Poslastičarnice u Beogradu: 7 najboljih po našem izboru
Kada je Beograd u pitanju, izuzetno je teško odlučiti se za najbolje u ma kojoj kategoriji.
Kako se odlučiti za najbolje poslastičarnice Beograd?
Da li je to ona koju najviše vole posetioci apartmana u Beogradu i gosti koji dolaze u naš smeštaj u centru Beograda, da li je to ona poslastičarnica koja miriše na stare kolače i lepotu tradicionalnih ukusa, ili pak ona u koju smo išli sa mamom i/ili tatom? Da li je najbolja poslastičarnica ona koja nudi opcije bez šećera ili ona koja nudi umetnički dekorisane kolače i poslastice kao iz mašte?
Danas se mnogo pojedinaca takođe bavi uslugama keteringa i spremanja torti i kolača. Izuzetno cenimo i podržavamo taj preduzetnički duh. Tu su posebno interesantne male porodične radnje koje izrađuju ukrase ili popularne mafine, cake pops ili sitne kolače za slave i slavlja. Naš kriterijum su ovde više bili kolači i torte.
Tu podrazumevamo i rodjendanske torte za proslave dečijih rođendana, ili pak mladenačke torte koje naravno tražimo uvek po najpovoljnijim cenama. Možda pak tražite nešto specijalno i originalno, a gledajući instagram i facebook, Beograd apsolutno ne oskudeva sa kapacitetima vezanim za usluge poslastičarnica i radnji za slatkiše, sladolede i čokolade.
Najbolja poslastičarnica je – pa dakle…stvar ukusa.
Da li ste znali da je najstarija poslastičarnica u Beogradu koja i danas radi otvorena još 1851? Poslastičarski ugođaj u Beogradu danas pokriva više stotina ovakvih objekata u blizini svih naših Belano apartmana, kako stanova u centru grada, tako i apartmana na Novom Beogradu, stanova na Vračaru, smeštaja kod Kalemegdana, odnosno-svuda. Nažalost, samo 7 mogu ući na našu listu za najbolje poslastičarnice u Beogradu (neka nam ne zamere ostale poslasticarnice Beograd).
Pokušaćemo da budemo što objektivniji i pokrijemo više kategorija u kombinaciji ličnog iskustva i utisaka većine posetilaca.
Kao što znamo, ovde, kao i uvek, istina je negde između. Javite nam ako smo nekoga izostavili.
-
Mandarina Cake shop
Adresa: GRAČANIČKA 16, BEOGRAD
Kontakt telefon: 011/40-88-120; 065/20-53-261
Email: porudzbine@mandarinacakeshop.rs
Radno vreme: Ponedeljak-Četvrtak 10-22h; Petak-Nedelja 09-22h
Poslastičarnica Mandarina Cake Shop omađijava već dugo svoje posetioce neverovatnim dizajnom u izradi kolača i torti, ali i ukusima koji su nesvakidašnji, brižljivo spremani i za svačiju dušu.
Pre par godina sam tamo uzela sebi umesto torte nekoliko njihovih kolača, sebi, za rođendan. Vraćala sam se kasno uveče sa posla i usput sam odlučuila da onako umorna uđem. Energija ovog mesta je topla, pristupačna, osoblje je ljubazno i predusretljivo. Od ukusa nema šta nema. Ono što su mi pomogli da izaberem učinilo je da čekajući svoju proslavu i provodeći to kasno radno rođendansko veče sama postane ipak magično, obojeno divnim bojama koje su pored notifikacija na mrežama bile opipljive, merljive, mirisne, ukusne prevashodno, ali i ulepšale jedan, pamtim, težak dan. Pored torti i kolača, u ponudi imaju i čokoladu, cveće, kroasane, pa čak i keksiće. Hedonizam u pravom smislu te reči!
Oni o sebi kažu sledeće:
Za sve one koji veruju da sreću čine sitna zadovoljstva, Mandarina je tu da postane nezaobilazni deo dana, vaša slatka, svakodnevna radost. Mandarina je ušuškana u jedan od najlepših delova grada, u Gračaničku ulicu, broj 16. Pokrenuta je kao porodični biznis koji predstavlja udružena znanja i iskustva iz oblasti poslastičarstva, dizajna i marketinga porodica Radović i Radojčić.
