50. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava 2019. u Beogradu

август 30, 2019
sajam obrazovanja 2019

KADA: 23 – 27. oktobar 2019.

GDE: Hala 2B i Hala 3A Beogradski sajam

„Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ slogan je Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava. Pored promovisanja učenja kao doživotnog procesa i ukazivanja na značaj školovanja i usavršavanja, izlagački program obuhvata sve što je potrebno za opremanje i rad vaspitno-obrazovanih ustanova – od predškolskih do institucija visokog obrazovanja.

Bavi se svim segmentima prosvetnog sistema: formalnim i neformalnim obrazovanjem, doživotnim učenjem, transferom znanja, inkluzivnim obrazovanjem, negovanjem talenata, međunarodnom saradnjom. Najveći kvalitet znanja je što nema privilegovanih, na znanje svi imaju pravo. Uvek se može sticati, ali ga niko, nikakvim sredstvima, nikome ne može oduzeti.

Izlagačka ponuda je veoma raznolika i sveobuhvatna – od školskog nameštaja i nastavnih sredstava, do školskog pribora i potrošnog materijala. Namenjen je obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, vlasnicima knjižara, učenicima, studentima ali i širokoj publici.

.

Šta zapravo obuhvata briga o obrazovanju i šta vas čeka na Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava u Beogradu?

Briga o obrazovanju pre svega podrazumeva razvoj dece u adekvatnim i prilagođenim prostorima, uz adekvatne nastavne materijale i program koji je prilagođen psiho-socijalnom stupnju razvoja dece. Takođe, sredina u kojoj deca stiču obrazovanje mora da podrazumeva i njihovo zdravlje i bezbednost. Svaki roditelj, bez kraja tome, želi svom detetu ono najbolje, a to znači da su zdrava.

Nismo svesni toga koliko je ovo važno, jer i za decu kao i za odrasle često uzimamo zdravlje zdravo za gotovo. Do trenutka kada ga nestane. Ono o čemu se mora paziti jeste i to da je zdravlje deteta vezano i za uslove u kojima se razvija, a to podrazumeva ne samo toplinu doma, stana u Beogradu, Nišu, ili nekom drugom mestu u Srbiji, Evropi ili na svetu, već i osećaj sigurnosti i napretka u obrazovnoj okolini- najboljim vrtićima u Beogradu, javnim ili privatnim školama u Beogradu ili već gradu ili mestu u kom se dete nalazi-jednako.

Ovo se ne odnosi samo na fizičko zdravlje i bezbednost, kako u kući, stanu, tako i u vrtiću, školi, tako da ne čudi to što je jedan od akcenata ovogodišnjeg sajma i na psiho-socijalnim aspektima razvoja dece. Tu je i ishrana kao poseban aspekt brige o deci, tako da će posetioci Sajma moći da se upoznaju sa brojnim proizvodima i prisustvuju predavanjima upravo iz ove oblasti.

Ovo se ne neguje dakle samo kod kuće, već i u okviru obrazovnog sistema. Sve je veća važnost i značaj neformalnog obrazovanja, kao i dodatnih aktivnosti, pa su tu razne škole sporta, jezika, i drugo.

.

Najveći kvalitet znanja je što nema privilegovanih, na znanje svi imaju pravo. Uvek se može sticati, ali ga niko, nikakvim sredstvima, nikome ne može oduzeti.

Izlagačka ponuda je veoma raznolika i sveobuhvatna – od školskog nameštaja i nastavnih sredstava, do školskog pribora i potrošnog materijala. Namenjen je obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavnicima ministarstava i lokalnih samouprava koje se bave obrazovanjem, vlasnicima knjižara, učenicima, studentima, ali i širokoj publici.

Obrazovanje – kolektivna odgovornost

U okviru pratećeg programa izlagači će se podrobnije baviti različitim temama vezanim za obrazovanje i edukaciju, a aktivni učesnici Sajma biće i različite učeničke i studentske organizacije. Ministar je naglasio da je ove godine akcenat stavljen na dualno obrazovanje, jer ono predstavlja pripremu dece i omladine za zapošljavanje.

Organizovanjem ovih manifestacija Beogradski sajam, kao društveno odgovorna kompanija, promoviše znanje i stvaralaštvo i pruža svoj doprinos razvoju kulture i obrazovanja. Izlagači će na Sajmu mladim ljudima predočiti kako da izaberu odgovarajući fakultet, predstaviće sličnosti i razlike između stranih i domaćih, privatnih i državnih fakulteta. Ponudiće podrobne informacije o stipendijama, master studijama, usklađivanju školovanja sa zahtevima svetskog tržišta, inoviranju nastavnih sredstava i njihovom uticaju na koncepte obrazovanja.

Obrazovanje u Srbiji

Obrazovanje u Srbiji se odvija pod nadzorom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Datira još iz 12. veka, a danas se deli na predškolsko (vrtić), osnovno (osnovna škola), srednje (srednja škola) i visoko obrazovanje (fakulteti univerziteta i akademija umetnosti). Pre primene Bolonjske deklaracije (do 2006), postojalo je i postdiplomsko obrazovanje, trenutno u sklopu drugog i trećeg nivoa visokog obrazovanja.

