64. Sajam knjiga u Beogradu 2019: Sve što treba da znate!

28 августа, 2019
sajam knjiga u beogradu 2019.

KAD: 20 – 27. oktobar 2019.

www.sajamknjiga.rs

GDE: HALE

Hale 1, 1a, 2a, 2b, 2c i 4

Kada je u pitanju Sajam knjiga, nije reč samo o manifestaciji koja je važna za autore, distributere knjiga, ljubitelje pisane reči, edukatore. Ovo je manifestacija koja je važna za decu, za usvajanje navika i osećaja za literarnu umetnost, ali i za porodice jer vas na Sajmu knjiga kao i uvek na sajmovima očekuju brojni popusti, promocije i akcije. Bez sumnje ćete otkriti idealne pakete za svakog, za poklon, za uspomenu.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

.

„Pogledajte ovu ogromnu količinu tajni oko sebe! Na Sajmu knjiga se uvek osetim više tužna nego radosna: Da poživimo stotine godina, ne bismo stigli otvoriti sve ove školjke bisera ljudske misli, pune vatre srca i oluja mašte…“.

Desanka Maksimović (1988)

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

REZERVIŠITE SMEŠTAJ U BEOGRADU ZA VREME SAJMA KNJIGA 2019. NA: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773 PONUDU APARTMANA POGLEDAJTE OVDE

U okviru 64. Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

  • Izdavač godine
  • Izdavački poduhvat godine
  • Dečija knjiga godine
  • Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku
  • Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke
  • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip
  • Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu
  • Nagrada za najlepšu dečju knjigu
  • Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga, osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore.

Pored tradicionalnih sajamskih nagrada biće uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Sajam knjiga okuplja i sve značajnije autore iz Srbije i mnoge ugledne pisce iz regiona. Po redovnoj tradiciji, Sajam otvaraju uvek renomirani domaći autori.

Malo je spomenuti da su u prvoj deceniji 20. veka Sajam knjiga do sada svečano otvarali: Svetlana Velmar Janković, Vida Ognjenović, David Albahari, Milovan Danojlić, Ljubomir Simović, Goran Petrović, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Dragan Velikić i Laslo Vegel.

S druge strane, internacionalni duh Sajma knjiga ogleda se i u tome što svake godine Sajam knjiga poseti barem jedan savremeni svetski poznati književnik.

Do sada su, između ostalih, na Sajmu gostovali: Alan Rob-Grije, Erika Džong, Nacuki Ikezava, Klaudio Magris, Ljudmila Ulicka, Čarls Simić, Elizabet Abot, Toni Parsons, Peter Handke, Patrik Beson, Osa Lind, Tanasis Valtinos, Fler Jegi, Giš Džen, Naim Katan, Geir Polen…

Šta predstavlja Sajam knjiga u Beogradu?

Međunarodni beogradski sajam knjiga jedna je od najstarijih i najvažnijih književnih manifestacija u regionu. Njegov osnovni cilj je pružanje mogućnosti izdavačima, autorima, knjižarima, bibliotekarima, distributerima knjiga, kompanijama za multimediju i drugim akterima, da uspostave kontakte, razmene iskustva, sklope poslovne dogovore i ostvare druge vidove poslovne i kulturne saradnje. Svi izdavači iz Srbije i najugledniji izdavači iz regiona na Sajmu predstavljaju svoju godišnju izdavačku produkciju.

.

Pored izlagačkog, na Sajmu se organizuje i bogat prateći program: konferencije, okrugli stolovi, susreti s piscima, tribine, radionice…

Za posetioce, ljubitelje pisane reči, Sajam knjiga je jedinstvena prilika da na jednom mestu pronađu, i uz posebne sajamske popuste kupe knjige koje ih zanimaju, kao i da upoznaju omiljene i otkriju nove autore i prisustvuju na nekom od brojnih programa.

Sajam knjiga kao jedna od najposećenijih kulturnih manifestacija u Srbiji

Brojni turisti dolaze iz cele Srbije, regiona, pa i sveta i smeštaju se u apartmane u Beogradu, kao i u stanove na dan ili dva tokom trajanja Sajma. U 2012. godini na Sajmu je recimo bilo 150.798 posetilaca. Takođe, Sajam je i izuzetno medijski propraćen. Na osnovu podataka organizatora, Sajam prati preko 1.200 akreditovana novinara iz Srbije i oko 70 iz inostranstva (iz preko 14 stranih zemalja).

Prema istraživanju koje je 2010. godine među građanima Beograda sproveden, Sajam knjiga je označen kao najveći brend Beograda.

.

Osnivač Beogradskog sajma knjiga je Grad Beograd, manifestacijom rukovodi Odbor Sajma knjiga, a izvršni organizator je preduzeće Beogradski sajam. Sajam se tradicionalno održava u oktobru, u halama 1, 1a, 2 i 4  Beogradskog sajma, na površini od 30.000m2.

Sajam traje 8 dana.

Kairski sajam knjiga domaćin Beogradskom sajmu knjiga

Predstavljanjem učesnika, tradicije, profila manifestacije, programa i posetilaca, Beogradski sajam knjiga bio je gost Kairskog sajma knjiga (23.1-5.2.2019). Ova izuzetna manifestacija bila je prilika da se ukaže na značaj Beogradskog sajma knjiga za kulturu Srbije i regiona i razvijanje međunarodne saradnje u oblasti kulture te širenje prijateljskih veza između država i naroda. Na štandu su, pored promotivnih i informativnih materijala o Beogradskom sajmu knjiga, predstavljeni i promotivni materijali Turističke organizacije Srbije i Beograda, koji su doprineli stvaranju ukupne slike o Srbiji.

Do zapaženog promotivnog nastupa došlo je na osnovu uspostavljene saradnje u okviru koje će se Egipat predstaviti kao počasni gost 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2019. godine i potpisanog Protokola o saradnji između GEBO (General Egyptian Book Organization) i Beoradskog sajma, kao izvršnog organizatora Beogradskog sajma knjiga.

Predstavljanje Beogradskog sajma knjiga na Kairskom međunarodnom sajmu knjiga pratilo je i  trodnevno učešće zvanične delegacije Odbora Beogradskog sajma knjiga, u kojoj su bili Andrija Bojanić, pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Gradske uprave Beograda, i Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma.

Nastup na Kairskom sajmu knjiga podržala je i Ambasada Republike Srbije u Egiptu.

Nastup Beogradskog sajma knjiga na Kairskom sajmu knjiga izazvao je interesovanje publike i ostalih izlagača, koje je prevazišlo očekivanja i otvorilo mogućnosti za šire predstavljanje izdavača ne samo iz Egipta, već i drugih arapskih i afričkih zemalja sa kojima je ostvaren kontakt na Beogradskom sajmu knjiga i dogovorena buduća saradnja.

Od 2002. godine Beogradski sajam knjiga ima i svog počasnog gosta – zemlju čija se književnost i izdavačka produkcija posebno prezentuju. Zemlja počasni gost dobija istaknuto mesto na Sajmu knjiga u areni Hale 1. Na svom štandu, kao i u sajamskim salama za promocije, počasni gost ima mogućnost da predstavi svoje izdavaštvo i kulturu, u okviru programa susreta sa autorima, na predavanjima i stručnim seminarima.

