brzoj hrani i isporuci, pa je njihov broj mnogo veći. Tu su i Dva štapića, Black and White, Mr Wok i drugi. Ipak, element mirnog obroka i deljenja ne treba biti zaboravljen, pa ma koja kuhinja da je u pitanju. Kao što smo videli, ovo posebno važi upravo za ovu-kinesku.
U Beogradu možete da proverite kakvi su sledeći kineski restorani širom grada:
1) Kineski restorani Makao
1.PERE VELIMIROVIĆA 7
tel: 268 27 77
mob: 065/266 44 83
2. STARINE NOVAKA 7a. PALILULA
tel: 323 66 31 mob: 065/323 66 31
3. MAKAO I ŽUTO MORE
Prve pruge 8, Zemun
+381 11 31 929 31 fax: 31 929 31 mob: 069/3192 931
www.makao-bg.com
2) Kineski restoran Peking
Vuka Karadžica 2, 11000 Beograd
+381 11 2 181 931
kontaktpeking@gmail.com
3) Kineski restoran Lee
Kineski restoran Beograd „Lee“ se nalazi na adresi Dimitrija Tucovića 1, Beograd 11000
+381 11 3440154
Prijatno!