12. DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM

јануар 9, 2020

Pčelarski sajam 1 – 2. februar 2020.

Proizvodnja namirnica koje odgovaraju standardima zdravog života i ishrane odavno je u trendu, ali za interesovanje koje izaziva Pčelarski sajam može se reći da prevazilazi sva očekivanja.

„Slatki sajam“ je međunarodna manifestacija koju organizuje Savez pčelarskih organizacija Srbije, a posetioci imaju priliku da vide kompleksan prodajni, izložbeni, obrazovni, promotivni, privredni i turistički sadržaj i program. Pčelarski sajam je prilika da se, pored meda i drugih pčelinjih proizvoda, po najpovoljnijim uslovima nabavi i kompletna pčelarska oprema i repromaterijali.

Naši smeštajni kapaciteti i stanovi blizu Sajma, apartmani u Beogradu su tu na raspolaganju za sve posetioce ovog, kao i brojnih drugih sajmova koji se održavaju u našoj prestonici. Idealno rešenje za grupe i timove, ukoliko tražite komforan smeštaj u Beogradu ili povoljan apartman u Beogradu za više ljudi ili vaše rukovodioce.

Sajam pčelarstva kao bitka za med i kvalitet – zdravlje pre svega

Dana 20. februara 2018. je osnovan Pokretpotrošača „Bitka za med“ čiji je inicijatori glavniosnivač SPOS.

Pokret potrošača „Bitka za med“ predstavljaće novo oružje u rukama potrošača i poštenih pčelara u borbi protiv beskrupuloznih falsifikatora meda koji i dalje veruju da mogu da pobede potrošače koji žele da konzumiraju isključivo pčelinji med, ali i pčelare SPOS-a!  

Sledi oštra javna borba protiv falsifikatora, vreme je da svi saznaju šta se u Srbiji događa! Pokret potrošača ima zakonska ovlašćenja koje nema ni inspekcija, i bukvalno smo bili prinuđeni da ga osnujemo, radi brže i efikasnije borbe protiv falsifikatora meda, koji se inače ovih dana organizuju da napadnu SPOS.

Predsednica Pokreta potrošača „Bitka za med“ je Biljana Tomić iz Jarkovca (bitkazamed@gmail.com, 069/2857-017), inače diplomirani pravnik, a zamenica predsednice je Živka Vlajković iz Beograda, inače nutricionista. Predstavnik SPOS-a u SkupštiniPokretapotrošača „Bitka za med“ je Milijan Trifunović iz GornjegMilanovca. 

IO SPOS-a doneo je odluku da na račun Pokreta potrošača uplati početna sredstva za prve aktivnosti, u iznosu od 100.000 dinara. 

Nakon tri godine rada i postojanja, shodno Zakonu o potrošačima, Pokret potrošača „Bitka za med“ steći će pravo da bude finansiran od strane države.  

Registracione podatke o Pokretu potražite OVDE

Više o PRAVIMA POTROŠAČA pogledajte OVDE

DECA TI SE RAĐALA

Na stranicama sajta organizatora Pčelarskog sajma možete videti listu opština sa navedenim imenima pčelara učesnika programa „DECA TI SE RAĐALA“. Kako da dođete do besplatnog kilograma meda ako imate bar dvoje maloletne dece, pročitajte na www.spos.info/deca

STANDARD KVALITETA – „DOBRA PČELARSKA PRAKSA“

Standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ razvijen je od strane SPOS-a, uz finansijsku podršku EU i ADA, i praćen je jedinstvenom teglom za med koju mogu koristiti samo članovi SPOS-a koji su pristupili standardu potpisivanjem Ugovora o licenci. 

Standard je potpuno besplatan za članove SPOS-a. 

Svrha standarda je primena adekvatnog stručnog rada sa pčelama od strane pčelara, koji se prati od strane SPOS-a, i izložen je u potpunosti uvidu javnosti, kako bi potrošači koji kupe med iz standarda bili sigurni da je pčelar preduzeo sve neophodne mere, kako bi zaštitio bezbednost proizvoda i sprečio svako moguće zagađenje (hemijsko, biološko ili fizičko). 