Tradicija počasnih gostiju na Sajmu knjiga u Beogradu

Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom. Uspostavljanje snažnih i živih kulturnih veza jedan je od najvažnijih ciljeva manifestacije, i u tom smislu, institucija počasnog gosta izuzetno je značajna.

Dosadašnji počasni gosti bili su: Norveška (2002), Kanada (2003), Francuska (2004), Velika Britanija (2005), SAD (2006), Italija (2007), Japan (2008), Grčka (2009), Švedska (2010), portugalski jezik (2011), Mađarska (2012), Poljska (2013), Kina (2014), Ruska Federacija (2015) i Islamska Republika Iran (2016),  a počasni gosti u 2017. godini bili su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, zemlje nemačkog govornog područja, a 2018. Je to bila Kraljevina Maroko.

.

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Izraela, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske i Maroka – počasnog gosta manifestacije.

Na sajmu su proglašeni izdavač godine, izdavački poduhvati godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepše dečje knjige i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

Sajam je pratilo 1327 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva – Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Kube, Irana, Japana, Rusije, Ukrajine, Kine, Nemačke i Austrije.

Na Sajmu ubuduće bez prepreka za osobe sa invaliditetom

Sve hale na predstojećem 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće dostupne i osobama sa invaliditetom, odluka je koju su na nedavno održanom sastanku doneli Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma.

Pored obilaska svih izlagača na Sajmu knjiga, osobe sa invaliditetom imaće priliku da nesmetano obiđu i sve štandove, kao i bogata dešavanja u okviru stručnog pratećeg programa, i na 49. Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava i 4. Media marketu, koji se održavaju u istom terminu.

FESTIVAL STVARALAŠTVA MLADIH NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

Ponedeljak, 22. oktobar

11.00-15.00 Izložba Beogradske umetničke škola za dizajn i nove medije
12.00-14.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – demonstracija srpske kaligrafije

Utorak, 23. oktobar

12.00 13.00 NB Raka Drainac, Blace
čitanje radova napisanih u okviru „Novinarske radionice“
13.00 15.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – demonstracija srpske kaligrafije

Sreda, 24. oktobar

11.00-13.00 Ninina likovna radionica – likovna radionica za decu, „Naslovna stranica knjige koju bih sa uživanjem pročitao“
13.00-15.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – Međunarodna izložba kaligrafije, uz „pesme ćirilicom vazda pečatane“ ansambla Renesans i Dragana Mlađenovića-Šekspira
15.00-17.00 Dani ćirilice Bavanište – likovni radovi prispeli na ovogodišnji konkurs, lutke, ilustracije, kaligrafski i vezeni radovi. Predstavljanje dve zbirke dečjih radova, KUD Aca Obradović

Četvrtak, 25. oktobar

11.00-13.00 Požarevačka gimnazija
Predstavljanje Literarne družine “Razvitak” i časopisa “Razvitak”
Radionica Sekcije kreativnog pisanja
– Radionica Sekcije besedništva
13.00-15.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – radionica ćirilice, mala škola krasnopisa za školsku decu
15.00-17.00 Prva beogradska gimnazija
– Hor Prve beogradske gimnazije “Dušan Maksimović – Dumaks” izvodi kompoziciju Karla Dženkinsa “Adiemus”
– “I više vam mogu reći” – nastup članova Literarnog kluba Prve beogradske gimnazije koji čitaju svoje priče i pesme
– “Reči u slikama” – članovi Likovnog kluba Prve beogradske gimnazije slikaju inicijale, minijature i ilustracije

Petak, 26. oktobar

12.00-13.00 OŠ Branko Radičević, Batajnica – „Knjige koje govore“ , inspirisano delima Branislava Nušića – „Nušićeva sećanja
13.00-15.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – demonstracija srpske kaligrafije

Subota, 27. oktobar

11.00-13.00 Medicinska škola iz Užica
– pozorišna predstava „Kako sam ponovo postao normalan“ Slobodana Simića, u režiji Valentine Zlatanović Marković
– Poetsko-scenski program „Samo dela ljubavi“ (ime i delo akademika Vladete Jerotića)
– izložbe fotografija i crteža sa motivima književnih dela (prateći program), čitanje i pevanje pesama naše i svetske književnosti
13.00-15.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – demonstracija srpske kaligrafije
15.00-17.00 Udruženje građana „Kultura ćirilice“ – predavanje o istoriji pisma i osvrt na Vinčansku civilizaciju
17.00-19.00 Laguna i Valinor organizuju kosplej takmičenje. Počasni gost i predsednik žirija Piter V. Bret, pisac

Nedelja, 28. oktobar

12.00 Politehnička škola, Požarevac
– dramski prikaz „Tamna strana meseca“, prema tekstu Zlatka Grušanovića
13.00 Ekonomska škola, Užice
– „Kako je zapisao Vuk…“ – dramski prikaz izvoda iz Srpskog rječnika, Vuka Karadžića, izdatog 1818. Godine

PROMOCIJE NA ŠTANDOVIMA IZLAGAČA NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

Nedelja, 21. oktobar

10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan Policije u zajednici
11.00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Izabel Aljende: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
15.00-20.00 ČIGOJA ŠTAMPA – Kreativna radionica za decu – Kako nastaje knjiga i šta se sve može napraviti od ostataka materijala, učestvuju: Jelena Obradović, Dragan Stojkov
16.00-17.00 PROMETEJ – „Pamtite me po pesmama mojim“ Bogomir Mijatović, Peca Popović
16:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Izabel Aljende: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.00 AMBASADA UKRAJINE U BEOGRADU – „Knjiga putokaz. Ukrajina“ Irina Baturevič i Irina Taranenko (Ukrajina)
17.00-18.00 SVET KNJIGE – „Manastir Podmalinsko“ Tomaš Ćorović. Govore Stevo Ćosović i autor
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Knjige povezuju ljude: nagradni kviz za posetioce Sajma
19.00-20.00 MC ODBRANA – Svečano otvaranje štanda
19.00-20.00 PROMETEJ – „O vuku i čoveku“ Nikola Radin. Govore Nikola Radin i Korana Borović
19.00-20.00 KARIĆ FONDACIJA – „Globalni šah. Ruska partija“, Aleksej Puškov, govore: Srećko Đukić, Radovan Jović, Dragan Bisenić i Dragomir J. Karić