Krsto Radović, glavni poslastičar i osnivač, magistrirao je kulinarsku umetnost na University of West London, specilijazirajući na predmetu: čokolada, slatka peciva, kolači i torte. Iza sebe ima dvadesetogodišnje profesionalno iskustvo koje je započeo u Arizoni u Americi, zatim nastvio u londonskim institucijama sa pet zvezdica, u Claridge’s hotelu pre svih ostalih.
Mandarina nudi kreativno osmišljene i ukusne kolače i torte koje se ručno prave od visoko kvalitetnih sastojka i najfinije belgijske profesionalne čokolade – Callebaut.
Krsto je ponosni član Callebaut Chocolate Ambassadors kluba za Jugoistočnu Evropu, a Mandarina je njihov beogradski poslasticarski dom.
http://mandarinacakeshop.rs/sr/
-
Šušić torte i kolači
Surčin
Adresa: Bobija Fišera 3
Email: info@susic.rs
Kontakt telefon: +381 69 19 17 111; +381 63 19 17 111
Radno vreme: ponedeljak – subota 7-19h
Novi Beograd
Adresa: Bulevar Zorana Đinđića 12
Email: info@susic.rs
Kontakt telefon: +381 11 213 80 04; +381 63 19 17 111
Radno vreme: ponedeljak – subota 8-20h; nedelja 9-15h
Vračar
Adresa: Sinđelićeva 38
Email: info@susic.rs
Kontakt telefon: +381 11 245 53 28; +381 63 19 17 111
Radno vreme: ponedeljak – subota 8-20h; nedelja 9-15h
Jednostavno, neizmerno cenim lični pristup mušteriji. Ovde sam godinama unazad naručivala torte za rođendan. Odem sa idejom koja je najčešće prilično apstraktna, znam koji ću ukus, i znam da ću fondan. Znam koje simbole želim, ono što mi je obeležilo tu godinu. To su bili alfabet, sunčane naočare, telefon, note, ime firme, boje koje mi znače, olovka za pisanje odnosno penkalo, a ponekad i ono za čim čeznem ili što prizivam za narednu godinu.
Naravno, torta ima ograničen prostor za moje želje, tako da sam, vođena onim-profesionalac zna najbolje, iz godine u godinu prepuštala njima da finalni dizajn definišu sami. I nisam se razočarala, plus sam imala onaj dodatni element iznenađenja. Ipak, tortu sam uzimala za sebe i svoje goste i samim tim-imalo je smisla da se i sama iznenadim malo. Prijatno. Bukvalno. O ukusu tek nemam šta da dodam. Bukvalno se ne može opisati svežina i izdržljivost po letnjim temperaturama, što je jednako važna stavka koju ističem.
O sebi kažu:
Preduzeće Šušić započelo je sa radom davne 1975. god. na sunčanoj obali Herceg Novog. Dugogodišnjim posvećenim radom uvek se negovao beskompromisan odnos ka kvalitetu proizvoda. Poštovanjem recepeta sa tradicijom i priznanjima, preko odabira najboljeg što priroda nudi, Šušić preduzeće je steklo dragoceno poverenje sladokusaca.
Pažljivo osluškujući potrebu svojih potrošača, da u savremenom svetu instant proizvodnje ne odustanu od neodoljivih ukusa pravih domaćih proizvoda, Šušić tim stvara svoju poslovnu misiju.
U savremenim uslovima, visokog proizvodnog kapaciteta, ručno proizvode torte i kolače, proverenih recepata sa velikom tradicijom, uvek sveže, nezamrzavane, a vama dostupne u svakom momentu.
Na radost zadovoljnih potrošača i porodičnoj tradiciji, Šušić preduzeće svoje znanje, posvećenost i iskustvo širi i ka drugim prostorima.
