51. Međunarodni filmski festival – FEST u Beogradu

фебруар 3, 2023

Međunarodni filmski festival – FEST svi ljubitelji filmske umetnosti imaće priliku da ove godine prate od 24. februara do 5. marta 2023. godine u Beogradu. Ove informacije potvrdili su Tanjugu u Centru beogradskih festivala (Cebef). Festival će se održati i ovoga puta uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i Ministartsva kulture. Fest će se održavati na sledećim lokacijama: Kombank dvorana, Dom omladine Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Bioskop Fontana i Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev.

Evo još jedne prilike da krajem februara, ljubitelji filmske umetnosti uporede dostignuća nagrađena američkom nagradom kritike, Oskarom, sa evropskom produkcijom i filmovima koji su sa jakim autorskim potpisom.

Prestižna filmska nagrada „Beogradski pobednik“

Kao i svake godine, na FESTU se dodeljuje nagrada „Beogradski pobednik“ (ne treba je mešati sa istoimenom književnom nagradom). Ove godine prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 51. FEST-u, biće dodeljena reditelju Lordanu Zafranoviću i svetskom a našem producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani.

Filmska Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljena je 2014. godine. Predlog je dao Jugoslav Pantelić, prvi umetnički direktor festivala i tada je svojim izborima ta nagrada relevantno ukazivala na doprinose u srpskoj kinematografiji. Prvu nagradu pod ovim nazivom dobila je Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje dodeljeno je mnogim poznatim umetnicima i stvaraocima iz sveta kinematografije: Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, Džonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.

Ko su ovogodišnji laureati „Beogradskog pobednika“ Lordan Zafranović i Dobrivoje Tanasijević – Den Tana?

Lordan Zafranović je jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obeležio 60 godina karijere. Znamo ga po kultnim igranim i dokumentarnim ostvarenjima među kojima se izdvajaju „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Večernja zvona“, „Testament” i drugi, a u toku je i snimanje njegovog novog filma „Zlatni rez 42 – djeca Kozare“. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za stvaralaštvo.

Filmski producent, Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, autor je filmova „Kičma“ Vlatka Gilića, „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića (filmu koji je osvojio mnogobrojne nagrade među kojima i nagradu za žensku ulogu na filmskom festivalu u Kanu koja je dodeljena Mileni Dravić), kao i filmu „Suton“ koji je takođe režirao Goran Paskaljević, i koji je poznat po tome što u njemu igra jedini srpski oskarovac Karl Malden. Den Tana dao je i aktivno učestvovao u stvaranju Legata posvećenom Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci.

Istorijat festivala

Prvi Međunarodni filmski festival, sa podnaslovom “Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma “Meš“ Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Koliko je FEST od samog početka bio značajan, govori činjenica da su se na njemu prilično spektakularno, našli: ”Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, ”Meš” Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića. Iako mnogi, iz nostalgije ali i s pravom, smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim, istina je da smo i u narednim godinama na FEST-u gledali filmove koji će ostati zabeleženi u istoriji svetske kinematografije.

Gosti festivala

Prosto je neverovatna lista gostiju koji su posetili Beograd uoči festivala (sve najznačajnija imena filma): Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula, autori Rafelson, Šlendorf, Rasel. Lista je veoma impresivna, časna i duga.

Ono što ga je krasilo svih proteklih godina jeste činjenica da je bio širom otvoren za sve kinematografije sveta, i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Kolika je važnost FEST-a ogleda se i u činjenici da je beogradska publika – sa filmovima nekih od najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel, Vim Venders, Kišlovski, Hercog… imala priliku da se po prvi put sretne upravo na FEST-u.

Prateći program

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv “prateći”. Tokom festivala i njegovim povodom objavljene su mnogobrojne publikacije, otvorene izložbe, održani relevantni simpozijumi.

Koliko beogradska publika zna da vrednuje postojanje ovako značajnog filmskog podatka, govore i podaci o posećenosti. FEST je do sada imao oko 4 miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku, srpsku a često i regionalnu premijeru.

Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Takmičarski festival

Godine 2015, FEST postaje takmičarski festival sa nekoliko takmičarski selekcija: Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija, program Srpski film – nacionalna selekcija, program Granice – subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.Za sada još uvek nije poznat takmičarski i revijalni program festivala. Nagrađena ostvarenje na FEST-u imala su potom i odličnu prođu u bioskopskim salama širom Srbije, što govori u prilog kvalitetu ove masovne manifestacije.

Šta možemo očekivati na ovogodišnjem festu?

Dobre stvari ne treba menjati, pa će se tako, kao i prethodnih godina, na FEST-u prikazati filmovi koji su obeležili proteklu sezonu, ali i oni koji će tokom naredne biti učesnici uglednih festivala i koji će imati dug i uspešan bioskopski život. Zvaničan program još uvek nije poznat (biće objavljen ovih dana).

Ova kulturna manifestacija za sve ljubitelje filma je neizostavna. A ukoliko i vi ne propuštate dešavanja iz sveta filma i želite da budete u toku sa najnovijim ostvarenjima i tendencijama u savremenoj kinematografiji, dođite u Beograd. Apartmani Belano će vam ponuditi najbolji mogući smeštaj koji će upotpuniti vaš doživljaj glavnog grada.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.