Ponedeljak, 22. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „Sa sela u diplomatiji u razbijenoj Jugoslaviji“, Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan Direkcije policije – strateški dokumenti
11:00−12:00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: Strategijsko planiranje u sistemu odbrane, sa osvrtom na potrebu vraćanja obaveznog služenja vojnog roka
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Pol Oster: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
12.00-13.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Srpskog narodnog pozorišta
12.00-13.00 AGORA – Milisav Savić
12.00 MC ODBRANA – PROMOCIJA edicije GEOPOLITIKA: dr Radenko Mutavdžić: „Odgovor za budućnost – konstituisanje bezbednosnog identiteta“
12:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Promocija tematskog broja časopisa „Gradac“ posvećen Džeku Keruaku. Učestvuju: Pavle Bobić, Savo Stijepović, moderator Tijana Bežanić
13.00–14.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Banatskog kulturnog centra
13.00-14.00 AGORA – Liu Longčun (China Translation and Publishing House)
13:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Promocija knjige „Džek Keruak i Alen Ginsberg: izabrana pisma“. Učestvuju: Muharem Bazdulj, Predrag Šarčević, Zoran Hamović, Tijana Bežanić
13.00-15.00 MC ODBRANA – Izbor iz fonda VFC „Zastava film“
14.00-14.50 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Grafoprometa
14.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Milana Ljepojevića: Referendum, odbrana Srpske. Govore: Predrag Damjanović, Mlađen Cicović i autor
14.00-15.00 TREĆI TRG – „Rime“ Gustavo Adolfo Beker, prevodilac Biljana Isailović
14:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Čemu još bibliografija: razgovor o budućnosti bibliografije. Učestvuju: Dragana Grujić, Nebojša Kovačević, moderator Dejan Vukićević
15.00-16.00 TREĆI TRG – „Magnetna tačka“ Rišard Krinjicki, prevodilac Biserka Rajčić
15.00-17.00 ARHIPELAG – Branislav Anđelković „Antropologija smrti“, Dragan Lakićević Lakas „Portret političara u mladosti“, Tomislav Marinković „Večito sada“, Goran Nikolić „Razbijanje ekonomskih mitova“, Uglješa Šajtinac „Žena iz Huareza“
15.00-16.00 VUKOTIĆ MEDIA – Marija Jevrosimović
16.00 MC ODBRANA – Promocija edicije RATNIK: Nebojša Pavković: „Ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije“ – Treća armija u zagraljaju „Milosrdnog anđela“ (4 knjige)
16.00 EVOLUTA – „Srbija i stara Srbija – nasleđe na jugu“ Miloš Jagodić
17.00-18.00 SVET KNJIGE – „Generatorska lingvistika“ Branko Tošović. Govore: Stevo Ćosović i autor
17.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Nova izdanja „Kuće poezije“, Banja Luka. Knjige: Eva Lipska „Centrifugirajuća nada“, izabrane pjesme (Poljska); Jan Skacel „Neutoljiva žeđ“, izabrane pjesme (Češka Republika), Maći Tavara „Godišnjica salate“ (Japan) i Zdravko Kecman „Trubač fronta na Soči“, roman. Govore: Miladin Ćulafić, Marinko Lolić i Zdravko Kecman; časopisi: Književnik i Katedra (Banja Luka) i Poem (London), govore Biserka Rajčić, Aleksandra Grubor, Marinko Lolić i Zdravko Kecman.
17.00-18.00 PROMETEJ – „Bela knjiga ljubavi“ Srećko Dodig. Govore Zoran Kolundžija i autor
17.00 EVOLUTA – „Čuvari žita u praistoriji- žitne jame u Kalakači kod Beške“, Miloš Jevtić
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Pol Oster: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
18.00-18.30 ALMA – „Kuća“ Branko Vukmirović. Učestvuju: Dragoljub Draža Petrović, Milica Jeftimijević Lilić i autor
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „Obavezno služenje vojnog roka“
18.00-19.00 PROMETEJ – „Mramor i granit“ Dušan Šimko. Govore Dušan Šimko i Zoran Kolundžija
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – „Samouspravljanje“ Miladin Berić. Govore: Veselin Lari Mišnić, Milko Grbović i autor

Utorak, 23. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „Sa sela u diplomatiji u razbijenoj Jugoslaviji“, Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan Uprave saobraćajne policije, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja
11.00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: Centar za mirovne operacije
11.00 BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA – Radionica „Stvaramo zajedno“
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Džonatan Frenzen: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
11.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija izabranih i novih dela Duška M. Petrovića – povodom pedeset godina književnog rada 1968-2018. Govori autor
12.00-13.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture
12.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Valentina Milačić „Kompetencije igrača u igrolikom procesu sažimanja teorije i prakse“, govore: Radovan Grandić, Nenad Novaković i autor; Luka Kecman „Uvod u dramsko pozorište“ i „Blago onom ko zna da ne zna a hoće da zna“, govore: Nataša Glišić, Zoran Đerić, Nenad Novaković i autor; Boris Mišković „Jutarnji bluz“, govore: Matija Pavićević, Ana Đorđević, Nenad Novaković i autor; Nenad Babić „Zavičaj“, govore: Miloš Kovačević, Radmila Popović i Branko Stojanović.
12.00 MC ODBRANA – Predstavljanje novih naslova izaslanicima odbrane akreditovanim u Republici Srbiji
12.00-13.00 AGORA – Santijago Ronkaljolo (Peru)
12:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Seminar „Dostupnost elektronskih resursa i literature u bibliotekama“, predavači Dragan Nikolić i Nebojša Krstić
13.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Dela Branka Čučka, peti tom Slova o Čučku, Bibliografija. Govore: Radoslavka Sudarušić, Valadan Bartula i Ozrenka Đurić Radulović, glavni urednik
13.00-14.00 TREĆI TRG – „Električno raspeće“ Danijel Čavić
13.00-14.00 AGORA – Dejan Trajkoski (Makedonija)
13.00 MC ODBRANA – Predstavljanje autora Medija centra „Odbrana“: Aleksandra Pećinar: „Proboj Solunskog fronta i srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi“
13.00 CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE – Zavod za zaštitu prirode Srbije – „Vodozemci i gmizavci Svete gore i Hilandara“ – iz edicije „Priroda Svete gore i Hilandara“
13.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Vojislava Durmanovića „Pogledi s mosta“. Govore: Mirjana Lazarević, Senahid Nezirović, Željko T. Kovačević i autor
14.00-15.00 AGORA – Đorđe Pisarev
14.00-15.00 PROMETEJ – „Nikolajevski nokturno“ Sunčica Radulović Torbica. Govore Miroslav Aleksić i autorka
14.00 MC ODBRANA – IZBOR IZ FONDA VFC „Zastava film“
14.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija izdanja JU Spomen područje Donja Gradina: časopis Topola (br.4) i brošura Spomen područje Donja Gradina. Govore: Željko Vujadinović, Dragan Davidović i Tanja Tuleković.
15.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Predstavljanje izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Pravni fakultet: Zbornik radova Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Govore: Goran Marković, Radomir Lukić, Dimitrije Ćeranić
15.00-16.00 PROMETEJ – Sarajevo rewind, Erik Gobeti
15.00-17.00 ARHIPELAG – Miroslav Aleksić „Neponovljivi kod“, Ratko Dangubić „Kafe Kengur“, Kristijan Eker „Peščana granica“, Dragoljub Mićunović „Demokratija, entropija, populizam“, Nemanja Rotar „Poslednji Romeji/Sutradan posle detinjstva“
16.00-17.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Srpski kulturni centar iz Budimpešte
16.00-17.00 SVET KNJIGE – „Francuska nadahnuća“ Mićo Cvijetić. Govore: Stevo Ćosović i autor
16.00 MC ODBRANA – Promocija – Veljko Blagojević: „Srbija i odbrambena diplomatija“
16.00-17.00 PROMETEJ – „Samo tvoj“ Raša Tomanović. Govore Zoran Kolundžija i autor
16.00 EVOLUTA – „Strabon iz Amasije, istoričar i geograf“ – VII knjiga Geografije, Mirko Obradović
16:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Promocija i potpisivanje knjige Vamika Volkana Imigranti i izbeglice, CLIO, 2018. Učestvuju: Tamara Džamonja Ignjatović, Aleksandar Dimitrijević, Zoran Hamović, Vamik Volkan
17.00-17.30 ALMA – „Gdje je bako Lika“ Ljiljana Pilipović Karanović. Učestvuju: Ilija Šaula, Dejana Jovanović, Đorđe Otašević i autorka
17.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – General Vinko Pandurević „Novi hladni rat i Srbija – geopolitička stvarnost Srba“. Govore: Radovan Radinović, Aleksandar Pavić i autor
17.00 MC ODBRANA – Promocija – Branko Bogdanović: „Veliki rat – zapisano u kamenu, Spomenici i groblja palih u Velikom ratu“
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Džonatan Frenzen: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.00-18.00 PROMETEJ – „Planina koja me je volela“ Milan Pajević i Miodrag Pajević. Govore Slavica Tomaš i autori
17.00-18.00 KREATIVNI CENTAR – Zlatko Vasić „Čudesno putovanje“, Ivana Nešić „Misija: Muzej“
17.00 EVOLUTA – „Moravska Srbija – istorija i istorijska geografija“, Siniša Mišić
17.00-19.00 ČIGOJA ŠTAMPA –„Peron samoće“ Miodrag Maticki
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Biljana Milošević Šošo „Devijantne pojave u Republici Srpskoj“. Govore: Božo Milošević, Dejan Kerleta i autor.
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „140 godina vojne diplomatije i njena uloga u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije”
18.00-19.00 PČELICA – Lutkarska predstava po motivima Pčelicinih knjiga. Učesnici: litkarsko pozorište, Bojana Jovanović i Aleksandra Bojović, urednici
18.00-19.30 KRAJIŠKI PRIVREDNIK – „Slika u novom ramu i druge priče“ Gajo Pakara, Miloš Bajić
18.00-20.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Minecraft i Roblox vodiči za igru – druženje igrača i promocija knjiga

