50. Radost Evrope 2019. u Beogradu – Put u središte sreće

октобар 5, 2019
radost evrope 2019 u beogradu

Radost Evrope se ove godine održava pedeseti put, a povodom jubileja otvorena je izložba fotografija Branka Jovanovića „Radost – Igra – Prijateljstvo“.

Od februara do decembra 2019. godine Dečji kulturni centar Beograd organizovaće niz programskih aktivnosti kojima će se obeležiti jubilej (izložbe, murali, stručni skupovi i debate, literarni konkursi, radionice i sl.), dok će se centralni događaj manifestacije Radost Evrope održati tradicionalno od 2. do 5. oktobra u Beogradu.

U junu 2019, po odabranim dečjim radovima sa Likovnog konkursa „Radost Evrope“ biće izvedeni murali na četiri škole. Predviđeno je da se prilikom promocije u septembru napravi specijalni događaj na kom će biti izveden performans i atraktivan muzičko-scenski program.

.

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

50. Radost Evrope: Put u središte sreće

Međunarodna manifestacija dece Evrope Radost Evrope ovaj put nosi slogan „Put u središte sreće”.

Slogan manifestacije 50. Međunarodnog susreta dece Evrope je modifikacija naslova avanturističke knjige Žil Verna. Ovaj slogan osmišljen je namenski, budući da se tokom 2019. godine pravi osvrt na prethodnih pedeset godina, kada je Donka Špiček uz podršku svojih saradnika i gradske uprave zacrtala trasu i započela putovanje u samo srce sreće i radosti igre, druženja, stvaranja i prijateljstva.

Istovremeno, kako su jubileji prekretnice, uslediće postavljanje temelja za narednih pedeset godina, kako bi avantura zvana Radost Evrope uvek sigurno putovala do svoje suštine. U tom smislu za Radost Evrope dete ostaje uvek u fokusu, dete je akter društvenog i kulturnog života, baviće se afirmacijom dečjeg stvaralaštva, a boravak dece u porodicama i međunarodno prijateljstvo najmlađih ostaje njena trajna karakteristika. 

Ivana Tabori Obradović, urednica manifestacije, dalje navodi da je kao svojevrsni rasadnik prijateljstva, jedna od manifestacija za decu sa najdužom tradicijom u Evropi, Radost Evrope uspevala da uvek iznova stvori emotivni ambijent u kojem je nastalo više od 25.000 prijateljstava među decom, ali i odraslima.

Šta je “Radost Evrope”?

.

“Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969. godine.

Početkom oktobra u Beograd stižu deca iz mnogih zemalja Evrope – igraju, pevaju, glume, a pre svega se druže i dobro zabavljaju. Skoro da nema evropske zemlje čija deca, u ovih 49 godina trajanja manifestacije, nisu bila gosti “Radost Evrope”.

Kada se održava susret dece Evrope?

Beograd postaje dečja prestonica Evrope svake godine od 2. do 5. oktobra.

Ko je organizator manifestacije?

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd. Gradska uprava imenuje odbor manifestacije “Radost Evrope” koji donosi sve odluke o osnovnim programskim celinama manifestacije, izboru grupa kao i pratećim programima.

EFFE – Sertifikat kvaliteta

Manifestacija je od 2015. godine nosilac EFFE etikete kvaliteta, dodeljene od strane pilot projekta Evropske komisije.

Aktuelna je kampanja „Podeli priču“ (#podelipricu) na društvenim mrežama koja poziva sve koji su nekada bili domaćini da podele svoje priče, uspomene, pisma i fotografije na mejl radostevrope@dkcb.rs.

Tokom 2018. godine započet je takođe i projekat Radost Evrope_Digitalno! koji predstavlja višegodišnji projekat prikupljanja, arhiviranja, digitalizovanja i virtuelnog predstavljanja obrađenog materijala koji je vezan za život najveće i najstarije manifestacije dečjeg stvaralaštva kod nas.

– Ideja da profesionalni umetnici koje će predvoditi Miloš Đuran, dugogodišnji saradnik likovne redakcije DKCB, urade murale na više beogradskih osnovnih škola, prenoseći na zidove autentičan dečji likovni rad, postoji već više godina, ali mislili smo da je najbolji ulazak u šestu deceniju postojanja manifestacije upravo likovnim jezikom. Likovni radovi će biti birani iz zbirke koja je formirana prvenstveno od stručno žiriranih radova sa međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“ iz više od 40 zemalja širom sveta. U izboru likovnog rada učestvovaće stručni žiri Dečjeg kulturnog centra Beograd i uprava škole – istakla je Lidija Seničar, urednica Likovnog konkursa „Radost Evrope“.

RADOST EVROPE – Međunarodni susret dece Evrope

Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečije stvaralastvo, sinonimi su za “Radost Evrope”, susret dece Evrope koji svake godine okuplja decu od 7 – 14 godina.

Davne 1968. godine, Redakcija “Susreti četvrtkom” tadašnjeg Doma pionira, a danas Dečjeg kulturnog centra Beograd, pokrenula je inicijativu kod nadležnih organa grada Beograda da se organizuje međunarodna dečja manifestacija pod nazivom “Radost Evrope”.

Početkom svakog oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom četiri dana programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda.

Karneval u centru grada, Susreti prijateljstava, Međunarodni likovni konkurs sa svojom završnom izložbom, zabavni program na Adi Ciganliji, Gala koncert u Sava Centru i velika zajednička žurka programski su segmenti manifestacije koji obogate svake godine kulturnu ponudu grada, a deci pruže pregršt mogućnosti za zabavu i druženje.

Uloga porodice i škola dece domaćina nemerljiva je za organizaciju manifestacije, ali i za stvaranje finih niti trajnog povezivanja. Skoro da nema zemlje u Evropi čija deca nisu bila učesnici manifestacije “Radost Evrope”. O manifestaciji je snimljen i dokumentarni film “Radost Evrope” u produkciji DKCB-a, koji je više puta emitovan na beogradskim televizijama.

Više o ovoj manifestacije možete pročitati ovde.

BELANO APARTMANI Kontakt

A ako dolazite u Srbiju kako biste posetitli ovu manifestaciju i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete najbolji i jeftin smeštaj u Beogradu ili pronađete sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte.

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal u Beogradu i opustite se, doživite novi duh Beograda tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.

.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete savršeni filmski klasik ili otkrijete novi način uživanja u ovoj umetnosti, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.