Školstvo u Srbiji datira od 17. veka, a počinje osnivanjem škola pri katoličkim manastirima u Titelu i Baču u današnjoj Vojvodini, koja je tad bila deo Ugarske, i kod privatnih učitelja, kod kojih je nastava bila na srpskom i grčkom jeziku. Međutim, obrazovanje datira još od ranije, od 12. veka, pri manastirima koje je, između ostalih, pokrenuo Sveti Sava. Posle pada srpske srednjovekovne države i velikih seoba Srba u Austriju, Srbi su se našli pod pritiskom katoličke crkve. U cilju odbrane od pokatoličavanja zatražena je pomoć od Rusije iz koje će doći učitelji Maksim Suvorov (otvorio Slavjansku školu) i posle njega Emanuel Kozačinski (koji će otvoriti Latinsku školu).

U Beogradu je između 1718. i 1739. postojala Mala srpska škola. Avram Mrazović je 1. maja 1778. u Somboru osnovao srpsku osnovnu školu „Normu“, koja je najstarija ustanova za obrazovanje učitelja za slovensko stanovništvo na jugu Evrope. Karlovački mitropolit Stevan Stratimirović je 1791. u Sremskim Karlovcima osnovao Karlovačku gimnaziju. Tokom Prvog srpskog ustanka, u Beogradu je 1808. osnovana Velika škola zaslugom Ivana Jugovića i Dositeja Obradovića. U Kragujevcu je oktobra 1838. osnovan Liceum Knjažestva serbskog, prva viša škola u Srbiji. On je 1841. premešten u Beograd. Licej je postojao do 1863. kada prerasta u Veliku školu, koja je imala tri fakulteta: Filozofski, Tehnički i Pravni.

Beogradski univerzitet je osnovan 1905. Posle Drugog svetskog rata iz Beogradskog univerziteta su se izdvojili Univerzitet u Novom Sadu (1960), Nišu (1965), Prištini (1970), Podgorici (1974) i Kragujevcu (1976).

Stepen stručne spreme

Sem same stručne spreme, koja je pokazivala određenu sposobnost za rad i znanje, postojao je i stepen stručne spreme:

I stepen — niži razredi osnovne škole (4 godine za stepen; 4 godine ukupno)[a]

II stepen — viši razredi osnovne škole (4 godine za stepen; 8 godina ukupno)

III stepen — trogodišnja zanatska škola (3 godine za stepen; 11 godina ukupno)

IV stepen — četvorogodišnja stručna škola (4 godine za stepen; 12 godina ukupno)

V stepen — četvorogodišnja zanatska škola (4 godine za stepen; 12 godina ukupno)

VI-1 stepen — dvogodišnja viša škola (2-3 godine za stepen; 14 godina ukupno)

VI-2 stepen — trogodišnje strukovne studije (3 godine za stepen; 15 godina ukupno)

VI-2 stepen — trogodišnje akademske studije (3 godine za stepen; 15 godina ukupno)

VII-1 stepen — četvorogodišnje osnovne studije (4 godine za stepen; 16 godina ukupno)

VII-1 stepen — šestogodišnje osnovne studije medicine ili veterine (6 godina za stepen; 18 godina ukupno)

VII-2 stepen — petogodišnje ili četvorogodišnje osnovne studije + jednogodišnje specijalističke studije (pre 2005. god.) (5 ili 6 godina za stepen; 17 ili 18 godina ukupno)

VII-2 stepen — magistratura (magistar nauka, MR) (2 godine za stepen; 19 godina ukupno)

VIII stepen — doktorat (doktor nauka, DR) (1 godina za stepen; 20 godina ukupno)

Privatne škole u Srbiji

Na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonima o obrazovanju, deluje oko šezdeset privatnih škola, od čega je petnaest osnovnih. Pohađa ih nekoliko hiljada đaka. Za razliku od državnih škola sa minimumom od petnaestoro dece, u privatnima odeljenja imaju i po osmoro, duplo manje. Đaci u njih putuju školskim minibusom, knjige i pribor čuvaju u školi, imaju veći broj sekcija i vannastavnih aktivnosti i duže ostaju u školi, jer sem časova imaju i više pauza za obroke i izradu domaćih zadataka. Svedočanstva i diplome koje učenici dobijaju akreditovani su od relevantnog ministarstva.

Uslovi rada su isti kao i za državne škole, s tim što osnivač, da bi dobio potvrdno rešenje, mora da napiše elaborat i pošalje ga uz bankarsku garanciju po ciklusu školovanja. Privatne škole, kao i državne, moraju imati nastavni plan i program, biblioteku, fiskulturnu salu, kuhinju, prostoriju za ručavanje i dvorište dovoljno prostorno i opremljeno za svu decu. Kao mane ovakvih škola navodi se visoka cena (4000 do 9500 evra godišnje), izolovanost đaka od ostatka generacije i „školovanje pod staklenim zvonom“. Prva privatna osnovna škola počela je sa radom školske 2005/06. godine.

Neke od privatnih visokoškolskih institucija u Srbiji jesu Megatrend, Singidunum, Alfa, Metropolitan, Union.

 (Wikipedia)

.

KORISNE INFORMACIJE:

HALE

Hale 2B i 3A

ORGANIZATOR

BEOGRADSKI SAJAM

Danijela Aleksić

organizator manifestacije

tel: 011/2655-517

Vesna Dimitrijević

administrator projekta

tel: 011/2655-617

e-mail: obrazovanje@sajam.rs

BELANO APARTMANI BEOGRAD: Kontakt

A ako dolazite u Srbiju kako biste posetitli ovu manifestaciju i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete najbolji i jeftin smeštaj u Beogradu ili pronađete sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete savršeni filmski klasik ili otkrijete novi način uživanja u ovoj umetnosti, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd.

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.