-
Buongiorno
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 233
Kontakt telefon: 011 4026 395; 069 399 1118
O sebi kažu:
Naša priča otpočela je pre više od jedne decenije, kada je osnovana mala zanatska radionica u Takovskoj ulici broj 6. Oslanjajući se na proverena domaća, ali i bečka iskustva u pravljenju kolača kao što su torte Esterhazi i Zaher, ponudili smo sugrađanima raznolike torte, kolače, sladolede i kupove. Italijanski recepti čija su osnova pavlaka i čokolada dopunili su postojeći asortiman novim aromama, ukusima i oblicima. Tako je nastala jedinstvena ponuda poslastičarnice Buongiorno, modifikovana prema domaćim ukusima.
Na današnjem prepoznatljivom izgledu maštovito dekorisanih torti i kolača radi pravi tim poslastičara-umetnika, kreativaca koji smelo kombinuju ukuse, mirise i boje. Dovoljno je samo reći za koju priliku želite slatkiš i od čega i na kućnu adresu stići će elegantne torte presvučene masom ili šlagom, na nekoliko spratova, neobičnih oblika, različitih veličina, krasiće ih trodimenzionalne figure ili likovi omiljenih dečjih junaka. Neće izostati ni sitni kolači za sve prilike, dok originalni pokloni, torte u obliku srca, sa pločicama sa posvetom, upakovane u dekorativne kutije stižu na ruke voljene osobe. Svet čudesnog i neverovatnog ovde postaje stvaran…
-
Mali Princ
Adresa: Gundulićev venac 44 , Beograd
Email: maliprincposlasticarnica@gmail.com
Kontakt telefon: + 381 11 322 61 61
Radno vreme: 8:00h – 16:00h
Mali princ je ušuškana poslastičarnica u srcu Beograda. Večita tema, bajke, koje nas uvode u čarobni svet mašte gde svi, makar i na kratko, letimo u zemlju Čuda u kojoj nas čeka neki princ.
Ovu magiju sam otkrila, zanimljivo, preko čaja i susreta sa prijateljicama. Taj divni vafl preko tople šolje doneo je nešto utešno, intimno u celokupno iskustvo i ambijenta i tih srdačnih susreta.
Iskustvo u tom ugostiteljskom pristupu je verovatno rezultat toga što već 30 godina učestvuju u radosti poklanjanja malog, ali pravog poklona. Za svoje goste su tu da tortama zaslade svaki važan trenutak u njihovim životima, bio to prvi rođendan, svadba ili neka druga prilika.
Idejni tvorac i kreatorka slatkih čarolija iz Malog Princa je Gordana Milošević.
-
Pelivan
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 20, 11000 Beograd
Kontakt telefon: 011 3231 679, 065 3064 602, 065 3231 679
Ovo je najstarija poslastičarnica u Beogradu.
Ova poslastičarnica otvorena je 1851. godine u Beogradu, a Mustafa Pelivanović sigurno nije ni sanjao da će njegova ledena poslastica biti hit u Beogradu i 2019. Ledena kugla iz „Pelivana“ je već odavno postala dnevna doza leta , a ovde su i Karađorđevići bili redovne mušterije.
U beogradskim arhivama ostalo je zapisano da je prva Pelivanova poslastičarnica otvorena te davne 1851. godine kod Stambol kapije. Radila je sve do bombardovanja kada je 6.aprila 1941. godine objekat sravnjen sa zemljom. Nakon nekoliko meseci je preseljena u lokal u Bulevaru gde je ostao do danas, a o ovoj poslatičarnici bilo je reči i u jednom od najpopularnijih dela Ive Andrića – “Znakovi pored puta”. Starije mušterije pamte i da se pre nekoliko decenija dnevno prodavalo i po pola tone sladoleda .
U „Pelivanu“ s ponosom ističu da su vanila, čokolada i lešnik i posle 166 godina najtraženiji. Recept je i dalje tajna, što nikog ne čudi jer ovoj porodici zlata vredi. U asortimanu ove poslastičarnice mogu se naći i orijentalni kolači pravljeni po staroj recepturi kao što su kadaif, tulumba, baklava, ali i oni noviji koji su popularni među mlađim generacijama kao što su Mus malina, Pelivan kolač, Tiramisu, Čiz kejk… Neizostavni deo su svakako limunada i boza, koji su još uvek jedan od starih simbola.