Sreda, 24. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „Sa sela u diplomatiji u razbijenoj Jugoslaviji“ Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan forenzike
11.00-12.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti izdavačke kuće Agora
11.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – “Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918.”, autori: Boro Bronza, Slavojka Beštić Bronza, Boško M. Branković i Borivoje Milošević. Govore: Boro Bronza, Borivoje Milosević, Boško M. Branković, Milovan Milutinović, Zoran Kalinić
11.00 MC ODBRANA – PREDSTAVLJANJE SISTEMA ODBRANE: „Vojno zdravstvo u sistemu odbrane“
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Salman Ruždi: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
12.00-13.00 AGORA – Mirko Demić, Stevan Tontić
12.00 MC ODBRANA – Promocija edicije MEDICINA: Dušanka Mandić „Klopka za gelere – u službi mira i humanosti“
12.00-13.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti izdavačke kuće Akademska knjiga
13.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –„Gudački kvarteti Vlade S. Miloševića“, Saša Pavlović. Govore: Sanda Dodik, Dejan Dejanović i autor
13.00 MC ODBRANA – Promocija edicije MEDICINA: Stojanka Kovačević Koprivica: „Istorija sestrinstva u Srbiji – od manastirskih bolnica do kraja Drugog svetskog rata“
13:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Otvoreni podaci i biblioteke. Učestvuju: Tamara Butigan, Dragana Milunović, predstavnik UNDP u Srbiji, moderator Bogdan Trifunović
13.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Sanja Macura „Narativni lavirint – ulazak i Narativni lavirint – u središti“. Govore: Snežana Milosavljević Milić, Svetlana Šeatović i autorka
14.00-15.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Zavoda za kulturu Vojvodine
14.00-15.00 AGORA – Milan R. Simić
14.00 MC ODBRANA – IZBOR IZ FONDA VFC „Zastava film“
15.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Ranko Pavlović „Izmaglica“, pesme; Slobodan Jović „Podneblje“, pesme; Živko Vujić „Sveti štap“, roman; Goran Šaula „Novo žitije Stefanovo“, roman; Jovo Čulić „Zadnja pošta Madagaskar“; Džon Tejlor „Okna“, pesme; Žarko Milenić „Rođaci i ostali“, priče; Andrej Vrobel i Prerag Bjelošević „Antologija pjesnika Republike Srpske na poljskom jeziku“, izdavač KaMPe, London
15.00 EVOLUTA – „Vreme straha – grad, nahija i okružje (1788-1862.)“, Nedeljko Radosavljević
15:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Književnost Džonatana Frenzena. Učestvuju: Neda Valčić Lazović, Aleksandar Šurbatović, moderator Milena Đorđijević
15.00-17.00 ARHIPELAG – Laslo Blašković „Bogzna“; Neven Cvetićanin „Slepe ulice istorije“; Mileta Prodanović „O papagajima i predatorima“, Ljubodrag Dimić “Jugoslavija i Hladni rat“
15.00-17.00 ODISEJA – Ištvan Lakatoš (Mađarska), potpisuje knjige, druženje sa autorom i prevoditeljkom Draginjom Ramadanski, uz učešće članova Udruženja Valimor maskiranih u likove iz serijala „Ema i „Tesla“
15.00-17.00 ČIGOJA ŠTAMPA – „Đoletova avanture“ Jelena Rvavić Jelić, slikanje sa maskotom Đoleta, kreativna radionica za decu
16.00 MC ODBRANA – Promocija: Milosav Simović: „Kopnena zona bezbednosti – pre i posle oružanog sukoba“
16.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –„Gradovi i opštine Republike Srpske“ i „Statistički godišnjak Republike Srpske“. Govori Jasmin Komić, v.d. direktora Zavoda
16.00 EVOLUTA – „Slikareva tajna – tajne starih majstora“, Predrag Peđa Milošević
16.00-18.00 KREATIVNI CENTAR – Violeta Babić
16.00-17.00 PROMETEJ – „Smrt nepoznatog saksofoniste“ Željko Jovanović. Govore: Željko Jovanović, Aleksandar Tanurdžić i Zoran Kolundžija
16.00-20.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Promocija Diznijevih knjiga u izdanju Egmonta i poklon iznenađenja
16.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – „ Didaktička igra: Jedi zdravo! Bravo, bravo“. Govore: Danica Mojić i Milena Jović. Predstavljanje dobitnika književne nagrade Sovica – Kako se ispričala Neispričana Bajka Ranka Pavlovića. Govore: Jelena Kojović Tepić, Željka Pržulj, Rade Ristović i Ranko Pavlović.
16.30 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Saveza Srba u Rumuniji
17.00-17.30 ALMA – „Mali beskraj“ Stefan Lazarević. Učestvuju: Ilija Šaula i Dejana Jovanović, autor
17.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Monografija „Ne zaboravi, voljena zemljo“ i Zbornik radova sa okruglog stola „Stradanje Srba u poslednjoj deceniji dvadesetog veka“, govore: Isidora Graorac-Štrkić, Nedeljko Mitrinović i Slaviša Sabljić.
17.00 EVOLUTA – „Čekajući IKEU – od tačkica do ikeizacije – potrošačko društvo u socijalizmu i postsocijalizmu“, Ildiko Erdei
17.00-18.00 TREĆI TRG – „Bagatele“ Nemanja Kuzmanovski i „Kvadratno disanje“ Danijela Repman
17.00-18.00 VUKOTIĆ MEDIA – Gordana Ćirjanić
17.00-18.00 PROMETEJ – Tribina – „Ne sudi o knjizi po korici?“, govore Sonja Bajić, Aleksandar Tanurdžić i Korana Borović
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Salman Ruždi: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Deveta dimenzija: strip magazin Parabelum br. 8 i knjiga-strip „Mrtvacima ulaz zabranjen“ Nenad Briksi
18.00-19.00 KREATIVNI CENTAR – Džudi Kertin potpisuje svoje romane za mlađe i starije osnovce
18.00-19.00 HERA edu – „Požarevački mir 1781. na kartama, gravirama i medaljama“, Ana Milošević. Govore: Vladimir Simić, Aleksandra Kučaković i autorka
18.00-19.30 KRAJIŠKI PRIVREDNIK – „Kordun u ratu 1990. – 1995.“ zbornik, Tošo Pajić
18.00-20.00 PSIHOPOLIS – dr Zoran Milivojević će potpisivati knjige i družiti se sa čitaocima
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „Posledice upotrebe osiromašenog uranijuma tokom NATO agresije“
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – “Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918.”, autori: Boro Bronza, Slavojka Beštić Bronza, Boško M. Branković i Borivoje Milošević. Govore: Boro Bronza, Borivoje Milosević, Boško M. Branković, Milovan Milutinović, Zoran Kalinić

