Veliki koncert Nede Ukraden: srpska Tina Tarner posle 5 godina ponovo na bini

Veliki koncert Nede Ukraden: srpska Tina Tarner posle 5 godina ponovo na bini

новембар 3, 2022

Velika regionalna muzička pop diva Neda Ukraden održaće još jedan solistički koncert 10. novembra 2022. godine. Verujemo da će MTS dvorana na Trgu Nikole Pašića biti premala da primi sve obožavaoce koje bi želeli da vide i čuju jednu od najvećih muzičkih zvezda sa prostora bivše Jugoslavije. Srpska Tina Tarner, kako su je novinari laskavo prozvali jer i stasom i glasom podseća na veliku američku pevačicu, posle 5 godina se vraća na binu, gde će se publici obratiti svojim dobro poznatim pesmama.

Skoro pola veka duga karijera i brojni hitovi garancija su dobrog provoda i zabave. Ako planirate dolazak u Beograd na koncert Nede Ukraden, iskoristite priliku da povežete i nekoliko prazničnih dana u Beogradu. Jesen u Beogradu ume da bude vrlo živopisna, a ukoliko je hladnije vreme, utočište možete naći u najboljim kafanama ili kafeima u gradu. Ukoliko tražite smeštaj, najbolje apartmane koje možete da iznajmite na dan naći ćete na sajtu https://belano.rs/

Zora je svanula

Neda Ukraden je lice prisutno na našoj estradnoj sceni skoro 50 godina. Njen život i karijeru obeležili su mnogi uspesi, ali i padovi i razočarenja. O svom životu, bogatoj karijeri, borbi koju je borila za svoje mesto pod suncem i ispravnost svojih odluka, napisala je autobiografiju koja je baš ovih dana promovisana na Sajmu knjiga. Brojni obožavaoci su čekali na fotografiju sa omiljenom pevačicom i na posvetu u knjizi. Ispovest „Zora je svanula“ samo još jednom potvrđuje da Neda Ukraden nipošto nije uobičeno lice sa estrade – fakultetski obrazovana, izuzetno inteligentna, oštrih shvatanja, „bez dlake na jeziku“, ona je stekla svoje obožavaoce koji od nje ništa manje i ne očekuju.

Veliki broj obožavalaca koji su sam za ovu priliku i upoznavanje sa Nedom Ukraden doputovali u Beograd, pokazuje koliko je Neda Ukraden moćna zvezda, intrigantna i iskrena. To će se tek videti na koncertu 10. novembra u MTS dvorani jer Nedina publika dolazi iz celog regiona.

Brend koji traje

Kada je neko na sceni pola veka, to više nije samo jedna osoba, ime i prezime, to je jedan brend. A iza brenda „Neda Ukraden“ krije se jedna veoma zanimljiva životna priča.

Rođena je 1950. godine i svoju ranu mladost provela u Sarajevu. Možda nije slučajno što su joj vršnjaci i „generacija“ iz Sarajeva bili Zdravko Čolić i Goran Bregović – jedan kosmopolitski grad kakav je bio Sarajevo darovao je puno zabavnoj i rok muzici tog vremena. Ono što je za nju veoma specifično, to su dve fakultetske diplome, čime se ne može pohvaliti niko na muzičkoj sceni. Neda Ukraden je završila Pravni i Filozofski fakultet u Sarajevu, kao i srednju muzičku školu pevanja.

Profesionalna karijera

Neda Ukraden je tokom 70-ih i 80-ih godina bila jedno od najvećih imena jugosloenske popularne muzike, koja će se u godinama koje slede stopiti sa etno prizvukom u specifičnoj kombinaciji takozvane „narodne“ ili „folk“ muzike. Tokom višedecenijske karijere nastupala je u svim većim dvorana,a širom Jugoslvije: punila je Sava centar i Dom sindikata u Beogradu, Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a dvorane u Ljubljani i Skoplju bile su premale da prime sve ljubitelje njene muzike.

Sarađiala je sa velikim zvezdama i značajnim muzičarima kao što su Kemal Monteno, Arsen Dedić, Hari Mata Hari i mnogi drugi. Dobila je nagradu Zlatnu pticu „Jugotona“ za preko 2 miliona prodatih ploča, što je izuzetno priznanje koje pokazuje koliko je njen lik voljen i poštovan širom regiona.

