Parket – tradicija i kvalitet koji traju

септембар 25, 2024
belano_Parketi Beograd

Postoje različite vrste drvenih podova i obloga, među kojima su masivni parket, višeslojni parket, laminat, kao i drvene obloge za zidove i plafone. Korišćenje drveta kao materijala za podove ima dugu tradiciju, a danas je najčešći izbor za uređenje enterijera.

Prirodan izgled, elegancija i toplina su asocijacije koje se vezuju za parket i njegovu estetiku i funkcionalnost u prostoriji. Pored toga, parket se dobro uklapa u gotovo svaki prostor. Dugotrajnost i lako održavanje takođe su prednosti kvalitetnog parketa.

Drveni podovi kroz istoriju

Korišćenje drveta za podove seže hiljadama godina unazad. U starim civilizacijama, drveni podovi su se postavljali u domovima vladarskih dinastija i bogatih građana. Najstariji primeri drvenih podova su iz drevne Kine.

U Evropi, tokom renesanse, drveni podovi su često ručno rezbareni i ukrašavani geometrijskim šarama, postajući prava umetnička dela.

Kroz vekove, drvo je bilo prvi izbor zbog svoje prirodne lepote, dugotrajnosti i sposobnosti da stvori prijatan ambijent u domu. Danas, drveni podovi i dalje imaju svoje visoko mesto, a dodatno su unapređeni modernim tehnikama obrade i postavljanja.

Parket i za danas i za sutra

Popularnost i univerzalnost parketa čini da se postavlja kako u stambenim, tako i u komercijalnim prostorima. Bilo da se radi o dnevnoj ili spavaćoj sobi, kancelariji ili hotelu, parket unosi poželjan dah prirode u okruženje. Ono što ga čini još privlačnijim jeste njegova sposobnost da se prilagodi različitim stilovima uređenja – od rustičnog i tradicionalnog, do modernog i minimalističkog dizajna.

Što se tiče materijala, u svetu se za izradu drvenih podova koriste različite vrste drveta, uključujući hrast, bukvu, javor, orah, tikovinu, bambus. Svaka vrsta drveta donosi specifične karakteristike u pogledu boje, teksture i tvrdoće. Kod nas se izradu parketa, najčešće koriste hrast, bukva i javor, zbog svoje otpornosti na habanje, dugotrajnosti i sposobnosti da zadrže stabilnost čak i pri promenama vlažnosti u prostoru.

Parket za luksuzne stanove

Zbog svoje elegancije i prestiža parket je najčešći izbor za podove u luksuznim stanovima. Iako se po Srbiji takvi stanovi grade manje više svuda i u njih najčešće postavljaju parketi, Beograd je istinska pozornica luksuzne gradnje, a prate ga i popularne destinacije planinskog i banjskog turizma, kao što su Zlatibor i Vrnjačka Banja.

Parket podiže i estetsku i tržišnu vrednost prostora, dajući prirodnu toplinu, jedinstvena teksturu i dugotrajnost poda, uz osećaj udobnosti i prijatnosti ambijenta.

Izrada i postavljanje parketa?

Parket je vrsta drvenog poda koji se sastoji od malih drvenih dasaka, koje se postavljaju u različite šare i geometrijske oblike, najčešće u obliku riblje kosti, kocke, ali i u složene mozaike koji zadivljuju svojom geometrijom i lepotom.

Proces izrade parketa počinje selekcijom kvalitetnog drveta koje se suši i reže u daske. Završna obrada parketa može biti u različitim tonovima i nijansama, što omogućava širok izbor kada je u pitanju prilagođavanje uređenju prostora. Nakon postavljanja, parket se polira i lakira, kako bi se dobila glatka površina koja je otporna na ogrebotine i oštećenja.

Višeslojni parket, koji je postao veoma popularan u poslednje vreme, sastoji se od nekoliko slojeva drveta, gde je gornji sloj napravljen od plemenitog drveta kao što je hrast, dok su donji slojevi često napravljeni od jeftinijeg drveta ili šperploče. Ovaj tip parketa je stabilniji i manje podložan deformacijama usled promena temperature i vlažnosti.

Drvene obloge za zidove

Pored parketa, drvo se često koristi i za izradu različitih obloga, kako za zidove, tako i za plafone i druge površine u stanu. Drvene obloge za zidove potpuno menjaju izgled prostora, čineći ga toplijim i prirodnijim.

Bilo da se radi o rustičnim daskama od bora ili elegantnim hrastovim panelima, drvo na zidovima može dodati posebnu dimenziju prostoru. Takođe, drvene obloge se često koriste u enterijerima gde je potrebna dodatna izolacija.

Preporuke za postavljanje parketa

Postavljanje parketa zahteva preciznost i pažljivo planiranje. Prilikom postavljanja, ključno je obratiti pažnju da podloga bude ravna i čista, jer svaka neravnina može kasnije izazvati probleme pri gaženju.  Izbegavanje posledica širenje ili skupljanja parketa usled promena temperature i vlažnosti rešava se ostavljanjem prostora uz zidove prilikom postavlanja. To omogućava da parket može da se širi i skuplja, a taj prostor je pokriven završnom lajsnom.

Preporučuje se i aklimatizacija parketa pre postavljanja, što podrazumeva ostavljanje parketa u prostoriji gde će biti postavljen na nekoliko dana, kako bi se prilagodio uslovima okoline. Nakon postavljanja i lakiranja, parket zahteva redovno održavanje odgovarajućim sredstvima i povremeno premazivanje novim zaštitnim slojevima laka ili ulja, kako bi dugo čuvao svoj prvobitni izgled.

Zbog svojih prednosti parket predstavlja investiciju u trajnost, eleganciju i udobnost svakog doma ili poslovnog prostora. Njegova lepota i prirodna tekstura čine ga do sada neprevaziđenim izborom za sve koji žele spoj kvaliteta, tradicije i modernog dizajna.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.