Četvrtak, 25. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „Sa sela u diplomatiji u razbijenoj Jugoslaviji“ Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Školski dan – zajednički dan Policije u zajednici, SVS, forenzike i saobraćaja
11.00-12.00 ARHIPELAG – knjige za lektiru u izdanju Arhipelaga
11.00-12.00 AGORA – Draško Ređep
11.00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: „Vojno školstvo u sistemu odbrane“
11.00 BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA – Radionica „Stvaramo zajedno“
11.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Srpski istorijski časopis Udruženja istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“ predstaviće Miloš Ković, Boško Branković, Borivoje Milošević i Draga Mastilović; Sretanja, časopis za književnost, umetnost i nauku predstaviće urednik Sreten Vujković i gosti, a časopis Krajina izdavač Milan Stijak
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Siri Hustvet: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
12.00-13.00 ARHIPELAG – Programska akcija „Biblioteka za škole“
12.00-13.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti izdavačke kuće Prometej
12.00 MC ODBRANA – Promocija: predstavljanje vojnih udžbenika u izdanju MC „Odbrana“
12.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Monografija „Zmijanjski vez“/“Zmiяnskaя vыšivka„ Danijela Đukanović. Govori Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik; „Priča o vinu“ Nataša Kovačević; „U susret Berlinskom kongresu“ Bratislav Teinović
12:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Radionica „Digitalne tehnologije za popularizaciju čitanja kod dece i mladih“, Učesnici: Violeta Đorđević, Jasna Brkić, Dunja Brkin Trifunović, Andrej Jakovljev, Marija Radulović, moderator Daniela Skoković
12.00-15.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Facepainting
13.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Časopis Srpska vila br. 46. i 47. Govore: Jelina Đurković, glavna urednica, Cvijetin Ristanović, Ljiljana Lukić, Dušanka Novaković, Borislav Gavrić
13.00-14.00 AGORA – Nenad Šaponja
13.00-15.00 MC ODBRANA – IZBOR IZ FONDA VFC „Zastava film“
13.00-15.00 EVENT MEDIA – „Šta je slađe od kolača“, slikovnica, Kristina i Sergej Ćetković – humanitarna akcija
13.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Borka Miličić „Vraćam sjaj očima svojim u Zvorniku starom gradu“; Željko Nestorović „Pečat“ i Tode Nikoletić „Svitac iz đačke klupe“. Govore: Dejan Spasojević, Stanislav Tomić, Nataša Kokoruš i autori.
14.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –„Punktumi“, zbirka inostrane umjetnosti, govore: Sarita Vujković, direktorica MSURS, Nemanja Mićević, Žana Vukičević i Branka Šestić; Monografija umjetnika Uroša Đurića „Kojim putem do kuće“, govore: Sarita Vujković, Nemanja Mićević, Mladen Banjac, Branka Šestić i autor.
14.00 MC ODBRANA – Promocija: Knjiga „Alojzije Stepinac“ i izložba „Dijanina deca“, dva lica jednog rata
14.00-14.30 RUSKI NACIONALNI ŠTAND – Promocija Moskovskog međunarodnog izložbenog sajma knjiga i Peterburškog međunarodnog salona knjiga
14.00-15.00 PROMETEJ – „Meditacije nad Lajbnicom“ Željko Simić. Govore Draško Ređep i autor
14.00-15.00 ARHIPELAG – Predstavljanje nove knjige u ediciji za decu i mlade „Mali Arhipelag“: Mari-Luiz Gej, Dejvid Homel „Put pod noge“
14.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdanja Gradske biblioteke Novog Sada (iz edicije Prisajedinjenje)
15.00-15.30 PROMETEJ – „Putopisi“ Miroslav Demak. Govore Miroslav Demak, Zoran Kolundžija i Martin Prebuđila
15.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Edicija „Otrgnuti od zaborava“- „Na svojoj zemlji“ Jovanka Savanović. Govore: Jelena Radaković i Želimir Radinović
15.00 EVOLUTA – Obrazovni programi i popularna nauka – susreti sa nastavnicima istorije, Radivoj Radić, Marko Šuica
15:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Tribina školskih bibliotekara – Udruženje školskih bibliotekara Srbije
15.00-17.00 ARHIPELAG – Nikola Moravčević „Ilona strašna“, Srđan V. Tešin „Gori gori gori“/„U šta smo se to pretvorili“, Mladen Vuruna „Košulja sa likom Če Gevare“
15.00-17.00 ODISEJA – Druženje sa ilustratorom „Pipi Duge Čarape“, Tihomirom Čelanovićem, crtanje uživo
15.00-17.00 ČIGOJA ŠTAMPA – „Đoletova avanture“ Jelena Rvavić Jelić, slikanje sa maskotom Đoleta, kreativna radionica za decu
15.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – „ Ovo je Republika Srpska“ i „Žene i muškarci u Republici Srpskoj“ . Govori Velimir Savić
15.30-16.00 PROMETEJ – „Beleške o stvarima“ Ladislav Čanji. Govore: Ladislav Čanji, Zoran Kolundžija i Martin Prebuđila
15.30-16.30 RUSKI NACIONALNI ŠTAND – Promocija novih izdanja u ediciji „Život divnih ljudi” izdavačke kuće „Molodaja gvardija” – Andrej Petrov
16.00–16.30 ALMA – „More u kamenu“ Dmitro Zisjak. Učestvuju: Milutin Đuričković, Đorđe Otašević i autor
16.00-16.30 PROMETEJ – „Imunitet“ Marija Ferenčuhova. Govore Marija Ferenčuhova i Zoran Kolundžija
16.00 MC ODBRANA – Promocija edicije RATNIK: „Košare – sećanja učesnika“ (Razgovor sa neposrednim učesnicima događaja)
16.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Muzeja Vojvodine (Edicija Prisajedinjenje 1918.), Arhiv Vojvodine, zajednička izdanja sa Muzejem
16.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Dara Sekulić „Od grada do brda“, govori Slađana Bratić; Desanka Šućur „Sarajevo kroz vijekove“, monografija, govore: Slobodan Nagradić i Željko Vujadinović; „Četiri slike traže autora“, zbirka priča, priređivač Zoran Todorović, govore: Zoran Todorović i Slađana Bratić; Gorana Žižović „Balada o nedostajanju“, govore: Gorana Žižović, Saša Knežević i Goran Vračar.
16.00 EVOLUTA – „Delfa Ivanić, zaboravljane Uspomene“ Jasmina Milanović
16.00-17.00 TREĆI TRG – „Sećanja puna koštica“ Jorgos Harotonidis i „Izranjavane zone“ Jorgos Hristodulidis
16.00-19.00 PSIHOPOLIS – dr Zoran Milivojević će potpisivati knjige i družiti se sa čitaocima
17.00-17.30 ALMA – „Moguća luka“ Klaudija Pizino. Učestvuju: Milica Jeftimijević Lilić, Đorđe Otašević i autorka
17.00-18.00 KREATIVNI CENTAR – „PlanUM dnevnik“ Aleksandra Šarović Atanasovska
17.00-18.00 ČIGOJA ŠTAMPA – „Boje Botičelijevog glasa“ Bogdan Miščević
17.00-18.00 VUKOTIĆ MEDIA – Bojan Dimitrijević
17.00-18.00 PROMETEJ – „Preci, prošla budućnost“ Snežana Lekan. Govore Snežana Lekan i Draško Ređep
17.00-18.00 RUSKI NACIONALNI ŠTAND – Sastanak sa Jevgenijem Matoninim, piscem, istoričarem, stručnjakom za Balkan, scenaristom. Promocija knjiga „Crveni” i „Beli” – Jevgenij Matonin
17.00 EVOLUTA – „Sestre Srpkinje – pojava pokreta za emancipaciju žena i feminizma u Kraljevini Srbiji“ Ana Stolić
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Siri Hustvet: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.00 ZAJEDNICA IZDAVAČA/NAKLADNIKA BiH – Mustafa Zvizdić, pisac
17:30 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Umetnost u delima Dona Delila. Učestvuju: Srđan Srdić i Violeta Stojmenović
18.00-19.00 KREATIVNI CENTAR – „Prvo letovanje jednog mačka“ Vesna Vidojević-Gajović – Dositejevo pero
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Veče poezije Srpske, Srbije i rasejanja
18.00-19.00 ALMA – „Divlja ćutanja“ Jeton Keljmendi. Govore: Milutin Đuričković, Đorđe Otašević i autor
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „Služimo Srbiji – Mladi i vojska“ (dobrovoljno služenje vojnog roka)
18.00-19.00 PROMETEJ – „Iborov puls“ Renato Vujaković. Govore Renato Vujaković i Zoran Kolundžija
18.00 AMBASADA UKRAJINE U BEOGRADU – Prezentacija knjiga Andrija Kurkova, razgovor sa autorom
18.00-19.30 KRAJIŠKI PRIVREDNIK – „Spas od ludila“ Milka Kajganić, Miloš Kordić
19.00-20.00 ČIGOJA ŠTAMPA – „Ludvig“ Olivera Olja Jelikić

