5 restorana istočnjačke kuhinje u Beogradu
Egzotika je došla i u naš region. Sve brojniji su restorani sa kuhinjom dalekih kontinenata, iz Azije, Australije, Indije. Ono što je zajednički za sve je činjenica da su ih Balkanci veoma lepo prihvatili i veoma rado ih preporučuju i posećuju. Egzotična, potpuno nova za nas, različita, azijska kuhinja je izvršila itekakav uticaj na percepciju naših čula, otvorivši naše receptore za nove kombinacije ukusa, što se i vidi u svekolikom gastro-svetu.
Verovatno nije nimalo lako nabaviti sve originalne namirnice i sastojke, niti je lako rizikovati – kako da budete sigurni da će gosti iz naših krajeva pohrliti u restoran indijske kuhinje? Treba dosta strpljenja, istrajnosti i promovisanja istočnih kuhinja, njihovih autentičnih ukusa i inovativnih varijacija.
Zato ovi mladi restorani imaju svoje taktike: svake nedelje menjaju jelovnike, ubace uvek nove kombinacije predjela, snize cene jela u meniju, obavljaju usluge dostave i slično. Naravno, svi obroci su izbalansirani i nijansirani do najsitnijih nota.
Evo nekoliko dobrih restorana u kojima možete pojesti originalna i preukusna jela sa Tajlanda, Indije i Japana
1. Restoran “Thai Fazon”
Tajlandski restoran se nalazi na dve lokacije u Beogradu, jedan je na Adi Ciganliji, zove se “Na kraj sveta” i otvoren je za goste samo tokom leta i kasne jeseni, a drugi se nalazi na Vračaru (ulica Sredačka 5) i otvoren je tokom cele godine.
Rade već deset godina i kod njih možete naručiti autentična tajlandska jela od sastojaka koji se nabavljaju direktno sa Tajlanda. Što se tiče odnosa cena-kvalitet, u to budite sigurni jer su sva jela spremljena sveža, kvalitetna i ukusna, zdrava i fenomenalno dekorisana. Ovo je i fastfood restoran sa dostavom gde možete poručiti obrok od kuće, online. Kuvari uvek imaju iznenađenje za goste restorana, kako kažu, daju “lični pečat jelu, pretvarajući tajlandske specijalite u svojevrsnu fuziju izvorne thai kuhinje i savremenih evropskih ukusa”.
Za one koji planiraju da provedu leto na Tajlandu moraju znati da tajlanđani svakodnevno jedu pirinač kao što mi jedemo hleb. Tajlandska kuhinja je jedna od najpopularnijih nacionalnih kuhinja. Na listi 50 najboljih internacionalnih specijaliteta tajlandsku kuhinju predstavljaju 5 glavnih jela:
Tom Yam Goong (pikanta supa sa škampima i egzotičnom galangom sa blagim ukusom limuna), Pad Thai (specijalitet, zaštitni znak Tajlanda), Som Tam (jedna od najljućih salata i hladnih predjela na svetu), Green curry (ljuta kari piletina u sosu od kokosovog mleka).
Ono sto tajlandski način kuvanja čini unikatnim je mešavina 3 do 5 osnovnih ukusa u svakom od specijaliteta – kiselo, slatko, slano, ljuto i gorko, ponekad sve u samo jednom obroku! Osnovni začini za tajlandske specijalitete su: galanga, kaffir listovi, riblji sos, beli luk, korijander, đumbir, kokosovo mleko, čili, crveni i zeleni kari, i kao najpoznatiji – lemongrass (za supe Tom Yam i Tom Kha).
2. Restoran Marukoshi
Japanski restoran se nalazi u Kapetan Mišinoj ulici. Japanska kuhinja je puna nesvakidašnjih kombinacija, iako je nama prva asocijacija na japansku hranu – suši. Ali, ne radi se ovde samo o sušiju, naprotiv- on je osnova, a nadogradnje su fenomenalne: ima tu i morskih plodova, jela od piletine, svinjetine i junetine u svakakvim kombinacijama sa autohtonim povrćem i začinima, pirinča na sto načina i nesvakidašnjih slatkiša.