Tako se proizvodu daje dodatna vrednost, i stvara se sigurnost kod potrošača da su kupili zaista vrhunski i visokovredan proizvod. Kada SPOS bude završio svoj Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a (OVDE), med iz standarda biće plasiran i kroz trgovine, te će i tako biti dostupan potrošačima sa maksimalnim garancijama kvaliteta, kada će SPOS stati iza svake tegle analizama meda po najvišim svetskim standardima. Dotle, potrošači mogu nabaviti med iz standarda isključivo kod pčelara „na kućnom pragu“, koji po pravilima standarda DPP i Statutu SPOS-a rigorozno odgovaraju za kvalitet. 

Potrošači se mogu detaljnije informisati o načinima pravilne upotrebe meda, tako što će pogledati naš film „Zdravlje iz košnice“ (OVDE), koji je na datom linku podeljen na tri dela, a scenario za film mogu u celosti pročitati OVDE

Inicijative za zaštitu pčela

Fondacija za zaštitu pčela još 2016. je pokrenula inicijativu da se donese zakon o zaštiti pčela u Srbiji. Kako je najavljeno, u narednom periodu razgovaraće sa predstavinicima Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kako bi se Ministarstvu poljoprivrede i zvanično poslao predlog o zaštiti pčela.

„Jedno pčelinje društvo daje ukupnu vrednost čitavom društvu od 1.200 evra godišnje, od toga je samo jedan i po do tri odsto med i drugi pčelinji proizvodi. Tridesetak posto je praktično vrednost oprašivanja poljoprivrednih kultura“, objasnio je Rodoljub Živadinović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Pčele su glavna potpora našeg eko sistema. Više od 80% autohtonih cvetnica ovise o njihovom oprašivanju. Bez tog unakrsnog oprašivanja većina biljaka ne bi imala plodove niti semenke. Cijeli naš krajolik, naša prehrana i budućnost biljnog i životinjskog sveta bila bi ugrožena.

Iako povećavaju prinose, čini se da su se baš poljoprivrednici najviše ogrešili o pčele nesavesno koristeći pesticide. A tu je i aero-zagađenje. Osim pčelama, smeta i čoveku, što najbolje osećaju pluća stanovnika Valjeva, Beočina, Beograda, Pančeva. Nadležni kažu da je problem lošeg vazduha veći zimi, ali i da se radi na tome da sledeću ne dočekamo na listi najzagađenijih na svetu.

Gde: Hala 2

PČELARSKI SAJAM- ORGANIZATOR

Savez pčelarskih organizacija Srbije

Dr Agostina Neta 30a

11000 Beograd

tel: +381 (0)11 6128 071

www.spos.info

Kontakt na Beogradskom sajmu:

Aleksandar Pavić, koordinator

Tel: +381 (0)11 2655-831

e-mail: aleksandar.pavic@sajam.rs

Ljiljana Andrejević, saradnik na projektu

Tel: +381 (0)11 2655-121

e-mail: ljiljana.andrejevic@sajam.rs

Kako doći do Sajma

GRADSKIM PREVOZOM

IZ CENTRA GRADA

autobusima: 23, 37, 51, 52, 53, 56E, 56L, 58

tramvajima: 3, 12, 13

IZ PRAVCA NOVOG BEOGRADA

autobusima: 88

IZ PRAVCA BANOVOG BRDA

autobusima: 23, 37, 51, 52, 53, 58

tramvajima: 12, 13

AVIONOM

AERODROM „NIKOLA TESLA“

gradskim prevozom – linija 72

minibus linija A1

Taxi

CarGO

ŽELEZNICOM

ŽELEZNIČKA STANICA BEOGRAD – CENTAR (PROKOP)

autobus 36, sa presedanjem na stajalištu „Mostar“ u autobus 23, 37, 52, 53, 56

AUTOBUSOM

AUTOBUSKA STANICA BEOGRAD (BAS)

tramvajima: 13

AUTOMOBILOM

AUTO PUT E75

BELANO Kontakt

Ako tražite smeštaj u Beogradu, planirate da posetite 12. DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM, a uz to želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal, prevoz, transfer sa aerodroma, spa u Beogradu ili najbolje restorane i opustite se, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd.

Pronađite moderno dizajniranapartman u Beogradu. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.