27. Međunarodni sajam hortikulture u Beogradu: Beoplant fair

27. Međunarodni sajam hortikulture u Beogradu: Beoplant fair

март 25, 2022

Beograd će ovog proleća još jednom biti organizator velikog sajma hortikulture koji će se pod nazivom „Bašta u srcu grada“ održati od 7. do 11. aprila 2022. godine. Ovaj najšareniji i najmirisniji sajam održava se na samom početku proleća i predstavlja svojevrsnu promociju zdravog življenja, prirodnog okruženja i sve popularnijeg korišćenja prirodnih resursa.

Sajam hortikulture predstavlja krajnju destinaciju za sve one koji vole prirodu, boravak u oplemenjenoj sredini bogatoj biljkama, kao i za dizajnere enterijera koji se okreću ka prirodnim materijalima i okruženjima. Zbog velike popularnosti uzgajivača lekovitog bilja i proizvođača organske hrane, ovakvi sajmovi poslednjih godina doživljavaju pravu ekspanziju u vidu sve masovnijih poseta. Sajam hortikulture se ove godine održava 27. put pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.Kroz brojne izložbe i  organizovana predavanja imaće za cilj i edukaciju posetilaca radi još masovnijeg gajenja biljaka i punog korišćenja potencijala našeg prirodnog okruženja.

„Bašta u srcu grada“ okuplja stručnjake

Sajam hortikulture se tako predstavlja kao sajam sa posebnim karakterom jer okuplja prirodnjake i izlagače iz svih oblasti hortikulture – uzgajanja cveća i cvetnog materijala, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, uzgoja i održavanja zelenih površina, pejzažne arhitekture. Stručnjaci iz ovih oblasti i iskusni uzgajivači biće vam na usluzi ukoliko želite da počnete da se bavite uzgojom neke biljne vrste u komercijalne svrhe ili prosto iz hobija želite da ulepšate svoje bašte i terase.

Sajam hortikulture organizuje i propratne manifestacije kao što je izložba „Darovi prirode“, gde će izlagači imati prilike da pokažu bogatu ponudu proizvoda od meda i lekovitih bilja. U Srbiji se nalazi 15000 registrovanih proizvođača meda, dok je nezvanično taj broj verovatno dupli, ide čak do 30000. U zemlji se svake godine proizvede od 6 do 9000 tona visoko kvalitetnog, sortnog meda, uglavnom bagremovog i suncokretnog. Država Srbija i resorno ministarstvo pokušava svake godine da brojnim subvencijama i olakšicama promoviše bavljenje pčelarstvom i uzgajanje lekovitog bilja, kako bi se prirodno bogatstvo i potencijal zemlje što više iskoristio.

Motoplant expo i Organic fest

„Motoplant expo“ će u okviru sajma predstaviti baštenske i parkovske mašine nove generacije. Renomirani proizvođači će pod najpovoljnijim sajamskim uslovima ponuditi najnovije modele kosilica, trimera, seckalica, kopačica, pompi i kompresora, kao i sitne prateće opreme. Posetici mogu biti sigurni da će naći sve na jednom mestu i to po znatno povoljnijoj ceni.

„Organic fest“ je ono što predstavlja budućnost i veliki potencijal za našu zemlju. Proizvodnja i uzgajanje organskih plodova je poslednjih decenija veoma popularno u svetu i rezultat je osvešćivanja o globalnom zagađenju koje nas okružuje. Proizvodnja hrane bez hemije, koja bi bila zaštićena i uzgajana samo prirodnim putem, imala bi svoju primenu i veliki komercijalni kapacitet. U ovom delu izložbe moći ćete da pronađete semena, sadnice, ali i da se posavetujete sa uzgajivačima ukoliko planirate time da se bavite.

Sajam hortikluture omogućiće povezivanje i kontakte brojnih proizvođača, čime se još više potvrđuje ugled i kvalitet ove manifestacije.

Ekologija na prvom mestu

„Bašta u srcu grada“ je sajam koji nas podseća koliko je priroda bitna za očuvanje zdravlja, psihičke stabilnosti i lepote savremenog čoveka. Ekološke organizacije širom sveta govore o značaju sadnje drveća i biljaka kako bi se vazduh pročistio i kako bi se respiratorne bolesti umanjile. U tom smislu sve je više modernih gradova koji se okreću razvoju gradskih šuma, parkova ili ekoloških zgrada sa vertikalnim parkovima. Zelenila, bašte, drveće na krovovima zgrada nije više samo ekskluziva čuvene zgrade u Milanu. Mnoge svetske metropole pošle su za tim primerom i razvijaju arhitektonske projekte sa vertikalnim zelenilom.

Dok ta razmišljanja ne dođu do nas, potrudimo se da ozelenimo i oplemenimo prostor u kome živimo. Jedna biljka u saksiji, jedna oplemenjena terasa, jedna sređena bašta oko kuće ili posađeno drvo – sve to doprinosi očuvanju budućnosti planete na kojoj živimo. Zato posetu Sajmu hortikulture možete doživeti kao šetnju parkom, ali i kao obavezu da koliko-toliko učinimo šta je u našoj moći da poboljšamo okruženje u kome živimo.

Takođe, poljoprivreda, voćarsto i pčelarstvo imaju veliku razvojnu mogućnost. Uz prirodni potencijal naše zemlje i planske subvencije koje država preduzima, bavljenje ovim poslom može biti vrlo unosno uz zadovoljstvo provođenja vremena u prirodi koje nema cenu.

Ukoliko ste posetilac ili gost Sajma hortikluture i u potrazi ste za smeštajem, pogledajte ponudu dostupnih stanova na sajtu Belano apartmana. Poznati smo po velikom izboru luksuznih apartmana, povoljnim cenama, odličnoj lokaciji i besprekornoj saradnji sa posetiocima. Proverite!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.