Od pića ovde uvek možete da se osvežite uz čašicu sakea, ili japanskog piva od pirinča. Sve ovo možete poručiti za hiljadu dinara, tako da cene nisu tako “svemirske” kao što se misli. Ebi fry je predjelo od gamborada (to su sva velika pohovana ‘’black tiger’’ gambora u panko prezli, servirana sa domaćim tartar sosom i lisnatim povrćem), zatim, probajte Edamame (mlada kuvana soja u ljusci) ili grilovanu mariniranu slaninu (tanko sečena slanina sa rukolom i prazilukom).
3. Restoran “Ebisu” , Square nine hotel
Koncept hotela nastao je kao podrška menjanju i obnove grada, sa ciljem da se razlikuje od velikih lanaca hotela. Hotel impresionira luksuzom, enterijer je veoma prijatnog dizajna sa delovima od kamena, sa bronzanih ogledalima i drvenim ramovima, kontrastima svetlo-tamnih boja. Nalazi se na adresi Studentski trg 9.
Restoran u okviru hotela,“Ebisu” je ime dobio po japanskom bogu ribara. Nalazi se na na krovu zgrade i ima veoma elegantan ambijent, sa pogledom na najšarmantniji deo strarog dela Beograda. Restoran služi autentičnu japansku kuhinju i jednaka pažnja posvećena je odabiru klasičnih japanskih jela poput aburija, supa od rezanaca i prolećnih rolnica do teppanyaki mesa s roštilja i morskih plodova.
Visokokvalitetni sastojci dolaze ne samo sa japanskih tržišta, već i iz Evrope. Sa spremanje u restoranu bira se samo najbolja sushi riba, a izbor ribe je veliki – od pacifičkih tuna i brancina do norveškog lososa, koji se donose sveži, dva puta nedeljno.
Pažljivo opremljen bar u ponudi ima najbolje japansko pivo, vino i žestoka pića. Sređena je zbirka sakea, suvog, polusuvog, vrhunskog japanskog pirinčanog lagera i starih japanskih viskija, kao i meni sa inovativnim japanskim koktelima. Imaćete inspiraciju za savršeni japanski obrok.
4. Restoran Diwali Mahal
Adresa ovog restorana je Kraljice Marije 3, u blizini Poštanske štedionice. U autentičnom ambijentu ovde možete da probate nesvakidašnje ukuse jela i specijalitea koje za vas sprema lično vlasnik restorana i šef kuhinje. Indijska hrana je na prvom mestu ukusna, ali i puna začina, obratite pažnju na sastojke, uvek se raspitajte u restoranu šta jedete, da možda niste alergični na neki sastojak. Cene jela se kreću od 600 do 1500 din.
Od specijaliteta: Keema samosast (tradicionalna indijska pita punjena mešanim pikantnim mesom i pržena u ulju); Pakorat (predjelo pohovano u testu sa začinima); Vegetable jalfrezi (povrće u pikantnom sosu od đumbira, čilija i korijandera); Saag paneer (sir u sosu od spanaća i odabranih začina); Gajar ka halwa (šargarepa kuvana u mleku sa bademom i indijskim orahom); Banana halwa (banana sa pistaćima i orasima). Ovaj restoran organizuje i sve vrste proslava (porodičnih i poslovnih) do 40 ljudi, pruža usluge keteringa i vrše dostavu jela na željenu adresu (cena dostave je 300 dinara.).
5. Suši restoran “Ahh… Riba Oyster & Sushi bar”
Restoran ima veoma dobru uslugu, a uvek su u ponudi na meniju kvalitetni i sveži riblji specijaliteti. U svakom trenutku vam je na raspolaganju osoblje restorana koje nastoji da gostu ispuni sve želje. Na zvaničnoj stranici restorana stoji veoma primamljiv poziv: “Prepustite se magiji ukusa sa našeg menija i dopustite “Ahh…ribi” da postane vaša mala oaza mira kojoj ćete se iznova vraćati.
Profesionalna karijera sushi majstora traje već deceniju i zasniva se na svakodnevnom otkrivanju mnoštva neobičnih azijskih ukusa, sa posebnim akcentom na japansku kuhinju”. A evo šta nudi ovo prijatno mesto u svom meniju: hobotnica na ribarski način, rižoto sa šafranom, Carpaccio od hobotnice sa kremom od paradajza i uljem od vlašca, riblje čorbe od mešane ribe. Od specijaliteta prave sjajan filet sabljarke na sicilijanski način, filet brancina, a imaju veliki izbor svežih rakova i školjki. Cene su sasvim u skladu sa kvalitetom, porcija jela kreće se od 1000 do 2000 din. Adresa je Obilićev venac 27.