-
Dolce by Tintolino
Adresa: Krunska 84; Strahinjića Bana 17, 11000 Beograd
Email: orders@dolcebytintolino.com
Kontakt telefon: 065 242 1292; 011 24 21 292
Tintolino Family nastavlja tradiciju koja je započeta 2008. godine otvaranjem jedinstvene fabrike torti i kolača čiji je slogan ništa slađe u potpunosti odgovarao vrhunskom kvalitetu i raznovrsnosti ponude. Od tada pa sve do danas, prateći aktuelna kulinarska zbivanja i koristeći razne tehnologije, Dolce by Tintolino teži samo jednom – da svoje proizvode dovede do savršenstva.
Gledajući ambijent, pristup celokupnom doživljaju i osećaju, ovo je pravi kutak za hedoniste, a i onako kako kažu-instagramično.
-
Specijal
Adresa: Prizrenska 1 , 11000 Beograd (Stari Grad)
Kontakt telefon: 011/2688‑440
Naizgled jednostavan i standardni repertoar poslastica donosi osnovne proizvode i usluge kada je Poslasticarnica Specijal u pitanju. Tu su osvežavajuci napici, kesten pire, sitni kolaci, zito sa šlagom, torte, baklave, tulumbe, vanilice, kao i saher torte, moskva šnitovi, marcipani, grilijaši, sladoledi u „stotinu“ boja. Šareni izlog u Prizrenskoj ulici u Beogradu čuva duh starih vremena…Ali ono što nije jednostavno, niti standardno jesu tradicija i ukus. To zna svako ko je tamo svratio. Dovoljno je probati orasnice. Sve jasno. Više od pola veka ova čuvena poslastičarnica u poznatoj beogradskoj ulici nadomak naših Belano apartmana na Zelenom Vencu dočekuje one prave i iskrene sladokusce. Poslastičarnica Specijal je svojevrsni prestonički raritet. Ove izvorne poslastice za nas pravi već treća generacija Rešidovića.
Specijal je za mene posebno draga poslastičarnica. Nekad se pitam znaju li prodavci, ljudi koji nas uslužuju, od kojih kupujemo šta god sudbine svoje delatnosti? Gde i kako završe proizvodi njihovog rada? Moja je sudbina nekako da je jun često stizao uz moj rođendan u nezgodno vreme ispita ili mojih ili mojih studenata, đaka, ili završnih koncerata, uvek nekog haosa.
Bila sam sama za taj rođendan takođe, daleko od kuće, i priznaćete, to nije baš neki osećaj. Bila sam i bolesna sećam se. Čulo se zvono. Otvorila sam vrata i na njima me je sačekala mama sa mojom omiljenom Moskva šnit tortom. Iz Specijal poslastičarnice. Tri sata je putovala ta torta na krilu moje mame samo da se tradicija ne bi prekinula. I dan danas je to torta koja me kod mame čeka, uz njenu nenadmašnu Reforma tortu, ali nju ne možete tek tako da probate, znam.
Druga stvar po kojoj ovu poslatičarnicu izdvajam vezujem za Beogradski maraton. Taj napor je bio neverovatan. Na cilju, u suzama, mene uplakanu je sačekala mama. Došla sam k sebi i krenule smo peške, jer drugog načina nije ni bilo. Put je vodio kroz Prizrensku. Obavezna stanica. I najdivnija kesica orasnica koje se ne mogu rečima opisati. I sladoled. I sve. Jedna kesica meni, jedna za brata. Nekako sam prešla most nazad ka stanu na Novom Beogradu, držeći sladoled u jednoj i orasnicu u drugoj ruci.
Nekada je to sve što nam treba. Nešto slatko, nešto dobro, poznato i stvarno.
BELANO Kontakt
A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal u Beogradu i opustite se, doživite novi duh Beograda tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.
Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u stanovima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, pronađete poslastičarnicu u Beogradu za vaš događaj, rođendandsku tortu ili kolače za proslavu, a nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima informišite se na Belano blog sekciji o ostalim zanimljivostima vezanim za Beograd. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:
Belano email: office@belano.rs
Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773
Belano website: https://www.belano.rs