Petak, 26. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „Sa sela u diplomatiji u razbijenoj Jugoslaviji“ Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan Centra za osnovnu policijsku obuku
11.00-12.00 AGORA – Marija Knežević Sava Damjanov
11.00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: Specijalne jedinice VS. Predstavljanje projekta „Model 1500“
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Majkl Kaningem: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Izdavačkog zavoda Forum
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
12.00-13.00 SVET KNJIGE – „Put prema izgrevu Sunca“ Branislav Ilić. Govore: Mićo Cvijetić i autor
12.00-13.00 AGORA – Sava Damjanov
12.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Edicija Srpska književnost u BIH: Stara srpska pismenost u BiH (priređivač Danijel Dojčinović), Epska narodna poezija (priređivač Saša Knežević), Epsko-lirske narodne pjesme (priređivač Jelenka Pandurević), Lirske narodne pjesme (priređivači: J. Pandurević i S. Knežević) i Narodne pripovijetke i predanja (priređivači: S. Knežević i J. Pandurević). Govore priređivači, Staniša Tutnjević i Mladen Šukalo
12.00 MC ODBRANA – Predstavljanje autora – Dušan Babac „Srbi u uniformi“
12.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Arhiva Vojvodine
12:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Dejvid Foster Volas – od margine do kulturne ikone. Učestvuju: Alen Bešić, Marjan Čakarević, Dejan Vukićević
13.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Evita Bojkovac „Kompozitor mjesec“. Govore: Draženka Dervišević i Ostoja Đukić; Nenad Janjetović Janje „Kako spoznati univerzum, prirodu, sebe“, govore Tihomir Levajac i autor.
13.00-14.00 AGORA – Dragan Jovanović Danilov
13.00 ZAJEDNICA IZDAVAČA/NAKLADNIKA BiH – Goran Samardžić, pisac
13.00-15.00 MC ODBRANA – IZBOR IZ FONDA VFC „Zastava film“
13:30 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Promocija programa i aktivnosti Američkog kutka u Srbiji
14.00-15.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine
14.00-15.00 TREĆI TRG – „More i zaustavljene priče“ Neva Lukić i „PUst“ Jana Rastegorac Vukomanović
14.00-15.00 PROMETEJ – „Najdraža jedina moja“ Dragan Jaševski. Govore Dragan Jaševski i Zoran Kolundžija
14.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocije izdanja Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ Gacko: Zbornik radova Međunarodnog Naučnog skupa istoričara, govore: urednik Draga Mastilović, Radivoj Radić i Radomir Vučković; časopis Nova Zora, govore: urednik Miloš Kovačević i Radomir Vučković; Sokolski pokret u Hercegovini, govore: Kristina Pantelić Babić i Petar Pavlović; Srpski rečnik stranih riječi u fizičkoj kulturi (V-G) , govore: Petar Pavlović i Kristina Pantelić Babić; Dvesta godina Tešana i Vuka, zbornik radova , govori Božo Tepavčević i Zemljom hercegovom u slici i riječi, govore: Ivana Grujić, arheolog i direktor muzeja Hercegovine iz Trebinja (izdavač) i autori: Radomir Vučković i Aleksa Vučković
15.00-17.00 ARHIPELAG – Venko Andonovski „Azbuka za neposlušne“, Branko Čegec „Pun mjesec u Istanbulu“, Veselin Marković “Prošlost nikad ne prođe“, Darko Tuševljaković „Naknadne istine“/„Jaz“
15.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – „Jevrejske književne teme“ Vojislav Maksimović. Govore: Nenad Novaković, Jordan Ristić i autor
15.00 MC ODBRANA – Promocija: Ljubomir Milić: „Moravska divizija II poziva – dnevnik“, priređivač Aleksandar Životić
15.00-16.00 PROMETEJ – „Parusija“ Slavica Garonja Radovanac. Govore Slavica Garonja Radovanac i Zoran Kolundžija
15.00-16.00 TREĆI TRG – ,,Srebrna korveta“ Roaljd Mandeljštam, prevodilac Svetislav Travica
15:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Kreativna konzumacija kulture: novi modusi čitanja / Creative Consumption of Culture: New Reading Modes. Učestvuju: Gordana Đilas, Jelena Kalajdžija, moderator Marija Radulović
15.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Kalendar „Prosvjeta“ 2016/2017. i „Prosvjeta“ 2018, govore Jovan P. Delić i priređivač Vojislav Maksimović; Miroslav Kusmuk „Ispovijest“, govori autor
16.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE –Hrestomatija tehnologije ohaerizma (Hronika jedne nacionalne i ustavne patologije). Govore: Slobodan Orlović, recenzent i Milan Blagojević, autor
16.00 MC ODBRANA – Promocija edicije RATNIK: „Paštrik – sećanja učesnika“ (Razgovor sa neposrednim učesnicima događaja)
16.00 EVOLUTA – „Vuk Branković – slavni i velmožni gospodin“ Marko Šuica
16.00-17.00 TREĆI TRG – „Seobe“ Robert Simonišek
16.00-17.00 PROMETEJ – „Sreća je kameleon“ Radmila Satarić. Govore Radmila Satarić i Zoran Kolundžija
17.00-18.00 SVET KNJIGE – „Sto pesama za Maksima“ Miodrag Miki Jeknić. Govore: Radomir Bajo Jojić i Stevo Ćosović
17.00-18.00 VUKOTIĆ MEDIA – Miloš Šobajić
17.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Predstavljanje knjige Predraga Bojinovića Tajkun, govore: Nenad Novaković i autor
17.00 EVOLUTA – „Bolja prošlost – izmišljanje tradicije i novi identiteti“, govore: A. Palavestra, Z. Kuzmanović, V. Mihajlović, M.Šuica, R.Radić
17.00-18.00 KREATIVNI CENTAR – Jelena Mitrović i Sonja Bajić potpisuju svoju novu knjigu „Kakva ženska! Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno“
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Majkl Kaningem: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.00-19.00 ČIGOJA ŠTAMPA – „Epizoda“ Jelenom Nikolić
17.00-20.00 MIROSLAV – „Put ljubavi“ Goran Vukićević
17.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Viljem Tekeri Vukovi i Jagnje i Elizabet Gaskel Prokleti soj, u prevodu Milana Miloševića. Izdanje Besjeda Banja Luka, govore: Stefan Alidini, Nenad Novakovići prevodilac
18.00-18.30 ALMA – „Midar“ Ilija Šaula. Učestvuju: Milijan Despotović, Đorđe Otašević, autor)
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „Revizija istorije Prvog svetskog rata“
18.00-19.00 KREATIVNI CENTAR – Tamara Ratković potpisuje novu knjigu „Fit mama i beba“
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Predstavljanje zajedničkog izdanja Književne zajednice „Jovan Dučić“ iz Trebinja i Sveta knjige iz Beograda: Priče iz ratomira autora Ratomira Mijanovića. Govore: Miodrag Ljumo Hrnjez, Stevo Ćosović i autor
18.00-19.00 GEOPOETIKA IZDAVAŠTVO – Druženje sa autorima: Branka Krilović, Mića Vujičić, Zoran Paunović, Mira Popović, Olga Zirojević
18.00-19.00 PROMETEJ – Srpski dijalekti, Miloš Okuka
18.00-19.00 KREATIVNI CENTAR (Hala 2) – Radionica koju vodi Dragan Kuveljić, jedan od troje nastavnika iz Srbije koji su ušli u najuži krug kandidata za titulu najboljeg nastavnika sveta (takmičenje Global Teacher Prize 2018)
18.00-19.30 KRAJIŠKI PRIVREDNIK – „Zašto je pao Knin“ Slobodan Vukosavljević, gen. Milisav Sekulić
18.00-20.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Putovanje u Nedođiju: Kapetan Kuka i Zvončica čitaju bajke

