10 jednostavnih saveta koji će vam pomoći da uštedite električnu energiju

фебруар 28, 2018
Некатегоризовано
Ušteda električne energije

Veliki potrošači u stanu – kako da uštedite struju

 

Evo 10 jednostavnih saveta koji će vam pomoći da držite svoje račune za energiju pod kontrolom i uštedite potrošnju električne energije.

  1. Uporedite isplative izvore energije

Prilikom kupovine stana nude vam se različite opcije, grejanje na struju, gas, etažno, centralno. Uporedite sve ponude, istražite cene za električnu energiju, gas i solarnu energiju dostupne u vašem području.

  1. Zatvorite vrata i navucite zavese

Vetrenje cele kuće može biti skupo. Gde je to moguće, zatvorite vrata soba koje ne koristite i samo provetrite sobe u kojima provodite najviše vremena. Ovo je jedan od glavnih saveta za uštedu elektične energije.

Uverite se da su vaše zavese ili roletne pravilno postavljene na vašim prozorima i držite ih zatvorene tokom dana kada postoji recimo toplotni talas. Dobro izolujte delove oko vrata i prozora kako biste zaustavili propuštanje hladnog vazduha kako bi ušteda energije bila efikasnija.

Koristite spoljašnje tende, kao što su spoljne roletne ili platnene tende, kako biste izolovali sunčane zrake i izbegli dodatno grejanje.

 

 

  1. Postavite svoj termostat

Svaki stepen iznad 20 stepeni može dodati 10% na vaš račun za grejanje.

Leti postavite termostat na 26 stepeni ili više. Zimi grejanje može da iznosi preko 30% vašeg ukupnog računa za komunalije. Postavite svoj termostat na između 18 i 20 stepeni. Nemojte nepotrebno trošiti ako možete za manje novca postići isti efekat udobnosti pre svega.

  1. Isključite bojlere i zamrzivače kada vam ne trebaju i uštedite!

Isključite ih kada napustite sobu ili idete u krevet. Sa nekim sistemima za grejanje možete isključiti grejanje u prostorijama koje su nenaseljene. Uverite se da je vaše grejanje ili hlađenje isključeno kada napustite kuću.

  1. Operite odeću pomoću hladne vode

Pranjem svoje odeće u hladnoj vodi možete uštedeti i do 100 eura godišnje. Takođe možete da uštedite tako što ćete se postarati da izaberete najkraći odgovarajući ciklus pranja i da sačekate dok ne napunite sasvim kapacitet mašine.

 

Ušteda električne energije

 

  1. Koristite svoj frižider efikasno

Vaš frižider je uvek uključen, što ga čini jednim od najskupljih aparata. Uverite se da njegova vrata prijanjaju čvrsto i bez razmaka, tako da hladni vazduh ne može da pobegne. Idealna temperatura frižidera je 4 ili 5 stepeni, a idealna temperatura zamrzivača je minus 15 do minus 18 stepeni Celzijusa. Ako imate drugi frižider ili zamrzivač, samo ga uključite kada vam zatreba. Dva fružideta u jednom domaćnstvu mogu biti pogubni za uštedu električne energije.

  1. Izolirajte krov

Izolirani plafon pravi veliku razliku za vaše račune za energiju. Ako već imate instaliranu izolaciju, proverite da li je ispravno instalirana i ima adekvatnu ocenu efikasnosti.

  1. Uštedite električnu energiju u kuhinji

Zamrznite hranu u frižideru kako biste smanjili vreme kuvanja. Kada kuvate, koristite mikrotalasnu kada možete – ona koristi mnogo manje energije nego električna pećnica. Ako koristite peć, držite poklopce na lončićima kako biste smanjili vreme kuvanja. Koristite ciklus ekonomičnog pranja u mašini za pranje posuđa i samo je pokrenite kada je puna.

  1. Koristite energetski efikasne sijalice

Zamenite stara halogena svetla sa energetski efikasnim LED svetlima. Energetski efikasne sijalice štede energiju i traju duže. Sijalice se ponekad mogu zameniti besplatno ili po umanjenim troškovima.

 

 

  1. Treba razumeti i poboljšati korišćenje svih aspekata vaše kuće

Upoznajte sve karakteristike vašeg doma – način na koji je izgrađen i izolovan, zagrevan i hladjen, kakvo je osvetljenje i kako se zagreva voda. Pronađite najefikasnije promene koje možete učiniti kako biste smanjili potrošnju energije i povećali udobnost.

Sve ovo možete primeniti i u stanu koji planirate da iznajmljujete. Iznajmiti smeštaj na dan ili dva ili apartman nije ništa drugačije od života u stanu, čak možete imati potencijalno veće troškove jer imate manju kontrolu. Vrhunska usluga podrazumeva vrhunske uslove za goste, tako da upravo vakve sitnice mogu pomoći da maksimizirate i njihovo i vaše zadovoljstvo i imate dugoročnu i divnu saradnju.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.