Poslednji koncert u Beogradu održala je 2017. godine, kojim je proslavila 50 godina uspešne karijere.

Kako je sve počelo

Muzičku karijeru je započela 1967. godine kada je za radio Sarajevo snimila svoju prvu pesmu Igra bez kraja i osvojila nagradu na prvom festivalu kao najbolji debitant. Na Opatijskom festivalu 1975. je nastupila sa pesmom Srce u srcu koja je trebalo da našu zemja predstavlja na Evroviziji, međutim, posle nadglasavanja, odluka je promenjena. Nastupala je sa bendom Kamen po kamen i sa njima snimila nekoliko studijskih albuma.

  • Osamdesete. Vratila se u Jugoton i počela da snima samostalne albume. Promenila je imidž i 1982. godine snima album To mora da je ljubav koji odiše čistim popom. Album je dobro prošao kod publike, prodao se u 350000 primeraka i otvorio novo poglavlje u karijeri Nede Ukraden. Svi naredni albumi izbacivali su velike hitove i imali isto tako velike tiraže. Veliki hit Zora je svanula je snimljen 1984. godine i preveden na trinaest svetskih jezika. U ovom periodu dobija brojne nagrade, hit ploče i festivalska priznanja.
  • Devedesete. Svoj posednji album za Diskoton je snimila 1990. na kojem je radila sa Hari Mata Harijem. Ratne godine je provela u Beogradu, gde se preselila 1992. godine. Objavila je nekoiko albuma, nastupala na festivalima i uspostavila saradnju sa milićem Vukašinovićem. Karijeru je obustavila zbog očeve smrti.
  • Dvehiljadite. Objavljuje za Grand produkciju i vidno se približava „folk muzici“. Nove albume je objavila 2001,2002,2005, 2006. i 2009. godine. Za brojne hitove sa ovih albuma zasluženi su Marina Tucaković i Goran Bregović sa kojima je sarađivala.
  • Najnovije doba. Zahvaljujući hitu koji je 2011. godine snimila dobila je još jedan epitet – Kraljica Balkana. Godinu dana kasnije snima duet sa Kemalom Montenom koji im je doneo pubedu na festivalu u Mostaru. Njena slava nije bila poljuljana (možda je čak naprotiv, uvećana), pojavljivanjem 2014. godine u šou programu Tvoje lice zvuči poznato. Poslednji album je snimila 2021. godine, a gledaoci su je mogli videti i u serijalu na RTS-u gde poznati ljudi kuvaju za svoje prijatelje.

Koncert u Beogradu

Uoči nastupa u Beogradu, Neda Ukraden nam poručuje:

„Veoma sam srećna da ću nastupiti baš u ovoj u dvorani u kojoj sam kao vrlo mlada pevačica, davne 1975. godine, održala svoj prvi solistički koncert i za koju me vežu najlepše uspomene. To je tada bila najprestižnija koncertna dvorana i taj koncert je bio najveća odskočna daska za sve dalje mnogobrojne koncerte širom Jugoslavije i Balkana. Kada neko kao ja ima sreću da ima različitu generacijsku publiku,onda je MTS dvorana idealno mesto za susret i mladih i starih koje će moje pesme to veče spojiti, ujediniti“.

„Jedva čekam da izvedem svoje mnogobrojne vanvremenske hitove i čini mi se da će to i ovaj put biti nezaboravno veče! Jedini problem je šta od svojih lepih pesama, koje sam u svojoj više od pet decenija bogatoj karijeri snimila, to veče ne otpevati, pa će mi sugestija mojih fanova biti veoma dragocena. Ja i ceo tim vrhunskih muzičara, dizajnera svetla, slike i zvuka kao i posebne, specijalno kreirane haljine, jedva čekamo da zapevamo“.

Koncert Nede Ukraden u Beogradu će biti prilika za pesmu i dobru zabavu, ali i za njen zarazni optimizam koji nam sa bina poručuje – da nikada ne treba pokleknuti, već da uvek treba ići napred.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.