Subota, 27. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „U diplomatiji i razbijenoj Jugoslaviji“ Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan forenzike
11.00-12.00 AGORA – Branko Anđić
11.00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: „Sport u MO i Vojsci Srbije“
11.00 ZAJEDNICA IZDAVAČA/NAKLADNIKA BiH – Marko Tomaš, pesnik
11:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Irvin Jalom: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
11.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Objavljivanje odluke i svečano uručenje Povelje uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske
12.00-13.00 ENCO BOOK – Logopedske vežbe – vežbanka, Maja Enis, Jovan Bugarić
12.00-13.00 ČIGOJA ŠTAMPA – Druženje sa autorom Miodragom Matickim i knjigom „Peron samoće“
12.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti Pozorišnog muzeja Vojvodine
12.00-13.00 AGORA – Đorđe D. Sibinović
12.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija zbirke poezije Radmila V. Radovanovića: Apolonova lira u izdanju Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada i Art printa iz Banje Luke: Govore: Tanja Prokopljević i Boris Lazić
12.00-13.00 TREĆI TRG – „Pisma iz Poljske“, autor Biserka Rajčić
12.00-14.00 KREATIVNI CENTAR – Violeta Babić potpisuje svoje knjige, Vesna Aleksić potpisuje svoj novi roman „Sazvežđe violina“
12.00-14.00 DATA STATUS – promocija izdanja na Brajevom pismu „Pazi kojeg vuka hraniš“ i „7 tajni uspeha“, dr Kenana Crnkića
13.00-15.00 EVENT MEDIA – „Šta je slađe od kolača“, slikovnica, Kristina i Sergej Ćetković – humanitarna akcija
12:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Dan otvorenog pristupa: promocija knjige „Otvoreni pristup“ Petera Subera, nakon koje sledi okrugli sto „Biblioteke, otvoreni pristup i digitalna humanistika“. Učestvuju: Gordana Ljubanović, dr Pero Šipka, mr Biljana Kosanović, dr Bogdan Trifunović, Milica Ševkušić
12.00 MC ODBRANA – Predstavljanje autora – dr Boško Bojović „Jelena Šaulić Bojović 1896-1921- – učiteljica i ratnik“
13.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Predstavljanje izdanja Narodne biblioteke i Muzejske zbirke Zvornik: Jovan N. Ivanović Prepiska Kočićeva, govore dr Milorad Đoković i autor; Vojislav Radojković Dečak kojeg je ujeo gušter, govore Nataša Anđelković i autor; Karlo Astrahan Pustolovine Stefana Garonje, govori autor
13.00-14.00 AGORA – Gordana Vlahović
13.00-15.00 MC ODBRANA – IZBOR IZ FONDA VFC „Zastava film“
14.00-15.00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – Predstavljanje izdavačke delatnosti izdavačke kuće Akademska knjiga
14.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Stevan R. Stević: Pogrešno skretanje, aforizmi, izdavač KZ „Vaso Pelagić“ Banja Luka. Govore: Vojin Trifunović i autor
14.00 MC ODBRANA – Predstavljanje sistema odbrane: „Funkcija civilno-vojne saradnje u sistemu odbrane Republike Srbije“
14.00-15.00 PROMETEJ – „Srbi u Nemačkoj“, Marko Lopušina. Govore Marko Lopušina i Zoran Kolundžija
14:30 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Ciljevi održivog razvoja UN: prezentacija projekata BDS i ostvarenih rezultata. Učestvuju: Milena Kostić, Šejla Džidić, Jasna Brkić, Mirjana Nešić
15.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Radovana Mitrakovića Na Vjetrometini, izdavač Besjeda, Banja Luka, govori autor
15.00 MC ODBRANA – Promocija: Radoš Ljušić: „Vojvode i vojvodski barjaci – Vojno uređenje ustaničke Srbije (1804-1815)“
15.00-16.00 TREĆI TRG – ,,Srebrna korveta“ Roaljd Mandeljštam, prevodilac Svetislav Travica
15.00-16.00 PROMETEJ – Edicija Prečanski Srbi, grupa autora
15.00– 17.00 KREATIVNI CENTAR – Jasmina Petrović i ilustrator Dobrosav Bob Živković potpisuju svoje knjige
15.00-17.00 ARHIPELAG – Aleksandar Baljak „Zidovi na horizontu“, Jelena Lengold „Odustajanje“, Boško Mijatović „Zemlja, novac, država“/„Ilustrovana istorija beogradksih kafana“, Živorad Nedeljković „Uspon“, Vida Ognjenović „Maksimum“, Mihajlo Pantić „Kada me ugleda ono što tražim“
15.00-17.00 ČIGOJA ŠTAMPA – Druženje sa autorom Jelenom Nikolić io knjigom „Epizoda“
16.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Pred sjenima srpskih mučenika, priredio Rade R. Lalović, izdavači: Centar za kulturu i informisanje Foča i SPKD “Prosvjeta” Foča. Govore: Duško Krsmanović i priređivač
16.00 MC ODBRANA – Promocija edicije RATNIK: „Prištinski korpus 1998 – 1999. svedočenja ratnih komandanata“
16:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Predstavljanje knjige „Ludak“ Čarlsa Simića, učestvuju: Čarls Simić (video link), Gojko Božović, Dejan Aleksić, moderator Ana Gvozdenović
16.00-17.00 PROMETEJ – „Popodne pisca“, Peter Handke. Govore: Žarko Radaković, Zoran Kolundžija i Korana Borović
16.00-20.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Princeza Snežana vam pomaže da odaberete Disney knjige za najmlađe
16.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjiga: Milovan Lelek Modrice života, izdanje SPKD „Prosvjeta“ Vlasenica; dr Snežana Laketa Metodička interpretacija srpske narodne epske pesme, izdanje SPKD „Prosvjeta“ Vlasenica. Govore autori
17.00-18.00 SVET KNJIGE – „Ovim rečima“ Ranko Čolaković. Govore Mićo Cvijetić i Stevo Ćosović
17.00-18.00 VUKOTIĆ MEDIA – Miloš Šobajić
17.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija monografije srpskog slikara iz Firence Mladena Karana. Izdavač: Atlantik BB Banja Luka, govore: Enes Kišević i Mladen Karan.
17.00 EVOLUTA – Knjiga i pisac o Vizantiji – o knjizi A. Každana i njegovom delu, govori Radivoj Radić
17:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE – Irvin Jalom: snimak intervjua iz serijala Savremeni svetski pisci (RTS), autor i urednik Neda Valčić Lazović
17.00-18.30 KREATIVNI CENTAR – Ilustratori „Kreativnog centra“ Dobrosav Bob Živković, Maja Veselinović, Ana Petrović i Marina Veselinović, kao i specijalni gosti – Emir Durmišević i Edin Durmišević, nagrađeni ilustratori „49. Zlatnog pera Beograda“
18.00 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Tanje Simeunović Ne pričaj me nikom, izdanje Narodna biblioteka Doboj, govore: Slavica Gostimirović, Slobodan Jovanović i autor
18.00 MC ODBRANA – Tribina: „Vojska kao stub nacionalnog identiteta – sociološki, kulturološki i verski aspekti“.
18.00-19.00 TREĆI TRG – „Apartidi i ostale čudne ličnosti“, autor Lidija Deduš i „Smrt i druga istraživanja“, autor Hrvoje Tutek
18:00 AMBASADA SAD – BIBLIOTEKARSKO DRUŠTVO SRBIJE -Knjige povezuju ljude: nagradni kviz za posetioce Sajma knjiga, proglašenje najboljih učesnika kviza
18.30 ŠTAND REPUBLIKE SRPSKE – Promocija knjige Radovana Mitrakovića Na Vjetrometini, izdavač Besjeda, Banja Luka, govori autor

Nedelja, 28. oktobar

10.00-20.00 MIROSLAV – „U diplomatiji i razbijenoj Jugoslaviji“ Slobodan Jarčević
10.00-20.00 MUP RS I KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKI UNIVERZITET – Dan Sektora za vanredne situacije
10.00-14.00 SUN PROMO/DEXY CO KIDS – Smart games promocija
11.00-12.00 AGORA – Slobodan Simić
11.00-17.00 MIROSLAV – „Nekoliko susreta“ Stevan Daničić
12.00-14.00 KREATIVNI CENTAR – Jasminka Petrović i Dobrosav Bob Živković potpisuju knjige
12.00 MC ODBRANA – Promocija edicije UMETNOST – „Umetnička zborka Doma vojske Srbije“, grupa autora
12.00 EVOLUTA – „Bitka kod Milvijskog mosta – dan koji je promenio istoriju“, Nikola Keravica
13.00 MC ODBRANA – Promocija „Žene, mir i bezbednost – rezultati rodne analize 2010-2015.“, Razgovor sa autorima, komentari rezultata analize (Paralelno prikazivanje DF: „Milunka Savić“).
14.00-16.00 KREATIVNI CENTAR – Simeon Marković i Dušan Pavlić potpisuju knjige
14.00 MC ODBRANA – Druženje sa autorima
14.00-14.30 ALMA – „Ne zovi me nedeljom“ Ljuljzim Tafa, učestuju: Milutin Đuričković, Đorđe Otašević, autor
15.00–17.00 ODISEJA – Jasminka Petrović potpisuje svoje knjige
16.00 EVOLUTA – „Bitka kod Milvijskog mosta – dan koji je promenio istoriju“, Nikola Keravica

ORGANIZATOR

BEOGRADSKI SAJAM

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora

Ljiljana Šoškić, saradnik na projektu

Katarina Martinek, administrator

Jelena Mitrović, tehnički sekretar

Tel. +381 11 2655-521, 2655-329, 2655-229

e-mail: knjige@sajam.rs

.

STATISTIKA 2018.

broj izlagača:      980

inostranih:          449, iz 18 država

izložbeni prostor:             14.931 m2

posetilaca:          195.166

RADNO VREME

20. oktobar: 10:00 – 21:00

21 – 24. oktobar: 10:00 – 20:00

25 – 27. oktobar: 10:00 – 21:00

ULAZNICE

pojedinačna ulaznice: 250 RSD

grupna ulaznica: 150 RSD

parking (po satu): 150 RSD

Raspored izlagača: http://sajamknjiga.rs/la/za-posetioce/raspored-izlagaca/

BELANO APARTMANI BEOGRAD: Kontakt

A ako dolazite u Srbiju kako biste posetitli ovu manifestaciju i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete najbolji i jeftin smeštaj u Beogradu ili pronađete sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.